Έντονη δυσαρέσκεια και οργή έχει προκαλέσει η είδηση ότι εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης, όπως αυτής με τον κορωνοϊό που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και στον απόηχο της έντασης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας με επίκεντρο το μεταναστευτικό ζήτημα, κάποιοι συμπατριώτες μας αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να λάβουν μέρος σε… Συνέδριο Διαλογισμού.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο και σε αυτό έλαβαν μέρος δεκάδες βορειοελλαδίτες, που είχαν αναχωρήσει μια μέρα νωρίτερα από τη Θεσσαλονίκη. Η αποκάλυψη για την πραγματοποίηση του οργανωμένου αυτού ταξιδιού έγινε από μέσο ενημέρωσης του Βόλου και προκάλεσε έντονη αναστάτωση στους κόλπους της τοπικής κοινωνίας της Μαγνησίας, αλλά και σειρά αντιδράσεων και αντιπαραθέσεων.

Για το θέμα παρενέβη η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Καλινδρίνη, η οποία ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση και κινητοποίησε τις αρμόδιες αρχές, απευθύνοντας σχετική επιστολή στον ΕΟΔΥ, στον Υπουργό Υγείας αλλά και στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην επιστολή της η κ. Καλινδρίνη ανέφερε τα εξής:

«Παρά τις καθημερινές συστάσεις της Κυβέρνησης και παρά τα αυστηρά μέτρα πρόληψης και προστασίας του πληθυσμού της χώρας μας, από την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες συνανθρώπων μας που παραβαίνουν επί της ουσίας τα όσα μέτρα έχετε εξαγγείλει.

Πενήντα άτομα – τριάντα από Θεσσαλονίκη και είκοσι από το Βόλο –βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία συμμετέχοντας σε οργανωμένη εκδρομή του τουριστικού πρακτορείου και επιστρέφουν αύριο Τρίτη 17-3-2020.

Με ορατό τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, από τους συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη εκδρομή, παρακαλώ όπως προχωρήσετε κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, σε ενδελεχή και αυστηρό έλεγχο (ίσως να εξετάσετε και το ενδεχόμενο καραντίνας) με ότι αυτό συνεπάγεται, με στόχο την περιφρούρηση της υγείας όλων μας».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων & Γραφείων του νομού Μαγνησίας, υποστηρίζοντας αφενός ότι δε συμμετείχε στο επίμαχο ταξίδι οργανωμένο γκρουπ Βολιωτών και αφετέρου ότι τη μεταφορά των ταξιδιωτών για το Συνέδριο Διαλογισμού έκαναν λεωφορεία από την Καβάλα και από την Κομοτηνή. Συγκεκριμένα, το Σωματείο, σημειώνοντας ότι προέβη σε ενδελεχή έρευνα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

α) Την περίοδο 13 έως 15 Μαρτίου, διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολή, Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Διαλογισμού. Οι διοργανωτές μίσθωσαν για την μεταφορά συνέδρων δύο λεωφορεία – ένα από την Καβάλα και ένα από την Κομοτηνή – τα οποία ξεκίνησαν στις 12 Μαρτίου το βράδυ από την Θεσσαλονίκη.
β) Σε επικοινωνία μας με το τουριστικό γραφείο της Καβάλας, μας επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχουν στις λίστες του γκρουπ άτομα που να προκύπτει ότι ταξιδεύουν οργανωμένα από το Βόλο.
γ) Προ της αναχωρήσεως του γκρουπ, ο ΕΟΔΥ (Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), ενημερώθηκε για το ταξίδι (ήρθε σε επαφή με το γραφείο της Καβάλας), και δήλωσε ότι κατά την επιστροφή του γκρουπ, θα γίνει έλεγχος υγείας στα σύνορα – θερμομέτρηση κλπ. – και οι ταξιδιώτες θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους για 14 ημέρες».

Πάντως, ακόμα και την Τρίτη, στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας εξακολουθούσαν να υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες και απόψεις για το αν πήραν μέρος κάτοικοι της περιοχής στο επίμαχο ταξίδι. Όπως και να έχει, οι ταξιδιώτες επέστρεψαν από την Κωνσταντινούπολη τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και, σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Καλινδρίνη, του θέματος επιλήφθηκαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Πιο συγκεκριμένα, με δηλώσεις της στα μέσα ενημέρωσης, η κ. Καλινδρίνη γνωστοποίησε πως υπήρξε κινητοποίηση του ΕΟΔΥ, με τη συνδρομή της Αστυνομίας, η οποία σταμάτησε τα δύο λεωφορεία στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Μουσθένης. Οι αρμόδιοι του ΕΟΔΥ ενημέρωσαν τους επιβάτες για τα περιοριστικά μέτρα στα οποία πρέπει να υποβληθούν.