Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο της κατασκευής μουσειακού κελύφους και βοηθητικών χώρων για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Ταφικού Τύμβου Ζώνης–Μικρής Δοξιπάρας Ορεστιάδας.

Προ ημερών μάλιστα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την αγορά ή απαλλοτριώσεις επιπλέον εκτάσεων στην περιοχή για την κατασκευή χώρων στάθμευσης λεωφορείων και ΙΧ.
Η αδιαμφισβήτητη αρχαιολογική αξία του μνημείου και η αποφασιστικότητα του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστου Μέτιου να χρηματοδοτήσει το έργο μέσω ΕΣΠΑ, επανενεργοποίησαν την προσοχή του Υπουργείου Πολιτισμού τον περασμένο Φεβρουάριο όταν η αρμόδια Υπουργός Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε την ανασκαφή και προήδρευσε σε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή.
Δεν είναι τυχαίο το οτι η Υπουργός ευχαρίστησε ιδιαιτέρως σε συνέντευξή της τον Περιφερειάρχη, για την “καθοριστική συμβολή του” μέσα από αγαστή συνεργασία και τη χρηματοδότηση του έργου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.
Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου θα αποτελέσει κρίσιμο αναπτυξιακό πόρο για την περιοχή εφάμιλλης σημασίας με εκείνον της Βεργίνας. 
Η αξιοποίηση του μνημείου είχε μείνει στα χαρτιά από το 2014, όμως πλέον η ίδια η Υπουργός παρακολουθεί προσωπικά το θέμα – τόσο με την ιδιότητα της ως αρμόδια Υπουργός άλλα και ως αρχαιολόγος.
Σε δηλώσεις του ο κ. Μέτιος εξήρε την επιστημοσύνη και τη διοικητική επάρκεια της κ. Μενδώνη, την ευχαρίστησε για το έμπρακτο ενδιαφέρον της για το σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό μνημείο της Θράκης, και υπογράμμισε την αξία της εξέλιξης: “Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη για το γεγονός ότι μετά από χρόνια καθυστερήσεων έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την ανάδειξη ενός ιδιαίτερα σημαντικού μνημείου της Περιφέρειάς μας. Η κ. Μενδώνη έχει και την επιστημονική κατάρτιση και τη διοικητική εμπειρία ώστε να παρεμβαίνει καταλυτικά σε ζητήματα που αφορούν στην ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και η συνεργασία μαζί της είναι πάντα γόνιμη. Την ευχαριστώ για αυτό αλλά και για τα καλά της λόγια για το πρόσωπό μου σε πρόσφατη συνέντευξή της. Στόχος είναι τα μοναδικά ευρήματα του τύμβου – άμαξες, άλογα, κτερίσματα και αγγεία που συνόδευαν τους τέσσερις νεκρούς που τάφηκαν εκεί τον 2ο αιώνα μ.Χ. – να αναδειχθούν με την κατασκευή ενός μουσειακού κελύφους και τη δημιουργία ενός οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου που σύμφωνα με την ίδια την κ. Υπουργό θα μπορούσε να διαδραματίσει για την περιοχή του βόρειου Έβρου έναν αναπτυξιακό ρόλο αντίστοιχο με αυτόν της Βεργίνας στην Ημαθία. Πρόκειται για ένα έργο που συζητήσαμε διεξοδικά με την κ. Υπουργό στη σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε στις 10 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή και για το οποίο συμφωνήσαμε να προχωρήσει ως μελέτη-κατασκευή, με το Υπουργείο να δρομολογεί άμεσα τις διαδικασίες και την Περιφέρεια να το χρηματοδοτεί από το ΕΣΠΑ”.