Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, εν όψει του μεγάλου πλήγματος που αναμένεται να επιφέρει στον διεθνή τουρισμό ο αντίκτυπος από τον Covid-19, ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και μία πανευρωπαϊκή πολιτική που θα προστατεύσει την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών κατά τις μετακινήσεις τους από χώρα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Σύμφωνα με την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο του Covid-19 στον διεθνή τουρισμό, αναμένεται οι διεθνείς αφίξεις το 2020 να μειωθούν έως 30% σε σύγκριση με το 2019. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι με διαφορά η χειρότερη μείωση που έχει σημειωθεί σε καιρό ειρήνης. Μια τέτοια αναμενόμενη πτώση θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μείωση των διεθνών εισπράξεων του τουρισμού μεταξύ 300-450 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό η ποσοστιαία μείωση των εσόδων στην Ευρώπη να είναι μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ως απόρροια των παραπάνω εξελίξεων αναμένεται απώλεια περίπου 75 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο, από τις οποίες οι 10,2 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Για τη χώρα μου την Ελλάδα που ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και στήριξης του ΑΕΠ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απώλεια μόνο του ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 θα ανέλθει στα 4,5 δισ. ευρώ ενώ η πιθανή απώλεια των θέσεων εργασίας θα ξεπεράσει τις 45.000 εργαζόμενους. Επίσης, όπως διαπιστώνεται από μελέτες, μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες. Ο τουριστικός τομέας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, είναι αυτή την ώρα στο πιο κρίσιμο σημείο του εδώ και δεκαετίες. Θα απαιτηθεί ολική επαναφορά με άμεσα συνδυαστικά μέτρα που θα καταστήσουν και πάλι εφικτή την επανεκκίνησή του προκειμένου να συνεχίσει τη μεγάλη προσφορά του στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στη συνοχή της κοινωνίας. Η μετακίνηση τουριστών και επιβατών από χώρα σε χώρα εντός της Ε.Ε. με ασφάλεια και στον υγειονομικό τομέα λόγω του Covid 29, είναι πρωταρχικής σημασίας. Μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μεταφορά επιβατών τουριστών χωρίς κίνδυνο, που θα καθιστούν τα ταξίδια ασφαλή, αλλά και θα βοηθήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας στον τουριστικό κλάδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι περισσότερο από αναγκαία. Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
  • Σε ποια άμεσα και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα προτίθεται να προβεί για να στηρίξει τον τουρισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
  • Ποιες πολιτικές προτίθεται να προκρίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την ασφαλή και χωρίς κίνδυνο για την υγεία, μετάβαση των πολιτών από χώρα σε χώρα της Ε.Ε.;».