Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΓΕΛ και 2ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής, το 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας.

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν τριακόσιοι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Περιφέρεια ΑΜΘ, οι οποίοι παρουσίασαν με ομιλίες σε κοινό τις εργασίες τους, επέδειξαν τα ψηφιακά έργα τους στον εκθεσιακό χώρο και συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο φεστιβάλ ήταν το έργο να είχε δημιουργηθεί υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτικού πληροφορικής είτε στο μάθημα της πληροφορικής, είτε στα πλαίσια κάποιας άλλης σχολικής δραστηριότητας/project.

Ενδεικτικά κάποια έργα που εκτέθηκαν: Hunting BD 3D παιχνίδι δράσης, Ποδόσφαιρο με το WeDo 2.0. (ρομποτική), Δημιουργία παιχνιδιών με το sploder, IoT (Internet of Things) Έλεγχος συσκευών από κινητή συσκευή ή υπολογιστή και λήψη μετρήσεων, Qwwwiz Μια εφαρμογή-κουΐζ για android, Emergency Button App για ηλικιωμένους που ζουν μόνοι, Lights, please! –Arduino, Η Αλίκη στη Χώρα των Προσωπικών Δεδομένων-Animation, Quiz Game-Android, Ορνιθοπανίδα Στη Βιστωνίδα Διαδραστική Αφίσα με QR Code, Οι Ανήσυχοι Της Ξάνθης-Video, Ψηφιακό Μαθητικό Περιοδικό, Ιστοσελίδα: Τα προϊόντα του τόπου μας, Εκπαιδευτική ρομποτική με mindstormsEV3-WRO, Διαδραστικό παιχνίδι με το Scratch, Βίντεο με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο & Διαδραστική Αφίσα, Αυτόματος Φάρος-Arduino, Το πιο έξυπνο λιμάνι-Arduino, Ψηφιοποίηση Και Επεξεργασία Εικόνας, Μελετώ Την Πληροφορική Μέσα Από Το Δικό Μου Παιχνίδι Γνώσεων, Κατασκευή ιστοσελίδας με WordPress. Αναλυτικές περιγραφές των έργων και στοιχεία των συντελεστών μπορείτε να βρείτε στο blog του φεστιβάλ: https://9digifestthra.blogspot.com/ (Διαχειριστής του Blog ο συνάδελφος κ. Γιάννης Στιλπνόπουλος).

Το φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους και ενέπνευσαν τους μαθητές με τις παρουσιάσεις τους οι Robospecialists με την παρουσίαση του έργου τους Can Sat (κατασκευή εκπαιδευτικού δορυφόρου σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού), και η φοιτητική ομάδα DIR (Democritus Industrial Robotics) με την παρουσίαση της ομάδας τους και του ρομποτικού βραχίονα που κατασκευάζουν.

Η διοργάνωση ανανέωσε το ραντεβού της για την επόμενη σχολική χρονιά, με καινοτόμα έργα από δημιουργικούς μαθητές και εμπνευσμένους εκπαιδευτικούς.

Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Α.Μ.Θ.) με υπεύθυνη την Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου Πληροφορικής Φωτιάδου Γλυκερία, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και τον Υπεύθυνο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Ροδόπης Νταντουρή Κωνσταντίνο, και υποστηρίχθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜΘ, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, τον Δήμο Κομοτηνής, το 1ο ΓΕΛ Κομοτηνής και το 2ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής.

“Θέλουμε να συγχαρούμε τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο φεστιβάλ και καθοδηγούν τους μαθητές τους στη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, αφιερώνοντας πολλές φορές προσωπικό τους χρόνο. Επίσης τους συγχαίρουμε που ενθαρρύνουν τους μαθητές να παρουσιάζουν τα έργα τους σε κοινό, να εκτίθενται, να συμμετέχουν, να μοιράζονται, να εμπνέονται και να εμπνέουν, να αποκτούν δηλαδή δεξιότητες απαραίτητες για τους πολίτες του 21ου αιώνα. Πολλά συγχαρητήρια και στους μαθητές για τις εκπληκτικές εργασίες που μας παρουσίασαν”, αναφέρει η κ. Φωτιάδου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες η κ. Φωτιάδου απευθύνει στους εκπαιδευτικούς Δημακόπουλο Δημήτρη, Ζαδέλλη Μανώλη, Μαλαμίδη Ιωάννη και Νταντουρή Κώστα “για τον σχεδιασμό και υλοποίηση των εργαστηρίων επαυξημένης πραγματικότητας, μηχανικής μάθησης και Arduino καθώς και του ψηφιακού escape room που προσέφεραν στους μαθητές”, στους εκπαιδευτικούς πληροφορικής Καζαντζή Χρήστο του 3ου Δημοτικού σχολείου Κομοτηνής και Πίτατζη Ειρήνη του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής, “για τον σχεδιασμό και την 3d εκτύπωση αναμνηστικών μπρελόκ του φεστιβάλ”, στις Διευθύνσεις του 1ου ΓΕΛ και 2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής και στους εκπαιδευτικούς πληροφορικής του 2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής “για τη διάθεση υλικοτεχνικής υποδομής καθώς και για την άψογη συνεργασία”, στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής “για την πολύτιμη βοήθεια που μας παρείχε”, καθώς και στον Βασίλη Καλεντερίδη από το Εργαστήρι εναλλακτικής μάθησης «Ρομποτεχνία» “για τη διάθεση τεχνολογικού εξοπλισμού απαραίτητου για την υλοποίηση των workshops του φεστιβάλ”.