Με το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης συναντήθηκε η υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής, επικεφαλής της “Πολη-τικής ανατροπής”, Ελένη Λαφτσή, και υποψήφιοι σύμβουλοι της παράταξής της.

“Στόχος μας να ενημερωθούμε για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σε ένα πολύ βασικό προϊόν της περιοχής μας όπως είναι ο καπνός, που επηρεάζει σημαντικά την τοπική οικονομία και ανάπτυξη, όπως βέβαια και τη ζωή των συνδημοτών μας αγροτών. Και βέβαια από τη μεριά μας ως νέα διοίκηση, να δούμε τι πρωτοβουλίες μπορούμε να αναλάβουμε για τη στήριξη τους. Ακούσαμε με ενδιαφέρον τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας, λόγω του ότι η ποικιλία του «Μπασμά» είναι εξαιρετικά απαραίτητη στα χαρμάνια των μεγάλων εταιρειών παραγωγής τσιγάρων.

Αλλά ταυτόχρονα ακούσαμε ότι η πλειοψηφία των καπνοπαραγωγών δεν έχει βιώσιμες εκμεταλλεύσεις, συρρικνώνεται συνεχώς το εισόδημα τους, δεν βλέπουν προοπτική στην καλλιέργεια και η μετανάστευση των νέων μεγεθύνεται. Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει για τη μείωση της παραγωγής κατά την περσινή χρονιά από 8 σε 4 χιλιάδες τόνους, γεγονός που επέφερε μεγάλη μείωση στο εισόδημα των παραγωγών, και όπως μας έκαναν γνωστό η αποζημίωση των 100 ευρώ ανά στρέμμα είναι αδύνατο να την καλύψει”, αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της “Πολη-τικής ανατροπής”.

Η κ. Λαφτσή ενημέρωσε τους καπνοπαραγωγούς ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχε στη Κομοτηνή με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, του μετέφερε την έντονη ανησυχία των παραγωγών αλλά και τη δέσμευση που ο ίδιος ανέλαβε  να  εγγυηθεί για να προχωρήσει γρήγορα, μέσω των ΠΣΕΑ, η αποζημίωση των παραγωγών. Τους διαβεβαίωσε ακόμη ότι στο πλαίσιο της αρμοδιότητας ως νέα Διοίκηση όπως είπε, στις προτεραιότητες θα βρίσκεται η αγροτική οδοποιία για να έχουν εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στα χωράφια τους οι γεωργοί. Τέλος κατέθεσε την ετοιμότητα του συνδυασμού της για τη διεκδίκηση της δημιουργίας μικρών αρδευτικών έργων, πράγμα που θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του κόστους παραγωγής.