Οριστικοποιήθηκε χθες η συμφωνία-ορόσημο Ελλάδας-Κίνας για την προστασία των ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων έξι ελληνικών προϊόντων.
Στη συγκεκριμένη συμφωνία περιλαμβάνονται συνολικά εκατό ευρωπαϊκά προϊόντα τα οποία τελούν υπό το καθεστώς της Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), μεταξύ των οποίων τα εμβληματικά ελληνικά Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) της Φέτας, του Ούζου, της Μαστίχας Χίου, των ελιών Καλαμάτας, των κρασιών Σάμου και του ελαιολάδου Σητείας Λασιθίου.
Η συγκεκριμένη συμφωνία έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, καθώς πέρα από το γεγονός ότι επιτρέπει στα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ να αναδειχθούν στην αχανή αγορά της Κίνας, προσφέροντάς τους ένα πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, διασφαλίζει και την προστασία τους  από φαινόμενα μιμητισμού – θέμα που επανειλημμένως έχει θέσει ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. – εξασφαλίζοντας έτσι τη διακίνηση μόνο ελληνικών ΠΟΠ προϊόντων στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη.
72580b4a 4950723 mvΟ κ. Βορίδης χαιρέτισε την οριστικοποίηση της συμφωνίας, και σε δήλωσή του επεσήμανε την “εξαιρετική ευκαιρία που δίνεται στους Έλληνες παραγωγούς των μοναδικών αυτών προϊόντων της πατρίδας μας να αναδείξουν την υψηλή τους ποιότητα και την ιδιαίτερη διατροφική τους αξία σε μία τόσο σημαντική αγορά και να επεκτείνουν την παραγωγική τους δραστηριότητα”.
Η συμφωνία Ε.Ε.–Κίνας αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερα χρόνια μετά την ενεργοποίηση της, 75 επιπλέον Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης από τα δύο μέρη πρόκειται να προστεθούν σε αυτήν καλύπτοντας συνολικά ένα ευρύ φάσμα 175 προστατευόμενων προϊόντων.