Μαθητές από 5 χώρες φιλοξένησε το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+ με θέμα «Around Cultural Heritage Investigate European Values/Διερευνώντας τις Ευρωπαϊκές Αξίες μέσα από την Πολιτιστική Κληρονομιά».
4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ERASMUS (2)

«Around Cultural Heritage Investigate European Values with Erasmus+ (ACHIEVE)/Διερευνώντας τις Ευρωπαϊκές Αξίες μέσα από την Πολιτιστική Κληρονομιά», είναι ο τίτλος του προγράμματος Erasmus+ στο οποίο συμμετέχει το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής (περίοδος 2018-2020), μαζί με σχολεία άλλων πέντε ευρωπαϊκών χωρών: Πορτογαλίας, Τσεχίας, Ιταλίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή η 4η συνάντηση των εταίρων.

Οι αντιπροσωπείες καθηγητών και μαθητών έγιναν δεκτές στο 4ο Γυμνάσιο με μία μικρή γιορτή καλωσορίσματος και αλληλογνωριμίας το πρωί της Δευτέρας 4 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν από τον Dr. Ι. Σιγούρο, υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, στην Κομοτηνή. Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν το Βυζαντινό Τείχος, το Ιμαρέτ, το Παλιό Τζαμί και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστήρια στο 4ο Γυμνάσιο. Το ένα αφορούσε τη γαστρονομία της κάθε χώρας όπου οι μαθητές κάθε σχολείου παρουσίασαν συνταγές για ορεκτικά, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο, όλα αντιπροσωπευτικά της χώρας τους. Επίσης κάθε αντιπροσωπεία είχε φέρει μία φτιαγμένη δια χειρών μαθητών, μικρογραφία ενός τοπικού πολιτιστικού μνημείου, κι έτσι η δεύτερη παρουσίαση ήταν σχετική με το βασικό πέτρωμα από το οποίο είναι κατασκευασμένο κάθε μνημείο. Άλλωστε ο βασικός άξονας του προγράμματος είναι η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ποικιλομορφία.

Μαθητές από 5 χώρες φιλοξένησε το 4ο Γυμνάσιο ΚομοτηνήςΤην Τρίτη 5 Νοεμβρίου οι αντιπροσωπίες επισκέφθηκαν το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας Παντάνασσας στο Πόρτο Λάγος, και στη συνέχεια το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Κατόπιν ξεναγήθηκαν στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις, καθώς και στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης από τον κ. Ν. Kοσμίδη, γραμματέα του CEMES.

Μαθητές από 5 χώρες φιλοξένησε το 4ο Γυμνάσιο ΚομοτηνήςΤην Τετάρτη 6 του μηνός περιηγήθηκαν στον Άγιο Χαράλαμπο και στη Μαρώνεια, επίσκεψη για την οποία εκφράζονται θερμές ευχαριστίες στην κ. Βασιλική Περβανά, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ιππαρχία», για τις διαφωτιστικές πληροφορίες καθώς και για τα αναμνηστικά δώρα. Ακολούθησε επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, όπου η αρχαιολόγος κ. Νάγια Δαλακούρα μύησε τους επισκέπτες με τον δικό της χαμογελαστό τρόπο, στον θαυμαστό κόσμο του αρχαίου θεάτρου, ελληνικού και ρωμαϊκού, και δη του θεάτρου της Μαρώνειας. Αμέσως μετά οι μαθητές δραματοποίησαν μια σύντομη σκηνή από τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, και συγκεκριμένα την επίθεση των πουλιών στην Πάροδο. Τα…πουλιά υποδύθηκαν δέκα μαθητές από τις συμμετέχουσες χώρες. Όλοι δήλωσαν ότι λάτρεψαν το θέατρο της Μαρώνειας. Ακολούθησαν, γαστρονομική δοκιμή τοπικού εδέσματος στη Μαρώνεια, του παραδοσιακού χαλβά, που παρασκευάζεται με νισεστέ, και κατόπιν περιήγηση και φαγητό στην παραλία της Αλεξανδρούπολης. Το απόγευμα το πρόγραμμα περιελάμβανε ξενάγηση από τον κ. Αντώνη Λιάπη στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά στο Θρυλόριο Κομοτηνής. Οι επισκέπτες άκουσαν πολλές ιστορίες από αυτές που “κρύβουν” μέσα τους τα καλάθια, και ολοκλήρωσαν τη μέρα τους με μαθήματα Ποντιακής γαστρονομίας, για τα οποία εκφράζονται θερμές ευχαριστίες στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς» και την Πρόεδρό του κ. Χρύσα Μαυρίδου, για την εγκάρδια υποδοχή και τη γευσιγνωσία που παρείχαν.

Μαθητές από 5 χώρες φιλοξένησε το 4ο Γυμνάσιο ΚομοτηνήςΟι μαθητές επιπλέον έφτιαξαν και δοκίμασαν ποντιακά πιροσκί με τυρί και «ωτία», με την καθοδήγηση των γυναικών του Συλλόγου. Άκουσαν πληροφορίες για τον ποντιακό ελληνισμό και ιδιαίτερα για το Θρυλόριο, και δέχτηκαν πολλά αναμνηστικά δώρα. Μαθητές και καθηγητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι, και μαζί συγκινημένοι.

Την Πέμπτη 7 του μήνα επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων Καβάλας, ξεναγήθηκαν στο αρχαίο θέατρο, στους παλαιοχριστιανικούς ναούς και στα λουτρά, και έμαθαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορική διαδρομή και τη σπουδαιότητα του μακραίωνου οικισμού και των κατοίκων του. Στη συνέχεια, στην Καβάλα, οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το φρούριο και την παλιά πόλη με την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, καθώς συνδυάζει πολλούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, που είναι και το αντικείμενο του προγράμματος. Απόλαυσαν τον ήλιο, τη θάλασσα, την ελληνική κουζίνα, και φυσικά τα ολόφρεσκα ψάρια της περιοχής.

Η Παρασκευή 8 του μηνός και τελευταία μέρα του προγράμματος, αφιερώθηκε στην αξιολόγησή του, με συμπλήρωση online ερωτηματολογίων από όλους τους εμπλεκόμενους, μαθητές και καθηγητές. Έγινε η συνάντηση καθηγητών για αποτίμηση της έως τώρα πορείας, η επισήμανση τυχόν εκκρεμοτήτων, και ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων καθώς και των υποχρεώσεων της κάθε χώρας για την επόμενη συνάντηση που θα γίνει στη Βουλγαρία. Παράλληλα με την αξιολόγηση του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστήρια για τους συμμετέχοντες καθηγητές, ένα για μεθόδους αξιολόγησης μέσω εφαρμογών και ένα για τις μαθησιακές δυσκολίες και τον τρόπο αντιμετώπισής τους στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία. Το βράδυ της ίδιας μέρας έγινε το αποχαιρετιστήριο πάρτι στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κομοτηνής, με μεγάλη επιτυχία, κέφι, χορό, και υποσχέσεις “να μην αφήσουμε τις φιλίες που δημιουργήσαμε όλες αυτές τις μέρες να φθαρούν λόγω της απόστασης”, όπως τόνισαν οι συμμετέχοντες, εκφράζοντας ευχαριστίες και προς τη ΛΑΦΚ για την παραχώρηση του χώρου, καθώς και τους γονείς που προετοίμασαν τα εδέσματα για την εκδήλωση.

“Για την τόσο πετυχημένη ελληνική φιλοξενία, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμμετέχοντες καθηγητές, μαθητές αλλά και γονείς που δέχθηκαν με μια ζεστή αγκαλιά τους ξένους μαθητές”, σημειώνεται ακόμη σε σχετικό σημείωμα του 4ου Γυμνασίου, όπου επίσης επισημαίνεται πως “όλοι οι συμμετέχοντες έφυγαν ενθουσιασμένοι από την ελληνική φιλοξενία και δήλωσαν χαρούμενοι που επέλεξαν την Ελλάδα για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood