Την ανάγκη ανάπτυξης ενός κοινού οράματος από τους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς (ΤSOs), και τους Διαχειριστές Συστημάτων Διανομής Ηλεκτρικής ενέργειας (DSOs), με στόχο την επιτυχημένη μετάβαση στο νέο σύγχρονο μοντέλο αγοράς, υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, στο πλαίσιο της έκτης συνάντησης και workshop που πραγματοποίησε η SEERC (South East European Regional Council) του Διεθνούς Συμβουλίου Μεγάλων Ηλεκτρικών Δικτύων (CIGRE) στα κεντρικά γραφεία της Εταιρίας.

Ο κ. Μάνος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΤSOs και οι DSOs από την ενεργειακή μετάβαση, και τόνισε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα συνεχίσει και θα επεκτείνει τη συνεργασία του με τον ΑΔΜΗΕ σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με κύριο στόχο την υιοθέτηση στα δίκτυα, ψηφιακών τεχνολογιών, που παρέχουν νέες δυνατότητες για ανάπτυξη και καινοτομία.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μεγάλων Ηλεκτρικών Δικτύων (CIGRE) ιδρύθηκε το 1921 με έδρα το Παρίσι, έχει 60 Εθνικές Επιτροπές σε αντίστοιχες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, με 8.500 ατομικά και 1.300 συλλογικά μέλη (Εταιρίες και Πανεπιστήμια).

Η περιφερειακή οργάνωση CIGRE SEERC έχει μέλη τις Εθνικές Επιτροπές της CIGRE χωρών που ανήκουν στον νοτιοανατολικό Ευρωπαϊκό χώρο (SEERC, South East European Regional Council).

Το SEERC διοργανώνει μεγάλο επιστημονικό συνέδριο κάθε Ιούνιο των ζυγών ετών σε κάποια πόλη της ευρύτερης περιοχής, όπως το επόμενο συνέδριο που θα γίνει στη Βιέννη της Αυστρίας από 16 έως 19 Ιουνίου 2020. Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται επιστημονικές εκδηλώσεις προετοιμασίας των εκάστοτε  συνεδρίων, όπως η πρόσφατη συνάντηση που διοργανώθηκε με επιτυχία στην Αθήνα με συμμετοχή 40 εκπροσώπων από 11 χώρες.

Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι συλλογικό μέλος της CIGRE και συμμετέχει ενεργά με επιστημονικές εργασίες και παρουσιάσεις των στελεχών του.