Θέμα αναγνώρισης της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ως τουρκικής, θέτει με σημερινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης.

Ο Σύλλογος αναφέρεται δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, από την πρόσφατη επίσκεψή του στον νομό Ροδόπης – τις οποίες, πάντως, δηλώσεις δεν παραθέτει στην ανακοίνωση – προκειμένου να υποστηρίξει αιτιάσεις περί «δημοκρατικής ανωριμότητας» της Ελληνικής Πολιτείας, που δεν ανταποκρίνεται στο παραπάνω αίτημα της μειονότητας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σχετικά με τις δηλώσεις του κ Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στην περιοχή μας στις 10 Φεβρουαρίου, ως Σύλλογος Επιστημόνων της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης θα θέλαμε να δηλώσουμε τα εξής: η μειονότητα μας έχει εκφράσει ανέκαθεν, τόσο δια των συλλογικών της οργάνων όσο και της ελεύθερης και δημοκρατικής βούλησης των μελών της, την επιθυμία της για την αναγνώριση πέραν της θρησκευτικής και της εθνικής της ταυτότητας ως Τουρκικής. Η μη ανταπόκριση της Ελληνικής Πολιτείας στο αίτημα αυτό της Μειονότητας, όπως επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά από τις δηλώσεις του κου Παυλόπουλου, αποτελεί ένδειξη δημοκρατικής ανωριμότητας της χώρας μας, που ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα λάβει ένα τέλος και θα πρυτανεύσει η δημοκρατική λογική στον τόπο που την γέννησε».