Μείωση της κτηνοτροφίας σε όλο τον κόσμο, ο στόχος του Παγκόσμιου Ταμείου για το Περιβάλλον

Το άλλοθι της "κτηνωδίας ενάντια στα ζώα" και τα funds που προβάλλουν το λανθασμένο επιχείρημα ότι η παραγωγή τροφίμων και ειδικότερα η κτηνοτροφία ευθύνεται για περίπου το 1/3 των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και άρα είναι απαραίτητη μια δραστική μείωση του ζωικού κεφαλαίου σε όλο τον κόσμο.
Screenshot_988
  • του Ανδρέα Καραντζή

Τα θεμέλια για τη συντονισμένη επίθεση στη γεωργία, τέθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί, και στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τους στόχους της Ατζέντας 2030, οι εκπρόσωποι των χωρών της G20 ζήτησαν έναν επιταχυνόμενο μετασχηματισμό προς την «αειφόρο γεωργία».

Το πρόσχημα είναι ότι οι καλλιέργειες πρέπει να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να επιτύχουν «καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου» μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα. Αυτοί οι στόχοι προσδιορίστηκαν αργότερα στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Η ώθηση προέρχεται από την FAIRR, έναν συνασπισμό περιβαλλοντικών vulture funds με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ των μελών του περιλαμβάνονται σημαντικοί παίκτες στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό τομέα, όπως οι BlackRock, JP Morgan, Fidelity, Edmond de Rothschild και Rockefeller. Αυτά τα funds προβάλλουν το λανθασμένο επιχείρημα ότι η παραγωγή τροφίμων, και ειδικότερα η κτηνοτροφία, ευθύνεται για περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επομένως θα ήταν απαραίτητη μια δραστική μείωση του ζωικού κεφαλαίου σε όλο τον κόσμο.

Για να το επιβάλει αυτό, ο ΟΗΕ, εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2019 και τώρα ακολουθεί τη στρατηγική της «εξάλειψης των πηγών πρωτεΐνης κρέατος» και της αντικατάστασής τους με προϊόντα vegan – δηλαδή «κρέας» που καλλιεργείται στο εργαστήριο – ή με εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης από μυρμήγκια, γρύλους ή σκουλήκια. Ταυτόχρονα το Παγκόσμιο Ταμείο για το Περιβάλλον πιέζει να επιβάλει μια νέα «πράσινη επανάσταση», την αποανάπτυξη, και τη μείωση της κτηνοτροφίας σε όλο τον κόσμο.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες του Global Environment Facility, θέλει να μειώσει τον αριθμό των ολλανδικών βοοειδών κατά 30% στο όνομα του κλίματος, του περιβάλλοντος και της προστασίας των ζώων.

Παράλληλα, οι αυστηρότεροι στόχοι της γερμανικής νομοθεσίας για την προστασία του κλίματος, μπορούν να επιτευχθούν μόνο με δραστική μείωση του αριθμού των βοοειδών. Θα είναι ένα νέο κεφάλαιο, αυτό της «υγειονομικής εκτέλεσης», της μεγαλύτερης σφαγής βοοειδών που γνώρισε η ιστορία. Μέχρι το 2030 το 1/4 των κοπαδιών θα εξαφανιστεί, και έως το 2040 περισσότερο από το μισό.

Η «κτηνωδία ενάντια στα ζώα» είναι το άλλο άλλοθι. Στο όνομα της καλής διαβίωσης των ζώων, ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας, Cem Özdemir, θέλει επί του παρόντος να νομοθετήσει για την εκτροφή γαλοπούλας. Καθώς η εκτροφή γαλοπούλας δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί επικερδώς, ολόκληρος ο γερμανικός πληθυσμός γαλοπούλας απειλείται με αφανισμό.

Αν λάβουμε υπ΄ όψιν ότι περίπου το 60% του αγροτικού εισοδήματος προέρχεται από την κτηνοτροφία, η αναγκαστική μείωση του αριθμού των ζώων σημαίνει μείωση του αριθμού των εκμεταλλεύσεων. Δεδομένου ότι το τεχνητό κρέας και τα προϊόντα που προέρχονται από έντομα, σίγουρα δεν παράγονται σε μικρές φάρμες, αλλά σε βιομηχανική κλίμακα, ωφελούμενοι είναι τα μεγάλα αγροτικά μονοπώλια.

Ο στόχος της Ατζέντας 2030 για την επίλυση της πείνας, την επίτευξη επισιτιστικής ασφάλειας και υγιεινής διατροφής, και την προώθηση της «αειφόρου γεωργίας», είναι μια ψευδεπίγραφη στρατηγική.

Είναι μια επίθεση στη γεωργία, και κατά συνέπεια, στη βιοποριστική βάση και την προσφορά τροφίμων στην ανθρωπότητα, ιδιαίτερα του Τρίτου Κόσμου.

Οι αγρότες δεν έχουν μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Σε πολλά μέρη, όπως στην Ολλανδία, οι διαμαρτυρίες διήρκησαν μήνες και είχαν την υποστήριξη ευρύτερων κοινωνικών τομέων για να σχηματίσουν ένα από τα μεγαλύτερα μεταπολεμικά κινήματα στη χώρα των τουλιπών.

Τέτοιου είδους αντιδράσεις αναμένονται να πολλαπλασιαστούν στο μέλλον.

Πηγή: https://www.geoeurope.org/2023/06/13/oi-epitheseis-sti-georgia/

Τo geoeurope είναι ένας ιστότοπος που δημιουργήθηκε από επιστήμονες και ειδικούς που έχουν ασχοληθεί με τη γεωπολιτική της Ευρώπης και έχουν διαπιστώσει συγκεκριμένα κενά στη ροή των πληροφοριών που διαμορφώνουν τις γεωπολιτικές συζητήσεις στην ήπειρό μας.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood