Πληροφορίες που αφορούν την ατμοσφαιρική κατάσταση της Κομοτηνής (ρύποι κάθε τύπου, υγρασία, θερμοκρασία, γενική κατάσταση, στατιστικά, όρια συναγερμού, κλπ), παρέχονται ελεύθερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.purpleair.com/map… 

Πρόκειται για μια προσφορά του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του καθηγητή του  ΔΠΘ Κώστα Κουρτίδη μετά από συνεργασία με τη δημοτική παράταξη του “Σπάρτακου”,  σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα της οποίας, αναφέρεται:

“Προ δυόμιση ετών είχαμε προσφέρει ως παράταξη πολιτών Σπάρτακος, στο πιάτο τη συνεργασία του Δήμου μας με το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΔΠΘ. Με δεδομένο το πρόβλημα των λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων (ΡΜ10 και ΡΜ2.5) που είναι αποδεδειγμένα αίτιο καρδιοαγγειακών προβλημάτων, καρκίνων του πνεύμονα, κ.τ.λ., ο Δήμος Κομοτηνής είχε τη δυνατότητα μιας σύμβασης που θα του έδινε εικόνα για το τι συμβαίνει στην πόλη. Τότε όμως ο Δήμος δεν… τα κατάφερε και τίποτε δεν προχώρησε, μάλλον για λόγους γραφειοκρατικούς και έλλειψης ενδιαφέροντος. Έτσι λοιπόν σήμερα δίνουμε εμείς ένα δείγμα του τι θα μπορούσαμε να έχουμε, χάρη στην προσφορά του φίλου καθηγητή Κώστα Κουρτίδη από το ανωτέρω αρμόδιο Εργαστήριο. Όπου λοιπόν μπορούμε, παρ’ ότι ελάσσων αντιπολίτευση, κάνουμε και τροχειοδεικτική δουλειά για τον Δήμο (δεν είναι η πρώτη φορά), για χάρη του κοινωνικού οφέλους. Και συνεχίζουμε!”.