Μήνυμα & κάλεσμα για το Πολυτεχνείο από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α΄βάθμιας Εκπ/σης Ροδόπης

"50 χρόνια Πολυτεχνείο | Η λάμψη της εξέγερσης είναι παντοτινή | Τα αιτήματά της και σήμερα υπό διεκδίκηση".
Screenshot_1532

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, “Οι Τρεις Ιεράρχες”, καλεί τα μέλη του, αφενός να αναδείξουν στις τάξεις και στις σχολικές γιορτές τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αφετέρου να συμμετάσχουν μαζικά στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί και στην Κομοτηνή, την Παρασκευή 17 Νοέμβρη στις 17:00, η οποία θα ξεκινήσει από την παλιά Νομική Σχολή και θα καταλήξει για κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στο Διοικητήριο της Π.Ε. Ροδόπης (τέως Νομαρχία).

Στη σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα που εξέδωσε, αναφέρει:

“50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Η ΛΑΜΨΗ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ

50 χρόνια μετά ο αγώνας για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία παραμένει ζωντανός και επίκαιρος και ξαναζεί στους σημερινούς αγώνες της νεολαίας και του λαού. Τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν και σήμερα υπό διεκδίκηση.

ΨΩΜΙ

Η εργαζόμενη πλειοψηφία ζει καθημερινά την τεράστια ακρίβεια σε βασικά είδη, σε προϊόντα διατροφής, σε λογαριασμούς ενέργειας. Η αγοραστική αξία των μισθών και συντάξεων έχει κατακρημνιστεί, την ώρα που οι μεγάλες επιχειρήσεις, το 1% των πλουσιότερων του πληθυσμού, συσσωρεύει αμύθητα κέρδη. Οι αντεργατικοί νόμοι νομιμοποιούν την χωρίς τέλος έως και 13ωρη εργασία και καταργούν δικαιώματα που το εργατικό κίνημα διεκδίκησε με αγώνες και αίμα, θωρακίζουν τα εργοδοτικά συμφέροντα, και ετοιμάζουν τη νέα γενιά εργαζόμενων-λάστιχο που θα είναι χωρίς καν πληρωμή, πάντα διαθέσιμοι προς εκμετάλλευση. Η άγρια εκμετάλλευση και η μη προστασία του περιβάλλοντος για την κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων αφήνει καμένες, αποψιλωμένες, και πλημμυρισμένες αγροτικές και δασικές εκτάσεις, αγρότες χωρίς εργασία, μολυσμένες, ακριβές, και υπερθερμασμένες πόλεις, με κόστος κατοικίας που δεν μπορούν να καλύψουν οι μισθοί. Η ίδια η ζωή, η υγεία, απειλείται και γίνεται αγοραίο προϊόν με την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την αποδόμηση των κοινωνικών υπηρεσιών. Κυνικά, κυβέρνηση και κεφάλαιο μας λένε πως θα ζει όποιος έχει να πληρώνει.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Η εκτεταμένη επίθεση συνεχίζεται και στον κόσμο της εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση της αγοράς εισβάλει στο δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο με τη διαρκή υποχρηματοδότηση και απαξίωση, με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με την ένταση της τρομοκράτησης και του εκφοβισμού των εκπαιδευτικών, με την παρακμή λόγω έλλειψης συντήρησης των σχολικών υποδομών. Η κυβερνητική πολιτική με την αξιολόγηση και τις πειθαρχικές απειλές επιχειρεί να φιμώσει τις φωνές αγώνα του εκπαιδευτικού κινήματος που τρία χρόνια τώρα αποτρέπουν την εφαρμογή της αξιολόγησης-κατηγοριοποίησης-πειθάρχησης σχολείων και εκπαιδευτικών. Οι στόχοι της κυβέρνησης, της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ, του κεφαλαίου, είναι:

  • Η ουσιαστική κατάργηση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης μέσω ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης τμημάτων της αλλά και μέσω της εφαρμογής πλήθους ταξικών και εξεταστικών φραγμών.
  • Η κατάργηση κάθε παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας, και ο εξοβελισμός της πλήρους κριτικής θεώρησης του κόσμου και της λειτουργίας του, με την αντικατάστασή τους από προγράμματα πλήθους θραυσμάτων «δεξιοτήτων» που απλά θα προετοιμάζουν την αυριανή εκμεταλλεύσιμη και ευέλικτη εργατική τάξη.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΕΙΡΗΝΗ

