• γράφει η Δόμνα Ιωσηφίδου*

Ανασκόπηση

Η λέξη που μπορεί να έχει γραφτεί τις περισσότερες φορές σε όλα σχεδόν τα μέσα ενημέρωσης από τους πιο πολλούς ανθρώπους της γραφής λίγο πριν το τέλος κάθε έτους, είναι αυτή της «ανασκόπησης». Σαν να γυρνάει ένα μυστικός εσωτερικός διακόπτης, για άλλους εγκεφαλικός, για ορισμένους συναισθηματικός, που πριν την εκπνοή του χρόνου πρέπει κάτι τελευταίο να ρυθμίσει. Όσοι είναι «τυχεροί» και λειτουργήσει η μνήμη ανεπηρέαστη, ίσως πετύχουν να βρεθούν τη νέα χρονιά πιο κοντά στον στόχο τους. Ακόμα και ένα δυσάρεστο γεγονός μπορεί να αλλάξει τη ζωή του ανθρώπου 360 μοίρες με θετικό πρόσημο. Αν και στα μαθηματικά το πιθανότερο είναι αυτός ο όρος να μην ισχύει, στη ζωή τα πράγματα δεν είναι όλα μαθηματικά.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα στη λογοτεχνία της απόλυτης ανασκόπησης και μεταστροφής, είναι αυτό του Εμπενίζερ Σκρουτζ. Η ιστορία του λίγο-πολύ γνωστή. Ένα απρόσμενο γεγονός μετατρέπει τον ήρωα, από την επιτομή της φιλαργυρίας στη μεγάλη γενναιοδωρία. Ο ίδιος ο συγγραφέας προερχόταν από μια φτωχή οικογένεια σε μια μικρή πόλης της Αγγλίας και με τραυματική παιδική ηλικία. Κι όμως, η ζωή του άλλαξε χάρη στην ανακάλυψη του ταλέντου του. Μπορεί να ήταν της μοίρας του γραφτό να γίνει ξακουστός, Αν όμως κάτι είναι στο δικό μας χέρι και όχι στης τύχης, αυτό είναι να αναδεικνύουμε προσπάθειες που έχουν να κάνουν με το μέλλον αυτής της χώρας, τα παιδιά.

Κάθε χρόνο, σε ένα μικρό σχολείο του Ν. Ροδόπης, στο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Καλλίστης, λίγες μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία για τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές, οι δασκάλες φροντίζουν να δείχνουν στους μαθητές με ευχάριστο τρόπο τις αξίες της ζωής μέσα από θεατρικά έργα που γράφει μια εξ αυτών. Φέτος η επιρροή προήλθε από το λογοτεχνικό έργο του Κάρολου Ντίκενς «Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία». Δημιουργήθηκε ο σύγχρονος Σκρουτζ με τις επιχειρήσεις του, με τα τοκογλυφικά δάνειά του, με την υπεροψία αλλά και με τη δική του ανασκόπηση και ανατροπή. Οι μαθητές είχαν ακόμη μία ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπινες πλευρές που υπάρχουν στις κοινωνίες μας, να προβληματιστούν, μα πάνω από όλα να μάθουν διασκεδάζοντας.

Λίγο πριν το τέλος του 2019, και λίγο πριν την έλευση της νέας χρονιάς, ας στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας στην ελληνική επαρχία. Πολλά διαμάντια βρίσκονται κρυμμένα σε απίθανα μέρη. Με πολλή δουλειά και όρεξη ας κρατήσουμε τα μάτια και τα αυτιά του μέλλοντός μας ανοιχτά. 

*Η κ. Δόμνα Ιωσηφίδου είναι Δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Νέας Καλλίστης του Δήμου Κομοτηνής.

4d5380c7 xristougenniatiki giorti dimotiko kallistis 1

4c66e9d7 xristougenniatiki giorti dimotiko kallistis 1
dav