Ένα αδιαπέραστο hi-tech πλέγμα ασφαλείας, στο οποίο ο ανθρώπινος παράγοντας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αναπτύσσεται στα βόρεια σύνορά μας. Ο Έβρος, με την προσθήκη του νέου φράχτη των 27 χιλιομέτρων, την ηλεκτρονική επιτήρηση των συνόρων με τα τρία μεγάλα επιχειρησιακά κέντρα, και την τοποθέτηση τετρακοσίων νέων συνοριοφυλάκων (εκ των οποίων δεκαπέντε είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα), μεταμορφώνεται σε απροσπέλαστο σύνορο.

Οι προδιαγραφές και οι δεσμεύσεις βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί προβλέπουν ότι μέσα σε ένα αυστηρά χρονικό πλαίσιο – έως τον Μάρτιο – το project “φράκτης” θα έχει ολοκληρωθεί. Παράλληλα, έργα επισκευής του ήδη υπάρχοντος φράκτη, που κατασκευάστηκε το 2012, μήκους 12,5 χιλιομέτρων,  θα κλείσουν και τις τελευταίες τρύπες έτσι ώστε η ασφάλεια να φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Μόνο το κόστος κατασκευής του νέου φράκτη στον Εβρο, το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Βουλή, αγγίζει τα 63 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο έχει αναλάβει κοινοπραξία των τεσσάρων από τις πέντε κατασκευάστριες εταιρείες που συμμετείχαν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα ο Στρατός Ξηράς συνεχίζει να κατασκευάζει αποτρεπτικά εμπόδια σε διάφορα σημεία των συνόρων, “μπαλώνοντας” τα σημεία που κατά την κρίση του στις αρχές του χρόνου παρουσιάστηκαν “κενά”.

Βέβαια, στον Έβρο, παραμένει η Frontex με 120 άτομα, με την προοπτική στο προσεχές διάστημα να ενισχυθεί σημαντικά.

Αμυντικός χαρακτήρας

Η κρίση του περασμένου χειμώνα, όπου από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι τις 28 Μαρτίου η Ελλάδα απέτρεψε την εισβολή 59.000 παράνομων μεταναστών που προωθούσε η Τουρκία, κατέστησε επιτακτική την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ζητήματος που αφορά στην ασφάλεια της περιοχής.

Έτσι αποφασίστηκε, στα 12,5 χιλιόμετρα του ήδη υπάρχοντος φράκτη από τις Καστανιές μέχρι τη Νέα Βύσσα να δημιουργηθεί ένα ακόμη οχυρό που θα σφραγίζει τα σύνορα στα σημεία όπου δεν περνάει ο ποταμός Εβρος.

Ο νέος φράκτης, βάσει των εκθέσεων που έφτασαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει μήκος 27χιλιόμετρα και θα κατασκευαστεί ουσιαστικά σε τρία σημεία:
  • τα 9 πρώτα χιλιόμετρα θα στηθούν στο λεγόμενο Πέταλο των Φερών,
  • τα περίπου 15 χιλιόμετρα στην περιοχή του Κτήματος Τσιρώζη,
  • και τα υπόλοιπα 3 χιλιόμετρα στη Νέα Εγνατία.
«Πρόκειται για ένα ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα, ύψους πέντε, και βάθους έξι μέτρων, με αντιαναρριχητική, αντιαρματική και αντιπλημμυρική λειτουργία, ενώ κατά μήκος του φράκτη θα λειτουργούν οκτώ αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια. Η αποστολή και ο χαρακτήρας του φράκτη είναι αμυντικός. Θα συμβάλλει στην άμυνα και την προστασία της χώρας μας», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, ο φράκτης θα κατασκευαστεί από γαλβανισμένο χάλυβα και στην κορυφή θα προσαρμοστούν προεξοχές για τη στερέωση αγκαθωτής κονσερτίνας.

Το έργο, εκτός από την κατασκευή του φράκτη, περιλαμβάνει ένα δίκτυο δρόμων προκειμένου να είναι άμεση η πρόσβαση σε διάφορα σημεία.

Ηλεκτρονική επιτήρηση

Το δεύτερο έργο που θα θωρακίσει τη χώρα είναι αυτό της ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα τεράστιο project που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Μάρτιο και θα δίνει καθαρή και ζωντανή εικόνα για τα σύνορά μας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δημιουργηθούν τρία μεγάλα επιχειρησιακά κέντρα κατά μήκος των συνόρων, ενώ όπως υποστήριξε ο κ. Χρυσοχοΐδης, το έργο είναι η απάντηση της Ελλάδος σε αντίστοιχη κίνηση της Τουρκίας.

Ενίσχυση προσωπικού συνοριακών φρουρών

Την ίδια ώρα ολοκληρώνεται η εκπαίδευση τετρακοσίων νέων συνοριοφυλάκων οι οποίοι βγήκαν από τη σχολή και ξεκινούν πρακτική εκπαίδευση στο πεδίο του Έβρου. Αξίζει να επισημανθεί ότι με ειδική διάταξη και ειδικούς όρους εισήχθησαν και δεκαπέντε μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα από τη Θράκη, με σκοπό να δοθεί η εικόνα της πραγματικής Ελλάδας.

Τα παραπάνω τρία επίπεδα-ασπίδας των Ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, αυξάνουν την οχύρωση της χώρας μας στο υψηλότερο σημείο ασφάλειας.

πηγή: protothema.gr