Με αυτά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, θα ανοίξουν τα τζαμιά την ερχόμενη Κυριακή

Αναλυτικές οδηγίες περιλαμβάνει η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Τοποτηρητές Μουφτήδες Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου
ΕΣΚΙ ΤΖΑΜΙ

Αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, που πρέπει λαμβάνουν οι πιστοί κατά την προσέλευσή της στα τεμένη της Θράκης, μετά από την άρση των περιοριστικών μέτρων την ερχόμενη Κυριακή, περιλαμβάνει η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Τοποτηρητές Μουφτήδες Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι “οι συνθήκες δεν είναι ακόμα τελείως ώριμες για την επιστροφή στην τέλεση μαζικών προσευχών, όπως ακριβώς ίσχυε πριν την εμφάνιση του ιού”, ενώ καλούνται οι πιστοί να είναι προσεκτικοί, γιατί ακόμα δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού και επανεμφάνισης της έξαρσης.

Επιπλέον, οι τρεις Μουφτήδες σημειώνουν ότι για την τήρηση των οδηγιών προστασίας οι πιστοί μουσουλμάνοι θα πρέπει λαμβάνουν υπόψη τους το Ιερό Κοράνιο, τη Σούννα και τις βασικές αρχές του Ισλάμ, που θέτουν ως πρωταρχικό στόχο την προστασία της ανθρώπινη ζωής. Καταληκτικά τονίζεται ότι “σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, η τέλεση των προσευχών στο σπίτι εξακολουθεί να είναι η πιο ευλογημένη πράξη”, ενώ επισημαίνεται παραμένει ο κίνδυνος να κλείσουν ξανά τα τεμένη, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και αυξηθούν εκ νέου τα κρούσματα του κορωνοϊού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που υπογράφουν ο Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής Τζιχάτ Χαλήλ, ο Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης Μπιλάλ Καραχαλήλ και ο Τοποτηρητής Μουφτής Διδυμοτείχου Χαμζά Οσμάν, αναφέρει τα εξής:

«Στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του Covid-19 και της επιστροφής στους κανονικούς ρυθμούς, τίθεται από 17 Μαΐου 2020 το θέμα του ανοίγματος των χώρων λατρείας για την τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων των πιστών. Ωστόσο, οι συνθήκες δεν είναι ακόμα τελείως ώριμες για την επιστροφή στην τέλεση μαζικών προσευχών, όπως ακριβώς ίσχυε πριν την εμφάνιση του ιού. Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί, γιατί ακόμα δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού και επανεμφάνισης της έξαρσης.

Για το λόγο αυτό, καλούμαστε όλοι να λαμβάνουμε υπόψη και να εφαρμόζουμε πιστά όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ειδικότερα, τα Τεμένη προβλέπεται να ανοίξουν για προσευχή των πιστών με τη βασική προϋπόθεση να βρίσκεται ένας προσευχόμενος ανά 10 τ.μ. και με ελάχιστη απόσταση μεταξύ των προσευχομένων το 1,5 μέτρο. Κάθε πιστός θα πρέπει να φέρει στο Τέμενος από το σπίτι του το χαλάκι της προσευχής, κομπολόγια και άλλα συναφή υλικά. Να μη χρησιμοποιεί τα κοινόχρηστα αντικείμενα που υπάρχουν σε κάθε Τέμενος, ενώ το πλύσιμο (ουντού) πριν από την προσευχή θα πρέπει να γίνεται στην οικία και όχι στο Τέμενος. Στην είσοδο κάθε Τεμένους θα πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά για τα χέρια, ενώ συνιστάται οι πιστοί να φορούν μάσκα και γάντια. Οι τουαλέτες, όπου υφίστανται, θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι ασθενείς και γενικότερα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να παραμένουν σπίτι και να προσεύχονται από εκεί.

Για τις παραπάνω οδηγίες θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας το Ιερό Κοράνιο, τη Σούννα και τις βασικές αρχές του Ισλάμ, που θέτουν ως πρωταρχικό στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το Ιερό Κοράνιο μας συνιστά σε δύο (τουλάχιστον) κορανικά εδάφια να μην εκθέτουμε τους εαυτούς στον κίνδυνο και να μην καταστρέφουμε τους εαυτούς μας άδικα: «(…) και μη συμβάλλετε με τα ίδια σας τα χέρια στην καταστροφή σας (…)», Σούρα (Κεφάλαιο) Ελ- Μπάκαρα, Εδάφιο 195, «(…) μην καταστρέφετε μόνοι σας τον εαυτό σας. Γιατί ο Αλλάχ είναι για εσάς Πολυεύσπλαχνος», Σούρα (Κεφάλαιο) Ελ-Νισά, Εδάφιο 29. Επίσης, στη Σούννα, αρκετά Χαντίθ του Προφήτη Μωάμεθ (Η Ειρήνη και η Ευλογία του Θεού να είναι σε αυτόν) αναφέρονται σε σχετικά θέματα, όπως : «Δεν προβάλλεται ένας ασθενής που έχει προσβληθεί από κάποια ασθένεια πάνω από έναν υγιή άνθρωπο», Μπουχάρι και Μουσλίμ, «Αν ακούσετε για την πανούκλα σε έναν τόπο μην μπαίνετε σε αυτόν τον τόπο που έχει προσβληθεί και εάν είστε σε έναν τόπο που έχει προσβληθεί από πανούκλα, να μην βγαίνετε από αυτόν τον τόπο», Μπουχάρι και Μουσλίμ. Επίσης, σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες του Ιερού Ισλαμικού Δικαίου, «Δεν υπάρχει πρόκληση ζημιάς και η ανταπάντηση με την ίδια την ζημιά», Ιμπν Μάτζε και Ελ – Μουβάττα, ενώ υπάρχει και η βασική αρχή «Η ζημιά απωθείται και απομακρύνεται με όλες τις δυνατότητες που διατίθενται».

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο η τέλεση των προσευχών στο σπίτι εξακολουθεί να είναι η πιο ευλογημένη πράξη και φέρει μεγαλύτερη πνευματική ανάταση στον προσευχόμενο, σε σύγκριση με την τέλεση στο Τέμενος, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους γενικούς κανόνες της θρησκείας του Ισλάμ που προτρέπουν την προσευχή στο σπίτι σε περιόδους κρίσης, δημοσίου κινδύνου και πραγματικής απειλής.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση παράβασης των μέτρων υγιεινής στους χώρους λατρείας μας, υπάρχει περίπτωση να οδηγηθούμε εκ νέου στο κλείσιμο των Τεμένων λόγω αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο θα επισύρει μεγάλη ευθύνη για εμάς τους πιστούς».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood