Μεθοδεύσεις για ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής στην Κρήτη;

Για «κρητικό λόμπι» με έδρα την Αθήνα, που προωθεί την ίδρυση Νομικής στη μεγαλόνησο, κάνει λόγο η εφημερίδα «Πελοπόννησος», ενώ ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αχαΐας συνιστά επαγρύπνηση στους τοπικούς φορείς της περιοχής
pelop

Μπορεί πρόσφατα να ακυρώθηκε η ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, εξέλιξη που ικανοποίησε τους φορείς της Θράκης και ειδικότερα της Κομοτηνής, όμως δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο ζήτημα να επανέλθει στην επικαιρότητα το επόμενο διάστημα.

Στην αχαϊκή πρωτεύουσα το θέμα της ίδρυσης τέταρτης νομικής παραμένει ανοιχτό, ως μελλοντική δυνατότητα, αλλά ταυτόχρονα εκφράζεται και ανησυχία για το ενδεχόμενο να τη διεκδικήσουν οι φορείς της Κρήτης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» αναφέρεται σε μεθοδεύσεις από «κρητικό λόμπι» με έδρα την Αθήνα, που προωθεί την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στη μεγαλόνησο.

«Φαίνεται ότι το δουλεύουν το ζήτημα, κόντρα στην κυβερνητική δογματική θέση ότι δεν χρειάζεται άλλη τέτοια σχολή στην χώρα», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην αντίστοιχη ανάρτηση στην ιστοσελίδα της εφημερίδας (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Σε παρέμβασή του για το θέμα, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αχαΐας, κ. Αθανάσιος Ζούπας, δείχνει να συμμερίζεται την ανησυχία που εκφράζεται μέσω του ανωτέρω δημοσιεύματος, εκτιμώντας ότι τα κίνητρα για την ακύρωση της ίδρυσης της Νομικής Πάτρας ήταν διαφορετικά από αυτά που προβλήθηκαν.

Προς επίρρωση αυτού του ισχυρισμού, ο κ. Ζούπας αρχικά υπενθυμίζει το περιεχόμενο της αιτιολογικής έκθεσης της ρύθμισης με την οποία καταργήθηκε η Νομική Πατρών: «Η πρόσφατη αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη για την Ανώτατη Εκπαίδευση έγινε: α. χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, β. χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, γ. χωρίς ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, δ. χωρίς συνολικό σχεδιασμό, ε. χωρίς ουσιαστική συμμετοχή της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Το γεγονός αυτό επιτείνει, μεταξύ άλλων, τα υφιστάμενα προβλήματα αναντιστοιχίας μεταξύ της εκπαίδευσης και των πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας, αλλά και αναποτελεσματικής κατανομής των διαθεσίμων δημοσίων πόρων εν γένει».

«Ένας παρατηρητικός αναγνώστης θα καταλάβει ότι όλα τηρήθηκαν, πλην όμως, κατά την αιτιολογική έκθεση δεν ήταν .. ουσιαστικά», σημειώνει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αχαΐας, αναρωτώμενος γιατί δεν καταργήθηκε ολόκληρος ο σχετικός νόμος, αν πράγματι η αναδιάταξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έγινε χωρίς να τηρηθούν τα παραπάνω.  Επισημαίνοντας πως ο συγκεκριμένος νόμος απαρτίζεται από 260 άρθρα και ότι με αυτόν ιδρύθηκαν, πλην της Νομικής Σχολής, άλλες 25 σχολές, ο κ. Ζούπας συνεχίζει: «Οι άλλες σχολές δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό; Δεν θα παράγουν άνεργους επιστήμονες; Όλος ο νόμος ήταν ορθός και μόνο η Νομική Σχολή της Πάτρας ήταν το πρόβλημα; Και το λέω αυτό, γιατί δεν καταργήθηκε όλος ο «νόμος Γαβρόγλου», αλλά μόνο όπου υπάρχει σε αυτόν η λέξη “Νομική”. Και ο πλέον αφελής αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι άλλα ήταν τα κίνητρα».

Κλείνοντας την παρέμβασή του (διαβάστε αναλυτικότερα ΕΔΩ), ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου παρατηρεί ότι «τουλάχιστον η διαμαρτυρία μας και το γεγονός ότι η τέταρτη Νομική σχολή ιδρύθηκε στην Πάτρα και καταργήθηκε με την καθολική σχεδόν αντίδραση των τοπικών φορέων, μας δίνει το προβάδισμα, όταν αυτή ιδρυθεί», και συμπληρώνει ότι «θα πρέπει να επαγρυπνούμε και να διεκδικούμε».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood