Στο 7,6% εντοπίζει τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ η τελευταία δημοσκόπηση της MRB για το STAR Channel, sto 7,7% εκείνη της METRON ANALYSIS, και στο 8% εκείνη της PULSE για τον ΣΚΑΪ.

“Από όλες τις δημοσκοπήσεις διαφαίνεται σταδιακή αποκλιμάκωση της διαφοράς των 9,5 μονάδων που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές”, σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι, και επισημαίνουν οτι οι εν λόγω έρευνες “δείχνουν αντί για διεύρυνση όπως προεξοφλούσαν πολλοί, μείωση της ψαλίδας”.

Τούτο κατά την εκτίμησή τους συμβαίνει επειδή “οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν στις 7 Ιουλίου ποιος θα κυβερνά τη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και με ποιο πρόγραμμα. Και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη στάση των πολιτών στις ευρωεκλογές, που ούτως ή άλλως η ψήφος παραδοσιακά είναι πιο χαλαρή”.

Το διακύβευμα των επικείμενων εθνικών εκλογών όπως υπογραμμίζουν, είναι το εξής: “Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη τετραετία, με έμφαση στις στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία στρώματα, στην ενίσχυση της εργασίας με αυξήσεις μισθών, και στην περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με έμφαση στην Παιδεία και στην Υγεία. Από την άλλη, ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένουν ακόμη πιο εμφατικά σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στις περικοπές δαπανών από το κοινωνικό κράτος (Υγεία, Παιδεία, κ.λπ.) μέσα από αθρόες αποχωρήσεις εργαζομένων χωρίς αντικατάστασή τους, στις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, και στην κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων (επταήμερο, “ξεπερασμένο το 8ωρο”, όχι συλλογικές διαπραγματεύσεις, κ.λπ.), στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», σε άτυπη νομιμοποίηση της παραβατικότητας και της φοροδιαφυγής, όπως ομολόγησε ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό ακριβώς το μοντέλο δηλαδή που έριξε στα βράχια και τη χρεωκοπία την Ελλάδα”.