Μερικά αδιαμφισβήτητα δεδομένα για την ελληνική οικονομία

Εύσημα στην ελληνική οικονομία απένειμε ο Επίτροπος Οικονομίας της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι: "Στην Ευρώπη έχουμε έναν μέσο όρο ανάπτυξης 0% και κάτι, ενώ στην Ελλάδα έχετε έναν μέσο όρο ανάπτυξης 2% και κάτι".
Mitsotakis-tzentiloni-new-e1712739361180

Εύσημα στην ελληνική οικονομία απένειμε ο Επίτροπος Οικονομίας της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Στην Ευρώπη έχουμε έναν μέσο όρο ανάπτυξης 0% και κάτι, ενώ στην Ελλάδα έχετε έναν μέσο όρο ανάπτυξης 2% και κάτι, γεγονός που κάνει τη διαφορά”. Ο κ. Τζεντιλόνι επεσήμανε την αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα και σε στρατηγικούς τομείς όπως η έρευνα, η ανάπτυξη και η εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών για τις οποίες τόνισε οτι “είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα”.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού υπογράμμισε στον Ευρωπαίο Επίτροπο ότι “η Ελλάδα τα πηγαίνει αρκετά καλά” καθώς “έχουμε καταφέρει κάτι που φαίνεται ότι είναι περίπλοκο για τα περισσότερα κράτη-μέλη, και αυτό είναι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης”, σημείωσε με έμφαση ότι “η χώρα μας είναι σταθερά προσηλωμένη στη δημοσιονομική υπευθυνότητα”. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, έστειλε το μήνυμα ότι “συνεχίζουμε με τη μέγιστη ταχύτητα, ανεξάρτητα από τον εκλογικό κύκλο, να εφαρμόζουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις”.

Μερικά αδιαμφισβήτητα δεδομένα για την ελληνική οικονομία

 • Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδας είναι πενταπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
 • Την περίοδο 2019-2023 το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει αυξηθεί κατά 9,9%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι 4,8%.
 • Τα έτη 2021, 2022 και 2023, η σωρευτική αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος στην Ελλάδα βρίσκεται στο εντυπωσιακό 18,6%. Είναι η τρίτη υψηλότερη επίδοση στην Ε.Ε., και βέβαια, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, που είναι 9,4%.
 • Τα “κόκκινα” δάνεια μειώνονται, και το εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος είναι σταθερά αυξανόμενο, καθώς από το 2021, από τα 98 δισεκατομμύρια, μειώθηκε στα 73 δισεκατομμύρια.
 • Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων από όλες τις χώρες της Ευρώπης σε όρους ΑΕΠ: 16,88%.
 • Το ποσοστό εκταμιεύσεων από το  Ταμείο Ανάκαμψης ανήλθε σε 8,14% ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ το 2021.
 • Προχώρησαν δέκα μεγάλες αποκρατικοποιήσεις σε εννέα μήνες με έσοδα 7,1 δισ. ευρώ.
 • Αυξήθηκαν οι καταθέσεις κατά 50 δισ. ευρώ από το 2019 μέχρι σήμερα.
 • Περισσότεροι από 400.000 Έλληνες βρήκαν δουλειά.
 • Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έξι στις δέκα νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2019 και μέχρι το 2023, ήταν θέσεις υψηλών δεξιοτήτων με ταυτόχρονη αύξηση των απασχολούμενων, που παίρνουν πάνω από τον κατώτατο μισθό.
 • Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα ανήλθε στα 1.258 ευρώ στο τέλος του 2023, έναντι 1.046 ευρώ το 2019, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που αμείβονται με 901-1.200 ευρώ – που βρίσκονται δηλαδή σε μερικά από τα πρώτα κλιμάκια πάνω από τον βασικό μισθό – αυξήθηκαν κατά περισσότερους από 175.800 μεταξύ του 2022 και του 2023.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood