Η Art Gallery Αλεξανδρούπολης, υπό την αιγίδα του συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων, διοργανώνουν έκθεση του Ιωάννη Μητράκα με τίτλο “Μηνύματα – Οιωνοί Ζωής”, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν τη Δευτέρα 22 Ιουλίου και ώρα 9 το βράδυ.

8a0c9a76 eikona viber 2019 07 18 12 48 55Ο Ιωάννης Μητράκας είναι Θραξ σταυραδερφός, άρχων αγιογράφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συνταξιούχος κοινωνικός λειτουργός ΔΕΗ, και ως βυζαντινός ζωγράφος και αγιογράφος αξιολογείται μεταξύ των πρωτοπόρων που επανέφεραν τη βυζαντινή τέχνη στη δημιουργία, στηριζόμενη στις αξίες της παραδοσιακής αγιογραφίας.

Κόντρα στα πάσης φύσεως αντίγραφα που λανθασμένα πολλοί τα ονομάζουν παράδοση, ενώ δεν είναι, ο καθηγητής Βαρβούνης σημειώνει: “Ο Κόντογλου, ο Κοψίδης και ο Μητράκας, είναι οι ζωγράφοι της ελληνικής παραδοσιακής ζωγραφικής που την εξελίσσουν δημιουργικά χωρίς να την αποκόπτουν από τις ρίζες της”. Ο δε Ζίας, καθηγητής ιστορίας της Τέχνης, αναφέρει: “Ο Κόντογλου, ο Π. Ζωγράφος και ο Μητράκας, εξελίσσουν δημιουργικά τη βυζαντινή τέχνη”.

9d70ffa6 eikona viber 2019 07 18 12 47 42Για το έργο του Ιωάννη Μητράκα, ο Γ. Φαράντας, καθηγητής, έχει γράψει: “Καταρράκτες χρημάτων και κεραυνοί ιδεών συνθέτουν το έργο του”. Ο Δεσπότης Χαλκηδόνος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αθανάσιος, ιστορικός τέχνης, έγραψε προσφάτως: “Δέος με καταλαμβάνει όταν βλέπω το έργο του…”.

Ο Ιωάννης Μητράκας ξεκίνησε από την Αλεξανδρούπολη με έκθεση που του είχε οργανώσει ο τοπικός Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων… Ο αγώνας μεγάλος, οι διαδρομές του πολιτισμού σκληρές, και ο πόλεμος μεγάλος, που άρχισε από τα πρώτα έργα του κύκλου των λιγνιτωρύχων και κορυφώθηκε με την έκδοση της αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων β-2000 από Χριστού του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον εορτασμό των 2.000 χρόνων της απανταχού Χριστιανοσύνης που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

  • Διάρκεια έκθεσης 22 Ιουλίου – 10 Αυγούστου 2019.