Η κυβέρνηση επιδιώκει να υποχρεώσει τον λαό σε πλήρη υποταγή! Οι ισχύουσες αντισυνδικαλιστικές διατάξεις, οι εκφοβιστικές διώξεις, οι καθημερινές απειλές, οι συλλήψεις και προσαγωγές διαδηλωτών, η ποινικοποίηση κάθε απεργίας και κινητοποίησης, είναι η σύγχρονη καταστολή. Αντίστοιχα, οι εκτεταμένες παρακολουθήσεις επικοινωνιών, η χειραγώγηση και εξαγορά ΜΜΕ, είναι μια νέα, σύγχρονη λογοκρισία, που στοχεύει στη φίμωση κάθε διαφορετικής φωνής. Κύριος στόχος, μαζί με το σύνολο των αντισυνδικαλιστικών νόμων, η ουσιαστική διάλυση των σωματείων, η απονεύρωση της οργάνωσης της εργατικής τάξης, η επιβολή ακόμα και με τη βία των συμφερόντων διάφορων επιχειρηματιών. Εντείνεται η εμπλοκή της χώρας σε πολεμικούς σχεδιασμούς! Οι συμφωνίες Ελλάδας–ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών εμπλέκουν τη χώρα μας και τον λαό σε οξύτατους οικονομικούς, ενεργειακούς και στρατιωτικούς ανταγωνισμούς, που κλιμακώνονται ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο και απειλούν την ειρήνη. Ήδη το έδαφος της χώρας χρησιμοποιείται από δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ως εκτεταμένη βάση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, και ως σταθμός εφοδιασμού του Ισραήλ που διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα. Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται με τη φρεγάτα “Ψαρά” έξω από την Παλαιστίνη ως «παρατηρητές και σύμβουλοι» στη Λιβύη μάχιμοι με συστοιχία patriot στη μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας. Τη στιγμή που υποχρηματοδοτείται σταθερά κάθε κοινωνική ανάγκη, πακτωλοί δισεκατομμυρίων, πλούτου του λαού, ξοδεύονται σε εξοπλισμούς και δαπάνες των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΝΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Μισθούς με τους οποίους να ζούμε αξιοπρεπώς. Αυξήσεις στους μισθούς ίσες του πληθωρισμού στα βασικά αγαθά. Κανένας μισθός/σύνταξη σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά. Κατάργηση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης στα βασικά αγαθά: ενέργεια, ρεύμα, νερό, μεταφορές, δημόσια και κοινωνικά αγαθά. Πάγωμα αυξήσεων και μειώσεις σε ενοίκια/κόστος στέγης. Καμιά οικογένεια χωρίς σπίτι, ρεύμα, θέρμανση, νερό.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία με 7ωρο–5ήμερο για κάθε εργαζόμενο/η με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Στην εκπαίδευση, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών/τριών με έστω και μία σύμβαση εργασίας, χωρίς προσοντολόγιο, και με προσμέτρηση όλης της προϋπηρεσίας – ίσα δικαιώματα για κάθε εργαζόμενο/η. Ίδρυση όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων και πλήρωσή τους για την κάλυψη κάθε εκπαιδευτικού έργου και κάθε μορφωτικού δικαιώματος και ανάγκης.
  • Παιδεία-Δημόσιο δωρεάν σχολείο (υποχρεωτικό 14 χρόνια από νηπιαγωγείο έως λύκειο) των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών και δικαιωμάτων, σχολείο των όλων, των ίσων, των διαφορετικών, χωρίς διακρίσεις, με μόνη σχέση όλων των εργαζόμενων τη μόνιμη σταθερή εργασία. Με 15 μαθητές/τριες ανά τμήμα, με μείωση και αναδιαμόρφωση της ύλης στην κατεύθυνση της πλήρους θεώρησης της λειτουργίας του κόσμου, χωρίς πολυδιάσπαση σε πλήθος αναλώσιμων δεξιοτήτων. Σχολεία με πλήρεις υποδομές για κάθε διδακτικό αντικείμενο και για σίτιση-ξεκούραση, όλα με τμήματα ένταξης, υποδοχής και ενισχυτικής διδασκαλίας, όλα με το αναγκαίο ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Παιδικοί σταθμοί δημόσιοι και δωρεάν για κάθε παιδί. Πανεπιστήμιο με πρόσβαση χωρίς ταξικούς και εξεταστικούς φραγμούς. Με δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά των φοιτητών/τριών. Κανένα τμήμα πανεπιστημιακό να μην κλείσει, αντίθετα να στελεχωθούν όλα πλήρως και να συνδεθούν με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για επέκταση της έρευνας και την πρακτική των μελλοντικών επιστημόνων.
  • Υγεία-Προστασία της ζωής: Αύξηση της χρηματοδότησης, άμεση και πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό του ΕΣΥ και κάθε κοινωνικής υπηρεσίας (ΟΤΑ, Δασική υπηρεσία, υπηρεσίες πρόνοιας, παιδικοί σταθμοί, κ.τ.λ.), ώστε να υπηρετούνται πλήρως όλες οι ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας και να προστατεύεται το περιβάλλον. Μόνο δημόσια νοσοκομεία, δωρεάν για όλους/ες, επέκταση των δομών και του προσωπικού της δημόσιας δωρεάν πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την κάλυψη όλου του πληθυσμού. 
  • Ειρήνη: Καμιά εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς, στις επεμβάσεις, σε ρόλους τοποτηρητή και καταστολέα. Έξω από το ΝΑΤΟ. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Δίκαιη λύση για το Παλαιστινιακό, ειρηνική συνύπαρξη των λαών με την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τα σύνορα του 1967 και τις αποφάσεις του ΟΗΕ”.

Μήνυμα & κάλεσμα για το Πολυτεχνείο από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α΄βάθμιας Εκπ/σης Ροδόπης

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood