Η αγορά μπορεί να συνεχίσει να υπολειτουργεί για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη, ωστόσο στο υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων έχουν ξεκινήσει ήδη τον σχεδιασμό για το πως θα γίνει η σταδιακή επαναλειτουργία της.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr, οι επιτελείς του υπουργείου έχουν ήδη συγκροτήσει σχέδιο με την ονομασία «click in shop». Δηλαδή θα επιτραπεί στα καταστήματα να υποδέχονται έναν μικρό αριθμό καταναλωτών στο εσωτερικό τους, ο οποίος θα εξαρτάται από τα τετραγωνικά μέτρα του μαγαζιού. Για να διασφαλιστεί μάλιστα ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα είναι μικρός, θα χρησιμοποιηθεί η εμπειρία του «click away». Εν ολίγοις, ο καταναλωτής, είτε τηλεφωνικά είτε διαδικτυακά, θα κλείνει ραντεβού με το κατάστημα σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Ραντεβού το οποίο θα πιστοποιείται και πάλι με sms. Το εν λόγω μέτρο-γέφυρα προς την επαναλειτουργία της αγοράς, θεωρείται από τα στελέχη του υπουργείου ότι θα μπορούσε να βοηθήσει καταστήματα όπως τα ένδυσης και υπόδησης που έχουν μειονέκτημα με τη διαδικασία του click away αφού ο καταναλωτής χρειάζεται να δοκιμάσει για να αγοράσει.

Μάλιστα η σκέψη είναι click away και click in shop να λειτουργήσουν παράλληλα ώστε να μπορεί κάποιο κατάστημα να είναι σε θέση να εξυπηρετεί περισσότερους καταναλωτές. Εφόσον κάποιος καταναλωτής ξέρει τι θέλει να αγοράσει και το παραγγείλει ή το προπληρώσει ηλεκτρονικά, θα μπορεί να το παραλαμβάνει έξω από το κατάστημα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σε κάποιον άλλο αναποφάσιστο καταναλωτή να είναι εντός του καταστήματος.

Πάντως η έναρξη ισχύος του «click in shop» φαίνεται πως αργεί ακόμα, και σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη όλα θα κριθούν από την εξέλιξη της πανδημίας. Η πρόταση προς την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές του επόμενου μήνα, όταν θα επιχειρηθεί μία επαναξιολόγηση της κατάστασης. Προς το παρόν το click away ήρθε για να μείνει, όπως σημείωσε ο Γ.Γ. Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος αναφερόμενος στην προοπτική ανοίγματος της αγοράς, εστίασε στην κρισιμότητα των επόμενων δέκα ημερών όπου θα φανούν τα… “απόνερα” των εορτών.

πηγή: protothema.gr