Με νέους επιστήμονες και startuppers συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Μέσω του EquiFund χρηματοδοτούμε με 500 εκατ. ευρώ εμπνευσμένες, νέες, καινοτόμες ιδέες.
ABT20553

Συνάντηση με νέους επιστήμονες και εκπροσώπους startups, είχε ο Αλέξης Τσίπρας σε κοινωνικό παντοπωλείο.

Στον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός, ανέφερε:

“Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Πρώτα από όλα, να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σε ένα κοινωνικό παντοπωλείο, σε έναν χώρο όπου λειτουργεί από την αυτενέργεια ενεργών πολιτών που έχουν δημιουργήσει μια ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και δίνουν ένα στίγμα, του τι μπορεί να σημαίνει η δραστηριοποίηση, σ’ αυτό που εμείς ονομάζουμε κοινωνική οικονομία. Που ταυτόχρονα μπορεί να δώσει θέσεις εργασίας, απασχόληση, αλλά και να προσφέρει, να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Δεύτερον, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι ανάμεσα σε νέους ανθρώπους, που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει μια έντονη δραστηριότητα στον τομέα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, διότι αυτό είναι ένα νέο μοντέλο, το οποίο αφορά την οικονομική ανάπτυξη, και προσπαθήσαμε να το ενισχύσουμε, να το αναδείξουμε ως ένα μοντέλο το οποίο μπορεί να είναι και η απάντηση στην υψηλή ανεργία, στην καταπολέμηση της ανεργίας. Κυρίως, όμως, η απάντηση στο πρότυπο της επιχειρηματικότητας, διότι εμείς θέλουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, θέλουμε τους νέους επιστήμονες, τους νέους ερευνητές, τους ανθρώπους με νέες ιδέες – νέους ή μεγαλύτερους, αρκεί να αισθάνονται νέοι- να μπορούν να έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν στον τόπο, στον τόπο μας. Και να καταφέρουν να έχουν μια πορεία και ικανοποιητικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή κερδοφορίας, αλλά κερδοφορίας που να έχει αντανάκλαση στο κοινωνικό σύνολο, όχι αισχροκέρδειας.

Αυτό το μοντέλο, είναι το μοντέλο μια νέας οικονομίας, η κυκλική οικονομία, η κοινωνική οικονομία, η ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας των «StartUps» όπως τις ονομάζουμε, είναι ένα μοντέλο που πιστεύω πως ταιριάζει στην Ελλάδα. Και μπορεί να είναι η απάντηση στην κρίση με την έννοια του ότι τώρα που βγήκαμε από την κρίση πρέπει να σχεδιάσουμε ποιο μοντέλο οικονομίας θέλουμε για την επόμενη μέρα.

Και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να θέλουμε το μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση, θα ήταν λάθος να επιλέξουμε ξανά να γυρίσουμε πίσω στο μοντέλο εκείνο. Το εξαιρετικά ανταγωνιστικό, όπου κάποιοι πονηροί, κάποιοι επιτήδειοι, κάποιοι έξυπνοι, θα μπορούν είτε φοροδιαφεύγοντας είτε φοροαποφεύγοντας είτε συμπιέζοντας το εργασιακό κόστος και παραβιάζοντας την νομοθεσία, να έχουν την δυνατότητα να επιβιώνουν έναντι των υπολοίπων που δίνουν μια προσπάθεια τηρώντας την νομοθεσία να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους δίνονται.

Πάνω από όλα εμείς θέλουμε να ιχνηλατήσουμε τους δρόμους  του μέλλοντος για το μοντέλο ανάπτυξης και κυρίως για την δυνατότητα οι νέοι άνθρωποι, οι υψηλά εξειδικευμένοι, αυτοί που έχουν και δύο και τρία πτυχία, και μαζικά μετανάστευσαν τα προηγούμενα χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, ειδικά τα τρία πρώτα χρόνια της καταστροφικής πενταετίας 2010-2015 στο εξωτερικό. Πρώτον να σταματήσουμε αυτή τη διαρροή, αυτή την αιμορραγία και δεύτερον, γιατί όχι, να μπορέσουμε σιγά σιγά να δώσουμε ευκαιρίες και δυνατότητες σε κάποιους από αυτούς που έφυγαν, να αρχίσουν σιγά σιγά να γυρίζουν πίσω.

Και γι αυτό το λόγο, πρώτο μας μέλημα ήταν ακόμα και στα πιο δύσκολα χρόνια τους πρώτους μήνες του 2015, την περίοδο της σκληρής λιτότητας και της χρεοκοπίας, παρά το ότι βρήκαμε άδεια ταμεία, καταφέραμε να κάνουμε δύο πράγματα, αυξήσαμε τις δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία.

Και φτάσαμε σήμερα στην δυνατότητα οι δαπάνες για την έρευνα να είναι στο 1%του ΑΕΠ, από 0,6% που τις παραλάβαμε. Μέσα από την προσπάθεια που γίνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτούμε χιλιάδες νέους ανθρώπους με υποτροφίες για να μπορούν να ερευνούν, να παράγουν, να δουλεύουν στην Ελλάδα, σε ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Και κυρίως, ενισχύσαμε, επενδύσαμε στο πάντρεμα της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Και αυτό το κάναμε αξιοποιώντας δύο πάρα πολύ σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο, ήταν το πρόγραμμα « Δημιουργώ- Ερευνώ-Καινοτομώ» , ένα πρόγραμμα το οποίο μόνο το 2018 έδωσε τη δυνατότητα να εκταμιευθούν 360 εκατομμύρια ευρώ που ήταν χρηματοδοτικά το υψηλότερο ρεκόρ και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση νεοφυούς και καινοτόμας επιχειρηματικότητας, ιστορικά από τότε που υπάρχει το Ελληνικό Κράτος.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης δράσεων, των επιχειρήσεων, δράσεων επιχειρηματικών σε συνεργασία με ερευνητικές ομάδες από πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, αλλά και ερευνητικά κέντρα. Είχαμε τη δυνατότητα μέσα από αυτό τον τρόπο, να δημιουργηθούν τουλάχιστον 4000 ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας, σε τομείς υψηλής επιστημονικής ειδίκευσης. Και κυρίως νέοι ερευνητές υψηλής ειδίκευσης είχαν τη δυνατότητα να βρουν ποιοτικές θέσεις εργασίας, 704 επιχειρήσεις συνεργάστηκαν με ερευνητικές ομάδες από πανεπιστημιακά ιδρύματα ή ερευνητικά κέντρα της χώρας, από τις  οποίες οι 140 ήταν καινούργιες επιχειρήσεις, ιδρύθηκαν αποκλειστικά γι’ αυτό τον σκοπό.

Άρα, εδώ λοιπόν, βλέπουμε μια οπτική, μια πλευρά που δεν έχει τόσο μεγάλη δημοσιότητα,  πολλοί λένε ότι στη διακυβέρνηση μας αυτό που καταφέραμε μόνο ήταν να σταματήσουμε την πορεία προς την καταστροφή και την χρεοκοπία, να νοικοκυρέψουμε τα δημόσια οικονομικά και ταυτόχρονα να επιβάλουμε κανόνες και όρους να σταματήσουμε δηλαδή την πορεία προς την ζούγκλα στην αγορά εργασίας. Δεν έγιναν μόνο αυτά. Υπάρχει και μια άλλη αθέατη πλευρά σημαντικών παρεμβάσεων που έδωσαν την δυνατότητα τόσο για θέσεις εργασίας  όσο όμως και για πνοές αναπτυξιακές στη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το 2019 έχουμε την δεύτερη φάση του προγράμματος « Δημιουργώ-Ερευνώ- Καινοτομώ» με επιπλέον 250 εκατομμύρια ευρώ για δράσεις που έχουν προκηρυχτεί κυρίως στελέχωσης σε τμήματα RnD καινοτόμων επιχειρήσεων.

Άρα, λοιπόν έχουμε συνολικά ένα πλέγμα δραστηριοτήτων και στήριξης με χρηματοδοτικά εργαλεία  που ποτέ δεν υπήρχαν για την ενίσχυση της καινοτομίας, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και για το πάντρεμα της καινοτόμου και νεοφυούς επιχειρηματικότητας με την έρευνα που παράγεται στη χώρα μας από ανθρώπους υψηλά καταρτισμένους. Διότι έχουμε ένα πολύ υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό το οποίο είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη  χώρα.

Ένα δεύτερο πάρα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο δημιουργήσαμε, το EquiFund, τη δυνατότητα να δεσμεύσουμε από Ευρωπαϊκούς αλλά και εθνικούς πόρους ένα πολύ μεγάλο ποσό ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για την επιδότηση εμπνευσμένων νέων καινοτόμων ιδεών στο επίπεδο της έρευνας και το πάντρεμα αυτών των ιδεών με τις επιχειρήσεις ώστε η έρευνα και οι ωραίες και σπουδαίες ιδέες να γίνουν εφαρμογή και να έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν στην αγοράς εργασίας.

Το EquiFund έχει ήδη χρηματοδοτήσει μια σειρά από δράσεις και μια σειρά από επιχειρήσεις και κυρίως έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια να χρηματοδοτεί ιδέες καινοτόμες και πρωτοποριακές που μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ θετικά αποτελέσματα.  Και επίσης θέλω να πω ότι αυτό το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ είναι ποσό ρεκόρ όχι μόνο για την Ελλάδα και για την ιστορία της που είναι δυστυχώς σχετικά ισχνή σε παρεμβάσεις ενίσχυσης της καινοτομίας και της έρευνας. Αλλά είναι ρεκόρ σε σύγκριση και με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Επιπλέον όλο αυτό το διάστημα, είχαμε τη δυνατότητα και πήραμε πρωτοβουλίες, προκειμένου κάθε ξεχωριστή προσπάθεια, κάθε αξιόλογη προσπάθεια να τη  στηρίξουμε να την ενισχύσουμε, να είμαστε δίπλα της. Και αναφέρομαι σε κάθε προσπάθεια νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Είχαμε τη δυνατότητα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και σε διεθνείς εκθέσεις, μέσα από την πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με την ονομασία, Digital Greece.Την ομπρέλα αυτή που στηρίζει αυτή τη νεοφυή επιχειρηματικότητα ιδίως στον ευρύτερο τομέα της ψηφιακής πολιτικής, αλλά και όχι μόνο, να στηριχθούν πρωτοβουλίες και μια σειρά από «StartUps» επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να στηριχθούν σε πολύ σημαντικές εκθέσεις όχι μόνο στην  Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μιλήσατε για 245 νεοφυείς επιχειρήσεις όπου είχαν τη δυνατότητα να βρεθούν σε πολύ σημαντικές εκθέσεις  σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, να ανταλλάξουν ιδέες, να υπάρξει αυτή η αναγκαία όσμωση, να υπάρξουν συνεργασίες για να προωθηθεί η δουλεία και η δραστηριότητα τους. Όλα αυτά, πιστεύω, ότι αποτέλεσαν μια πρόγευση γι’ αυτό το οποίο επιδιώκουμε να συμβεί τα επόμενα χρόνια σε αυτόν τον κλάδο.

Πιστεύουμε, ότι ο κλάδος της λεγόμενης Νέας Οικονομίας, της Κυκλικής Κοινωνικής Οικονομίας, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, είναι ένας κλάδος που μπορεί να αποτελέσει ένα πάρα πολύ δυναμικό μέρος της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Αξίζει τον κόπο όχι απλά να ενισχυθεί αλλά να υπάρξει και μια μεγάλη έκρηξη τα επόμενα χρόνια που θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους που έχουν υψηλή εξειδίκευση που έχουν και ένα και δύο πτυχία πολλές φορές, αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα, και που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά εργασίας να μπορέσουν να φτιάξουν συνέργιες και συνεργασίες και πάντοτε με νέες ιδέες, έξυπνες δημιουργικές ιδέες , να έχουν τις ευκαιρίες που χρειάζονται για να μπορέσουν, όχι απλά να έχουν μια δουλεία με καλή αμοιβή, όχι απλά να έχουν ποιοτική εργασία αλλά να έχουν και προοπτική να μείνουν σε αυτό τον τόπο, προοπτική συγκρίσιμη με αυτή που θα έβρισκαν εάν έφευγαν από την χώρα και να πήγαιναν να στελεχώσουν, να ενισχύσουν άλλες οικονομίες μακριά από την χώρα μας.

Νομίζω, ότι αυτή είναι η προοπτική του μέλλοντος, πρέπει  να επενδύσουμε στο μέλλον. Πρέπει να επενδύσουμε στις νέες γενιές. Πρέπει να επενδύσουμε στις νέες ιδέες, στις δημιουργικές ιδέες. Άξιζε, λοιπόν, τον κόπο να δημιουργήσουμε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αξίζει τον κόπο να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερα στο μέλλον, για να δημιουργήσουμε μια καλύτερη προοπτική για τους νέους ανθρώπους και να δώσουμε επίσης τα εχέγγυα ότι δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω στα σκοτεινά μαύρα χρόνια της κρίσης. Και ότι  έχουμε λάβει τα μαθήματα που έπρεπε να λάβουμε από όλα όσα συνέβησαν και χρεοκόπησε η πατρίδα μας, ώστε να μην ξαναγυρίσουμε σε αυτές τις μαύρες μέρες. Αντιθέτως να δώσουμε προοπτική και ελπίδα στους νέους ανθρώπους, να δώσουμε προοπτική και ελπίδα στους ανθρώπους της έμπνευσης, της δημιουργίας, στον κόσμο της καινοτομίας, στο μέλλον αυτής της χώρας.

Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, και ξέρω ότι μακρηγόρησα θέλω για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία να ανταλλάξω μαζί σας ιδέες και απόψεις και θέλω, ειλικρινά, να σας ακούσω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Σας ευχαριστώ”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood