Μια “πράσινη” αναπτυξιακή πρόταση Αειφόρου Τουρισμού για την Κομοτηνή

Μια πρόταση δημιουργίας Βοτανικού Κήπου.
IMG_0676
  • Γράφει ο Γιώργος Καρακωστίδης

Είναι γνωστό σε όλους μας πως ο τουρισμός στη χώρα μας στηρίζεται αποκλειστικά σχεδόν στο προϊόν “3-S | sun, sand, sea” δηλαδή “ήλιος, άμμος, θάλασσα”, όπως επίσης και ότι η τουριστική περίοδος, ειδικά στην περιοχή μας, περιορίζεται μόνο στους θερινούς μήνες με πολύ μικρό οικονομικό αποτύπωμα για την τοπική οικονομία και κοινωνία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τελευταίων ετών.

Θα πρέπει, λοιπόν, να εξετάσουμε εναλλακτικές προτάσεις βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που θα μπορούσαν, να αυξήσουν την επισκεψιμότητα και να  βελτιώσουν την εικόνα της πόλης και το αστικό επίπεδο ζωής των κατοίκων, με παράλληλο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, δημιουργώντας ταυτόχρονα υπεραξία και φυσικά πρόσθετα έσοδα.

Μιλώ για εναλλακτικές μορφές, αειφόρου, ή αλλιώς, βιώσιμης τουριστικής  ανάπτυξης.

Ως αειφόρος, χαρακτηρίζεται ο τουρισμός που ενισχύει την απασχόληση και τη δημιουργία εισοδήματος στις τοπικές κοινωνίες μειώνοντας ταυτόχρονα τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στην αισθητική και στις τοπικές κοινωνικές δομές. Είναι όμως εφικτή μια τέτοια μορφή τουρισμού;

Ναι, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Ο αειφόρος, ή αλλιώς, υπεύθυνος τουρισμός, μπορεί να υπάρξει, και ήδη υπάρχουν περιοχές που προχωρούν με επιτυχία σε αυτή την κατεύθυνση. Αρκεί να συνεργαστούν οι κοινωνικοί εταίροι, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, και να δραστηριοποιηθούν κυρίως οι Τοπικές Αρχές αναλαμβάνοντας  πρωταγωνιστικό ρόλο στον καθορισμό του αναπτυξιακού μοντέλου για την περιοχή ευθύνης τους. Άλλωστε η τουριστική ανάπτυξη της κάθε περιοχής είναι μοναδική και οφείλει η τοπική κοινωνία να έχει τον πρώτο λόγο, έχοντας όμως συνειδητοποιήσει ταυτόχρονα πόσο απαραίτητη είναι η διατήρηση του περιβάλλοντος, της αισθητικής του χώρου, του πολιτισμού και της ιστορίας.

Ένα τέτοιο μοντέλο “πράσινης ανάπτυξης” μπορεί να επιτευχθεί μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις που θα προστατεύουν και συνάμα θα αναδεικνύουν το φυσικό περιβάλλον της πόλης μας, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για αειφόρο τουριστική ανάπτυξη.

Μια τέτοια εναλλακτική αλλά και συνάμα ρεαλιστική πρόταση αειφόρου ανάπτυξης για την πόλη μας, καταθέτω προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής αλλά και στον δημόσιο διάλογο. Μια πρόταση εξωραϊσμού και σταδιακής αισθητικής αναβάθμισης του πάρκου Αγίας Παρασκευής μέσα από μια καλοσχεδιασμένη και καλά μελετημένη από τις υπηρεσίες του Δήμου, φύτευση χιλιάδων λουλουδιών που θα μπορούσε να το μετατρέψει σταδιακά σε ένα θεματικό πάρκο λουλουδιών που αντίστοιχό του δεν υπάρχει στη χώρα μας.

Μια πρόταση, που, μπορεί να προχωρήσει, εάν και εφόσον υπάρχει βούληση και διάθεση από την τοπική αυτοδιοίκηση και ταυτόχρονα αποδοχή από την τοπική κοινωνία.

Ελάχιστες πόλεις στη χώρα διαθέτουν τέτοιους χώρους που να πληρούν τις προϋποθέσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος, για το οποίο δεν απαιτούνται μεγάλες παρεμβάσεις και τεράστια κονδύλια.

Να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι τα θεματικά πάρκα βασίζονται κυρίως στον εγχώριο τουρισμό οπότε δεν τους επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό η εποχικότητα του τουρισμού.

Μια πρόταση, που, εάν υιοθετηθεί και υλοποιηθεί, μαζί με κάποιες ακόμη μικροπαρεμβάσεις, και το κατάλληλο μάρκετινγκ, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης αλλάζοντας αισθητικά την εικόνα της πόλης και καθιστώντας την πόλο έλξης για χιλιάδες πολίτες της χώρας μας αλλά και επισκέπτες γειτονικών χωρών λόγω και της κομβικής διασυνοριακής σύνδεσής της και των πλεονεκτημάτων που αυτά της δίνουν.

Άλλωστε, αντίστοιχα πετυχημένα εγχειρήματα μπορούμε να δούμε σε πολλές πόλεις της Ευρώπης αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Θεωρώ, λοιπόν, πως είναι μια εναλλακτική πρόταση που θα μπορούσε τουλάχιστον να συζητηθεί και να αξιολογηθεί από τους αρμόδιους.

(φωτό | Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης)

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood