“Μέλισμα”*, είναι ο ευφάνταστος, μουσικός τίτλος του νέου, καινοτόμου προγράμματος κοινοτικής μουσικής του Ωδείου Μ. Συκάκη στην Κομοτηνή, το οποίο απευθύνεται σε βρέφη και νήπια έως 24 μηνών και τους γονείς τους.

“Αντλούμε στοιχεία από τις επιστήμες της ψυχολογίας και της κοινωνικής εργασίας, και αξιοποιούμε μουσικοπαιδαγωγικές πρακτικές και τεχνικές μουσικοθεραπείας”, σημειώνει η διοικητική διευθύντρια του Ωδείου, μουσικός-ψυχολόγος, κ. Χριστίνα Συκάκη, και προσθέτει ως προς τον σκοπό της πρωτοβουλίας: “Με το “Μέλισμα” στοχεύουμε στην ενίσχυση της ευζωίας των βρεφών, στην ενδυνάμωση του δεσμού γονέα-βρέφους, και στην εποικοδομητική διάδραση των οικογενειών μέσω της μουσικής. Μέλημά μας είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου με ποικίλα μουσικά ερεθίσματα, όπου τα βρέφη και οι γονείς τους θα μπορούν να εκφράζονται και να αλληλεπιδρούν δημιουργικά”.

Ένα μοναδικό, μελωδικό αυτοσχεδιαστικό μέλισμα, σε μια ξεχωριστή μουσική και κοινωνική εμπειρία!

4195948b odeio sikaki melisma 2Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε είκοσι συναντήσεις εντός των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου, και θα διεξάγεται στην αίθουσα μουσικοκινητικής του Ωδείου.

Πρόκειται να δημιουργηθούν δύο τμήματα, ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο των βρεφών, και συγκεκριμένα:

  • γονείς με βρέφη έως 11 μηνών: κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 16:00-17:00.
  • γονείς με βρέφη 12-24 μηνών: κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 17:00-18:00.

Η πρώτη γνωριμία με το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί με ανοιχτή, δωρεάν συνάντηση, την Τετάρτη 4 Μαρτίου, ως εξής:

  • γονείς με βρέφη έως 11 μηνών: 16:00-17:00.
  • γονείς με βρέφη 12-24 μηνών: 17:00-18:00.

Εγγραφές πραγματοποιούνται μέχρι και την Παρασκευή 6/3 – για τη δέσμευση θέσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ποιες είναι οι εκπαιδεύτριες

  • Χριστίνα Συκάκη: Μουσικός, πτυχιούχος Πιάνου, ψυχολόγος BSc ΑΠΘ και διοικητική διευθύντρια του Ωδείου Μ. Συκάκη. Διαθέτει εξειδίκευση στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση, καθώς και εκπαίδευση σε ετήσιο κύκλο επιμορφωτικού προγράμματος στη μουσικοθεραπεία. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως θεωρητικός μουσικής και δασκάλα πιάνου με ενήλικες και παιδιά τόσο τυπικής ανάπτυξης όσο και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ως ψυχολόγος έχει εργαστεί με οικογένειες σε κρίση και με παιδιά από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
  • Στέλλα Φαρμάκη: Μουσικός, BSc με ειδίκευση Μονωδία, και Κοινωνική Λειτουργός, BSc, MSc, MA, Υποψήφια Διδάκτωρ Κοινωνικής Εργασίας ΔΠΘ με τετραετή εκπαίδευση στη συστημική ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως μουσικοπαιδαγωγός σε σχολεία και άλλα τυπικά και άτυπα εκπαιδευτικά πλαίσια, ενώ ως κοινωνική λειτουργός αξιοποιεί συστηματικά τη μουσική σε δράσεις με στόχο την κοινωνική ενδυνάμωση ατόμων (παιδιών-εφήβων-ενήλικων), οικογενειών, ομάδων και κοινοτήτων.

*[<αρχ. μέλισμα < μελίζω] = ποίκιλμα, φωνητικό ή οργανικό, που καλλωπίζει μεμονωμένους φθόγγους της μελωδίας ή γεφυρώνει δύο ή περισσότερους φθόγγους]