Εν όψει της Πρωτομαγιάς του 2020, στο μήνυμά του ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας), αναφέρει:

“1η Μάη 2020: Ο πιο θανάσιμος “ιός” είναι η εκμετάλλευση και η καταπίεση.

Η πιο αποτελεσματική “θεραπεία” είναι ο αγώνας για τα δικαιώματα μας.

Εργαζόμενη και άνεργη, αυτοαπασχολούμενη, αγρότισσα,

Νέα μητέρα, φοιτήτρια, συνταξιούχε,

Μετανάστρια και πρόσφυγα,

Ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας – ΟΓΕ) απευθύνεται σε σένα και σε καλεί να τιμήσουμε το αγωνιστικό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, δυναμώνοντας την πάλη για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας. Αντλούμε δύναμη από το παράδειγμα χιλιάδων εργαζόμενων γυναικών και ανδρών στην παγκόσμια ιστορία, όπως οι εργάτες του Σικάγο το 1886, που δε συμβιβάστηκαν με  τις άθλιες συνθήκες εργασίας και ζωής, με τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Εμπνεόμαστε, τους τιμάμε και συνεχίζουμε. Η συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας σήμερα σε συνθήκες πανδημίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ!

Απευθυνόμαστε σε σένα που βιώνεις την ανασφάλεια για την υγεία, αναρωτιέσαι αν θα έχεις δουλειά αύριο και με τι όρους, δέχεσαι βία σε κάθε πτυχή της ζωής σου. Η υποκρισία της κυβέρνησης ξεχειλίζει! Επικαλούνται την “ατομική ευθύνη”, όταν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας μένουν απροστάτευτοι στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα supermarket. Όταν οι υγειονομικοί δίνουν τη μάχη χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, δουλεύοντας σε πολλές περιπτώσεις ατελείωτες υπερωρίες.

Μας καλούν με “ατομική υπευθυνότητα” να αντιμετωπίσουμε την άρση των περιορισμών, δηλαδή να βρούμε μόνες μας τα “υποχρεωτικά” μέσα προστασίας (μάσκες για τους κλειστούς χώρους). Δε ρωτάνε βέβαια αν αντέχει η τσέπη μας να τα πληρώσει με την αισχροκέρδεια που επικρατεί. Επιπλέον, η κυβέρνηση ρίχνει στις πλάτες των εργαζομένων τις συνέπειες της επιδημίας, την ώρα που  παίρνει μέτρα για να ενισχύσει και να διευκολύνει τους μεγαλοεργοδότες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να σταλεί για μια ακόμη φορά ο λογαριασμός σε εμάς και τις οικογένειές μας!

Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και οι ανακοινώσεις των Υφυπουργών ανάβουν το “πράσινο φως” για την εργασιακή ζούγκλα της “επόμενης μέρας”:

  • Η λεγόμενη έξοδος από την καραντίνα σημαίνει για τις εργαζόμενες ενίσχυση της τηλεργασίας, των ακανόνιστων ωραρίων και άλλων “ευέλικτων” μορφών εργασίας. Θέλουν οι εργασιακές σχέσεις, τα ωράρια, οι μισθοί και η ασφάλιση, οι άδειες και τα επιδόματα να προσαρμόζονται “ευέλικτα” στις ανάγκες των λίγων.
  • Η “επόμενη μέρα” χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτέλεσμα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Οι εγκυμονούσες συνεχίζουν να πληρώνουν αδρά στον ιδιωτικό τομέα για τις αναγκαίες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, καθώς τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων μαιευτικών κλινικών παραμένουν κλειστά.

Αδιαπραγμάτευτη για τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και για τα κόμματα που υπερασπίζονται τη σημερινή βαρβαρότητα είναι η καραντίνα στα δικαιώματά μας και στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, του λαού. Έφτασαν στο σημείο να μεταθέσουν την Εργατική Πρωτομαγιά, γιατί φοβούνται οποιαδήποτε προσπάθεια αγωνιστικής διεκδίκησης!

Τον 21ο αιώνα, οι πανδημίες, οι φυσικές καταστροφές μπορούν να αντιμετωπιστούν με βάση την τεράστια επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη. Όταν όμως κριτήριο για όλα είναι το κέρδος των λίγων και όχι οι ανάγκες των πολλών, μπαίνουν φρένο και περιορισμοί στην αντιμετώπιση καταστάσεων όπως η πανδημία.  

Η επόμενη μέρα δεν πρέπει να μας βρει παροπλισμένες και απογοητευμένες

Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει δυνατές και μαχητικές!”.