– Ενημερωτικό δελτίο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας*.

Μελέτη του European Union Intellectual Property Office/EUIPO και του ΟΟΣΑ/OECD που δημοσιεύθηκε στις 23/03/20, καταδεικνύει πως το κόστος των φαρμακευτικών προϊόντων που έχουν αντιγραφεί και κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο, έφτασε τα 4,03 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αντιβιοτικά, φάρμακα του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά και παυσίπονα, είναι τα πιο στοχευμένα από τους αντιγραφείς, ενώ στα κατασχεθέντα οι Τελωνειακές Αρχές έχουν απομονώσει φάρμακα τα οποία περιλαμβάνουν αντιγραφές σκευασμάτων για την ελονοσία, τον διαβήτη, τον καρκίνο, διάφορες καρδιακές παθήσεις, καθώς και τοπικά αναισθητικά και φάρμακα θεραπείας του HIV/AIDS.

Επιβεβαιώνεται, επίσης, για άλλη μία φορά, πως η εμπορική διαδρομή γίνεται με παραδόσεις μικρών δεμάτων ώστε να διευκολύνεται η εμπορία και να μη κινούνται υποψίες από τις Αρχές. Μεταξύ 2014-2016, το 96% όλων των τελωνειακών κατασχέσεων παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων, ήταν είτε ταχυδρομικές, είτε express παραδόσεις ταχυμεταφοράς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μία από τις πηγές που ρωτήθηκαν για τη μελέτη, εκτιμά ότι η παρουσία των υπο-πρότυπων και πλαστών/αντιγραμμένων φαρμάκων κατά της ελονοσίας στην υποσαχάρια Αφρική, μπορεί να προσθέσει μέχρι και 116.000 θανάτους ετησίως.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του EUIPO, Christian Archambeau, δήλωσε σχετικά: «Τα παραποιημένα φαρμακευτικά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν άμεση απειλή για την υγεία και τη ζωή, και η άφιξή τους στην Ε.Ε., συχνά μέσω μικρών δεμάτων και διαδικτυακών πωλήσεων, αποτελεί πρόκληση για τους φορείς επιβολής του Νόμου. Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί την περαιτέρω ενίσχυση του σημερινού συντονισμού σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο Ε.Ε., και την υποστήριξη παγκόσμιων δράσεων».

Η Ινδία και η Κίνα χαρακτηρίζονται ως οι μεγαλύτεροι παραγωγοί παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ να εμφανίζονται ως τα σημαντικότερα σημεία διαμετακόμισης στην αλυσίδα εφοδιασμού πλαστών φαρμακευτικών προϊόντων.

Η μελέτη χρησιμοποιεί ένα σχετικό υποσύνολο δεδομένων, από σχεδόν μισό εκατομμύριο τελωνειακές κατασχέσεις από διεθνείς Οργανισμούς, όπως είναι οι World Customs Organization, European Commission’s Directorate-General for Taxation and Customs Union, United States Department of Homeland Security, Counterfeiting Incident System of the Pharmaceutical Security Institute (PSI), World Health Organization.

Δείτε στη συνέχεια: https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/web/observatory/trade-in-counterfeit-pharmaceutical-products?fbclid=IwAR3bonLlAi7F08YeaNJtpNgbfRWiGsddp_qWaOjTXnKotrXI4A1CUsM_8As

 

*Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ):

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) λειτουργεί από το 1988 και είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την προστασία των δικαιωμάτων των βιομηχανικών σχεδίων. Σκοπός του είναι να συμβάλει στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στο χώρο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνεται και η παροχή τεχνολογικής πληροφόρησης, από Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) μέσα από διεθνείς βάσεις δεδομένων, στους περισσότερους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. O OBI συνεργάζεται με άλλους ομοειδείς Οργανισμούς διεθνώς, όπως το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), για θέματα βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και εποπτεύεται από το αρμόδιο Υπουργείο.