Μαθητές από τη Ροδόπη εντυπωσίασαν στο CERN εκτελώντας το “Πείραμα του Ερατοσθένη”

Γύρω στο 220 π.Χ. ο Ερατοσθένης μετρώντας το ύψος και τη σκιά μιας κατακόρυφης ράβδου και την απόσταση της Αλεξάνδρειας από την αρχαία Συήνη, υπολόγισε την περίμετρο της Γης με εξαιρετική ακρίβεια και απέδειξε ότι η γη δεν είναι επίπεδη!
Screenshot_1764

Εκπαιδευτική εκδρομή στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών | CERN, πραγματοποίησαν σαράντα μαθητές του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής και του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Ξυλαγανής, και κατά τη διάρκειά της συμμετείχαν με την καθοδήγηση του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Κομοτηνής και των καθηγητών τους, στη δράση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ), «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης | 2024».

Παρελθόν, παρόν και μέλλον, στο ίδιο σημείο του χωροχρόνου: οι μαθητές από τη Ροδόπη άφησαν ένα ευοίωνο μέλλον να διαφανεί στο πιο γνωστό Ερευνητικό Κέντρο Σύγχρονης Φυσικής, με την εμπνευσμένη κίνησή τους να ζωντανέψουν το πιο γνωστό ίσως πείραμα από την αρχαιότητα, το πείραμα του  Ερατοσθένη, σε μια δράση που διοργανώνει κάθε χρόνο η ΠΑΝΕΚΦΕ κατά την εαρινή ισημερία.

Μαθητές από τη Ροδόπη εντυπωσίασαν στο CERN εκτελώντας το "Πείραμα του Ερατοσθένη"

Το πείραμα συγκαταλέγεται στα δέκα πιο όμορφα πειράματα στην Ιστορία της Φυσικής.

Την περίμετρο της Γης υπολόγισαν με τις μετρήσεις τους και οι μαθητές των δυο Γυμνασίων της Ροδόπης μπροστά στο κτίριο του CERN, με τον ταιριαστό τίτλο «(Υδρόγειος) σφαίρα της Επιστήμης και της Καινοτομίας». Δεν θα μπορούσαν να βρουν πιο κατάλληλο μέρος! Υπενθύμισαν σε όλους όσους έτυχε να περνούν κοντά τους τη στιγμή εκείνη – εργαζομένους του CERN, μαθητές, εκπαιδευτικούς και επισκέπτες από άλλες χώρες από πού ξεκίνησαν όλα στην Επιστήμη!

Μαθητές από τη Ροδόπη εντυπωσίασαν στο CERN εκτελώντας το "Πείραμα του Ερατοσθένη"

Το πείραμα του Ερατοσθένη ήταν από τις κορυφαίες στιγμές στην εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών στο CERN, η οποία είχε οργανωθεί από πολλούς μήνες πριν, και ήταν από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ενδοσχολικής επιμόρφωσης καθηγητών και μαθητών – «Φυσικές επιστήμες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Το πρόγραμμα επιμελήθηκε το ΕΚΦΕ Κομοτηνής με επιστημονική σύμβουλο την Δρ Σοφία Κυριαζοπούλου, Υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Κομοτηνής και πρώην Ερευνήτρια στο CERN, και υλοποιήθηκε με τη συνδρομή της Διεύθυνσης και των καθηγητών των δύο σχολείων.

Το  πρόγραμμα περιελάμβανε μεταξύ άλλων δίωρη επιμόρφωση των μαθητών από την κ. Κυριαζοπούλου πάνω στη Σύγχρονη Φυσική, στα Στοιχειώδη Σωματίδια, στους Επιταχυντές και στους Ανιχνευτές του CERN, και στην Ιστορία και στα επιτεύγματα του CERN. Για την καλύτερη κατανόηση των Αρχών που διέπουν τη Φυσική των Επιταχυντών, οι μαθητές παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε απλά και εντυπωσιακά πειράματα ηλεκτρομαγνητισμού. Επίσης, πριν ταξιδέψουν στη Γενεύη, παρακολούθησαν εικονική ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του πειράματος “ATLAS” στο CERN. Τέλος, επιμορφώθηκαν για τον Ερατοσθένη και το πείραμά του από την κ. Κυριαζοπούλου και τη Φυσικό Ευδοξία Τρεμπέλα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο CERN οι μαθητές παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα παρουσίαση πειραμάτων «Τα Μυστήρια της Ύλης» και επισκέφθηκαν τις εκθέσεις του CERN  με την επίβλεψη και αρωγή των συνοδών καθηγητών τους, Δανάης Παντελίδου (Διευθύντρια 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής), Φωτεινής Δαμιανού (Διευθύντρια Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Ξυλαγανής), Θεοδώρας Καραγιοβάνογλου, Ιωάννας Ευαγγελίδου, Μαρίας Παναγιωτοπούλου και Μαρίας Γιανναράκη.

Πέρα από την εκπαιδευτική επίσκεψη στο CERN και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη Γενεύη, στις όχθες της λίμνης Leman και να θαυμάσουν τον πίδακά της, να περιηγηθούν στο γραφικό Annecy στη Γαλλία και να γνωρίσουν την ιστορία και την ανάπτυξη του, και στο Μιλάνο με τον επιβλητικό ναό Duomo και το μεσαιωνικό κάστρο Sforzesco στο ιστορικό του κέντρο.

“Οι μαθητές από το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής και το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Ξυλαγανής αποκόμισαν πολύτιμες επιστημονικές και πολιτιστικές εμπειρίες από την επίσκεψή τους στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελβετία, και ιδίως στο σπουδαιότερο Ευρωπαϊκό  Κέντρο Πυρηνικής Φυσικής – CERN – κατάφεραν όμως και να μεταφέρουν στο CERN με τη βοήθεια των καθηγητών τους, της ΠΑΝΕΚΦΕ και του ΕΚΦΕ Κομοτηνής, το πείραμα του Ερατοσθένη, ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της Ελληνικής Ιστορίας και της ανθρώπινης διανόησης!”, αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Παντελίδου.

Μαθητές από τη Ροδόπη εντυπωσίασαν στο CERN εκτελώντας το "Πείραμα του Ερατοσθένη" Μαθητές από τη Ροδόπη εντυπωσίασαν στο CERN εκτελώντας το "Πείραμα του Ερατοσθένη" Μαθητές από τη Ροδόπη εντυπωσίασαν στο CERN εκτελώντας το "Πείραμα του Ερατοσθένη"

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood