Μάθε πώς να ελέγχεις και να συντηρείς τα λάστιχα του αυτοκινήτου σου

Μήπως έχει έρθει η ώρα να αλλάξεις λάστιχα αυτοκινήτου; Εάν απάντησες «δεν ξέρω», τότε αυτό το άρθρο γράφτηκε για σένα!
cover_photo_tyres

Μήπως έχει έρθει η ώρα να αλλάξεις λάστιχα αυτοκινήτου; Εάν απάντησες «δεν ξέρω», τότε αυτό το άρθρο γράφτηκε για σένα! Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις πώς να ελέγχεις την κατάσταση των ελαστικών σου και να κάνεις σωστή χρήση και συντήρηση.

Πώς ελέγχω τα λάστιχα αυτοκινήτου μου;

  1. Έλεγχος πενταετίας

Αν τα λάστιχα έχουν ξεπεράσει τα πέντε χρόνια χρήσης, τότε είναι σίγουρα ώρα να τα αλλάξεις. Προσοχή όμως. Τα χρόνια χρήσης δεν είναι απαραίτητα ίδια με τα χρόνια που κυκλοφορούν τα λάστιχα στην αγορά. Μπορεί για παράδειγμα να φυλάσσονταν σε κατάλληλες συνθήκες χρόνια μετά την κατασκευή τους. Αν τα λάστιχα αυτοκινήτου σου τα αγόρασες καινούργια, τότε θα πρέπει να υπολογίσεις το διάστημα που έχει περάσει από την πρώτα μέρα που τα “φόρεσες”. Αν πάλι τα αγόρασες μεταχειρισμένα, τότε θα πρέπει να γνωρίζεις πότε χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά.

Pro tip: Πολλοί λένε ότι η ηλικία των ελαστικών δεν παίζει ρόλο. Αυτό όμως ισχύει μόνο στην περίπτωση που τα ελαστικά διατηρούνται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Επειδή όμως δεν ζούμε στη σπηλιά του Batman, οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγουμε την αγορά ελαστικών με ηλικία μεγαλύτερη των τριών ετών.

Για να δεις την ημερομηνία κατασκευής, ψάξε κατά μήκος της πλευράς του ελαστικού που κοιτάζει προς τα έξω, για τη σήμανση DOT. Λίγο μετά από αυτήν την ένδειξη αναγράφεται η ημερομηνία κατασκευής. Τα δύο πρώτα ψηφία αναφέρονται στην εβδομάδα παραγωγής, και τα δύο τελευταία στο έτος παραγωγής. Αν για παράδειγμα ένα ελαστικό έχει κωδικό παραγωγής “4807”, τότε έχει παραχθεί την 48η εβδομάδα του 2007.

Μάθε πώς να ελέγχεις και να συντηρείς τα λάστιχα του αυτοκινήτου σου

2. Δείκτης Φθοράς Ελαστικών

Ο πιο σίγουρος και εύκολος τρόπος για να δεις σε τι κατάσταση είναι τα λάστιχα του αυτοκινήτου σου, είναι ο δείκτης φθοράς ελαστικών. Πρόκειται για ειδικά κατασκευασμένα τμήματα ελαστικού τα οποία βρίσκονται πάνω στο πέλμα, ανάμεσα στις αυλακώσεις. Οι ενσωματωμένοι αυτοί δείκτες σε βοηθούν να μετρήσεις το βάθος του πέλματος. Αν έχει φτάσει τα 1,6 mm, τότε είναι η ώρα να αλλάξεις λάστιχα στο αυτοκίνητό σου σύμφωνα με τον νόμο.

Μάθε πώς να ελέγχεις και να συντηρείς τα λάστιχα του αυτοκινήτου σουΓια να βρεις τους δείκτες αυτούς, ψάξε για ένα τρίγωνο όπως κοιτάς τα λάστιχα. Αρκετά από αυτά έχουν και τα αρχικά TWI (Thread Ware Index).

3. Εμφανή σημάδια φθοράς

Ένας άλλος τρόπος για να διαγνώσεις την κατάσταση των ελαστικών σου είναι να ρίξεις μια ματιά για εμφανή σημάδια φθοράς, δηλαδή:

  • γρατσουνιές,
  • σκισίματα,
  • αποχρωματισμούς,
  • εξογκώματα ή παραμορφωμένα σημεία,
  • εκτεθειμένο συρματόσχοινο της στεφάνης.

Η δυσκολία με αυτόν τον έλεγχο είναι ότι είναι αδύνατον να τον κάνεις σωστά όσο το αμάξι βρίσκεται στο έδαφος, γιατί ένα μέρος από τα λάστιχα αυτοκινήτου πάντα θα είναι “κρυμμένο”. Τώρα όμως που γνωρίζεις τι πρέπει να ελέγχεις, μπορείς να ρίχνεις μια ματιά πιο συχνά, για παράδειγμα όποτε ετοιμάζεσαι να μπεις στο αυτοκίνητό σου, την πρώτη φορά της ημέρας.

Πώς συντηρώ τα λάστιχα αυτοκινήτου μου;

1. Σωστή οδηγική συμπεριφορά

Η πιο αποτελεσματική συντήρηση έρχεται από τη σωστή οδηγική συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει ότι δεν φρενάρεις ούτε επιταχύνεις απότομα, δεν ενεργοποιείς συχνά και αναίτια τις λειτουργίες ABS και Anti spin, και φυσικά δεν πέφτεις σε λακούβες σαν μικρό παιδί σε πισίνα.

2. Σωστό παρκάρισμα

Κάθε φορά που παρκάρεις με τη μία πλευρά του οχήματος επάνω σε πεζοδρόμιο, εκείνη η πλευρά δέχεται μεγαλύτερη πίεση απ’ ότι της αναλογεί και αυτό σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε φθορά ή και αστοχία των ελαστικών.

3. Έλεγχος πίεσης

Ήξερες ότι τα λάστιχα αυτοκινήτου έχουν διαφορετική πίεση αέρα, ανάλογα με τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου αλλά και το μοντέλο; Η σωστή πίεση για κάθε όχημα αναγράφεται στο εγχειρίδιο χρήσης και σε ειδικό ταμπελάκι που βρίσκεται είτε στην πόρτα του οδηγού είτε στην τάπα του ρεζερβουάρ.

Ελαστικά με χαμηλή πίεση φθείρονται πιο γρήγορα αφού δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις όσο κυλούν. Άσε που φθείρουν και την τσέπη σου γιατί μεγαλώνει η αντίσταση στην κύλιση καθώς απαιτείται περισσότερη ισχύς για να επιταχύνουμε και να διατηρήσουμε την ταχύτητα, ειδικά σε ανηφορικό έδαφος, οπότε το αυτοκίνητο καίει και περισσότερο καύσιμο. Ο αέρας όμως για τα λάστιχα, στα βενζινάδικα είναι τζάμπα.

  • Τώρα που ξέρεις τα πάντα για τον έλεγχο και τη συντήρηση των ελαστικών σου, μήπως έχει έρθει η ώρα να αλλάξεις λάστιχα αυτοκινήτου; Χρησιμοποίησε όσα διάβασες για να κάνεις σωστή διάγνωση και να εξοικονομήσεις από τη συντήρηση. Και μην ξεχνάς! Με το Pricefox εξοικονομείς και στην ασφάλεια αυτοκινήτου σου! Σύγκρινε την αγορά ασφαλειών αυτοκινήτου και εξοικονόμησε έως 40% πληρώνοντας με ασφάλεια και με έως 12 άτοκες δόσεις. Τώρα και για μηχανή!
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood