Οι αντιπροσωπείες αποτελούνταν από δώδεκα μαθητές και τρεις συνοδούς καθηγητές, από την Ισπανία και τη Βουλγαρία.
Τα παιδιά διέμειναν σε σπίτια μαθητών του σχολείου της Κομοτηνής που ανταπέδωσαν τη φιλοξενία που τους είχε προσφερθεί κατά τις δικές τους επισκέψεις.
Την πρώτη μέρα υποδοχής οι ξένοι καθηγητές και μαθητές επισκέφθηκαν το σχολείο της Κομοτηνής όπου οι υπεύθυνοι καθηγητές ετοίμασαν μια όμορφη γιορτή κατά την οποία οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου χόρεψαν με παραδοσιακές στολές θρακιώτικους χορούς, ενθαρρύνοντας και τους ξένους μαθητές να συμμετάσχουν. Επίσης η χορωδία του σχολείου ετοίμασε και παρουσίασε παραδοσιακά τραγούδια. Ακολούθησαν οι δραστηριότητες του προγράμματος. Το πρόγραμμα έχει σαν στόχο να ενσωματώσει στο σχολικό πλαίσιο και κατά τη διάρκεια των σχολικών διαλειμμάτων, διάφορες δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν από τους μαθητές, ώστε να τους ενθαρρύνει και να βοηθήσει στην κοινωνικοποίησή τους. Ανάμεσα στις δραστηριότητες που προετοίμασε το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής ήταν και ο χορός. Τα παιδιά χόρεψαν στο γυμναστήριο του σχολείου σε μοντέρνους ρυθμούς ακολουθώντας τις χορογραφίες που προβάλλονταν μέσω της εφαρμογής «Just dance». Μια επόμενη δραστηριότητα ήταν η κατασκευή ενός μικρού παζλ. Χωρισμένοι σε μικτές ομάδες οι μαθητές έφτιαξαν παζλ με το λογότυπο του προγράμματος, που είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει σε πρότερη φάση. Στην αίθουσα υπολογιστών του σχολείου οι μαθητές εργάστηκαν σε μικτές ομάδες προκειμένου να διενεργήσουν έρευνα στο διαδίκτυο σχετικά με την εύρεση του κατάλληλου ψηφιακού εργαλείου με το οποίο θα πρέπει να δημιουργήσουν το ψηφιακό βιβλίο όπου θα παρουσιάζεται το πώς εφαρμόστηκε το πρόγραμμα στα τρία σχολεία.
Τη δεύτερη μέρα οι φιλοξενούμενοι συμμετείχαν σε ημερήσια εκδρομή στη Θάσο όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το αρχαιολογικό μουσείο και να απολαύσουν τις ομορφιές του νησιού.
Την τρίτη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων καθώς και περιήγηση στην παλιά πόλη της Καβάλας, ενώ τα γκρουπ αποχαιρετίστηκαν στο πάρτι που διοργανώθηκε στο σχολείο, όπου υπήρξε άφθονο κέφι, χορός, μουσική και φαγητό. Απονεμήθηκαν τα διπλώματα συμμετοχής στο πρόγραμμα και μοιράστηκαν αναμνηστικά δώρα.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο με την ολοκλήρωση του ψηφιακού βιβλίου, του blog, καθώς και της ιστοσελίδας του προγράμματος, τα οποία και θα αποτελέσουν τα παραγόμενα αποτελέσματα.
“Η ενασχόλησή μας με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν η αφορμή να εξετάσουμε το πώς εφαρμόστηκε το πρόγραμμα αυτό στο σχολείο της Ισπανίας και να προσπαθήσουμε να αντλήσουμε το καλύτερο δυνατόν από τα οφέλη που έχει στο σχολικό περιβάλλον”, σημείωσε η αναπληρώτρια Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής, Δανάη Παντελίδου, και πρόσθεσε: “Η ιδιαιτερότητα του ισπανικού σχολείου να έχει ένα μεγάλο διάλειμμα των 30 λεπτών, διευκολύνει την εφαρμογή των παιχνιδιών στα διαλείμματα. Στο 4ο Γυμνάσιο η εφαρμογή έγινε μέσα από τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, τους εκπαιδευτικούς ομίλους καθώς και το μάθημα των εργαστηρίων δεξιοτήτων. Θεωρούμε ότι ο βασικότερος στόχος του που ήταν η συμπερίληψη, έχει επιτευχθεί, και θα συνεχίσουμε το νέο σχολικό έτος να επεκτείνουμε και να βελτιώνουμε τους τρόπους εφαρμογής του στο σχολείο μας”.