Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια η σύμβαση του Δημοσίου με το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή.

«Η κυβέρνηση διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και προσέθεσε ότι το Νοσοκομείο της Κομοτηνής, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο.

«Το κράτος θα το λειτουργήσει, το κράτος θα διασφαλίσει τις απαραίτητες υπηρεσίες που πρέπει να προσφερθούν, έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση όλων των πολιτών», είπε ο υφυπουργός Υγείας και τόνισε ότι «το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου είναι δημόσιο νομικό πρόσωπο. Είτε είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου είτε είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, εφόσον χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης και εμπίπτει στις διατάξεις περί Δημοσίου. Άρα, σε καμία περίπτωση δεν ιδιωτικοποιείται αυτό το νοσοκομείο».

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας του προσωπικού με την ίδια σχέση εργασίας, ότι θα εφαρμοστούν σύγχρονα μοντέλα διοίκησης και λειτουργίας του νοσοκομείου, που «είναι πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα και βάζουν το σύστημα υγείας στην εποχή της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών νοσοκομείων».

Ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε εξάλλου ότι θα υπάρχουν ευέλικτα συστήματα προμηθειών στο νοσοκομείο. «Βεβαίως θα υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν, έτσι ώστε γρήγορα, αποτελεσματικά και οικονομικά να γίνονται οι προμήθειες σε αυτό το νοσοκομείο και γενικότερα στο σύστημα υγείας, διότι πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα προμηθειών υγείας. Διότι δεν νομίζω ότι αρέσει σε κανέναν η σημερινή κατάσταση, όπου δεν υπάρχουν κεντρικοί διαγωνισμοί, δεν γίνονται διαγωνισμοί και όλες οι προμήθειες γίνονται εξωσυμβατικά στο σύστημα υγείας και επιβαρύνουμε ασκόπως τις δημόσιες δαπάνες», είπε ο υφυπουργός και προσέθεσε: «Άρα, είναι πολύ σημαντική η λειτουργία του νοσοκομείου αυτού, διότι αυτό το νέο μοντέλο διοίκησης θα αποτελέσει πρότυπο λειτουργίας των νοσοκομειακών μονάδων στο εθνικό σύστημα υγείας».

Παράλληλα απάντησε και στις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την εξαίρεση της δημιουργίας μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων από νοσοκομεία που προβλεπόταν σε προηγούμενη σύμβαση του Δημοσίου με το ΚΙΣΝ.

«Η παραγωγή του ραδιοφαρμάκου και η διακίνησή του, έτσι όπως είχε σχεδιαστεί, παρουσιάζει δυσκολίες», είπε ο υφυπουργός και προσέθεσε: «Η τιμή που θα αγοράζει το ελληνικό Δημόσιο από τους ιδιώτες θα είναι χαμηλότερη από την τιμή του κόστους παραγωγής των ραδιοφαρμάκων στα κύκλοτρα που θα βάζαμε στα νοσοκομεία».

Υπέρ της σύμβασης τάχθηκε επί της αρχής η ΝΔ. «Όχι» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. «Παρών», δήλωσε το Κίνημα Αλλαγής, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