Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο για τη Μικρασιατική Μνήμη και Ταυτότητα

Για τρεις μέρες οι αλησμόνητες πατρίδες βρέθηκαν στο επίκεντρο του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Μικρασιατική προσφυγική μνήμη και ταυτότητα έναν αιώνα μετά: Πόντος, Καππαδοκία, Ιωνία, Ανατολική Θράκη, Κωνσταντινούπολη» που συνδιοργάνωσαν η Σχολή Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), η Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου και το Εργαστήριο Λαογραφίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του (ΔΠΘ), στο αμφιθέατρο εκδηλώσεων του Επισκοπείου της Ι.Μ. Περιστερίου, στις 14-16 Φεβρουαρίου 2025.
SYNEDRIO MIKRASIATIKHS MNHMHS

Πενήντα ακαδημαϊκοί και ερευνητές συνομίλησαν επιστημονικά αλλά και με το κοινό που παρακολούθησε τις εννέα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες Συνεδρίες με ποικίλη θεματολογία:

  • «Τιμή Μικρασιατών Αγίων και Χριστιανικά Μνημεία»
  • «Προσφυγικοί Οικισμοί και Συλλογική Οργάνωση»
  • «Ταυτότητα και Μνήμη»
  • «Μνήμη και Ιστορία»
  • «Θέματα Θρησκευτικής Λαογραφίας»
  • «Μουσικές Μνήμες Ευξείνου Πόντου»
  • «Μουσική και Μνήμη – Ιστορικές ηχογραφήσεις – Αλληλεπιδράσεις μικρασιατικών μελωδιών»
  • «Αναπαραστάσεις της προσφυγιάς στην Τέχνη»
  • «Η διαχείριση της προσφυγικής μνήμης μέσα από αρχειακό υλικό και τον τύπο».

Πρόεδρος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ήταν ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Γρηγόριος, Καθηγητής στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος κατά την έναρξη των εργασιών καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Γεωργία, τη Σερβία και την Κύπρο σημειώνοντας:

«Ο εύστοχος τίτλος του παρόντος συνεδρίου παραπέμπει σε δύο άξονες μελέτης και έρευνας. Τον πρώτο θα τον χαρακτήριζα ανθρωπιστικό, καθώς αναφέρεται στην προσφυγιά· ενώ ο δεύτερος έχει χαρακτήρα ταυτοτικό. Και οι δύο κεντρικοί άξονες είναι σημαντικοί για τους προσκληθέντες ομιλητές και ερευνητές, οι οποίοι, μέσα από τα θέματα που θα μας παρουσιάσουν, θα αναδείξουν πτυχές των δύο αυτών αξόνων. Τους καλωσορίζουμε, καλωσορίζουμε και όλους εσάς που υποβληθήκατε στον κόπο να έλθετε μέχρις εδώ, και με αυτά τα λίγα λόγια κηρύσσω την έναρξη του συνεδρίου».

Στα συμπεράσματα των εργασιών, ο Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής,  Καθηγητής, Μανόλης Γ. Βαρβούνης, Κοσμήτωρ της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, τόνισε πως «ο τρόπος με τον οποίο κατά κανόνα οι απόγονοι των Μικρασιατών, των Ποντίων, των Θρακών και των Καππαδοκών προσφύγων, διαχειρίζονται την πολιτιστική κληρονομιά τους, κατά βάση μέσω των συλλόγων και δια των κειμηλίων τους, δηλαδή σε δημόσιο και όχι σε ιδιωτικό επίπεδο, εντάσσονται στα όρια των επιστημονικών κλάδων της δημόσιας Ιστορίας και της δημόσιας Λαογραφίας».

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε ειδικό μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στη Μικρά Ασία.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood