Γεννημένη στο Ηράκλειο Κρήτης η Μαρία Πετεινάκη, εργάστηκε στον Δήμο Ηρακλείου από το 1987 ως το 1991, ενώ το 1992 εγκαταστάθηκε στην Κομοτηνή και μετατάχθηκε στον Δήμο Κομοτηνής από τον οποίο συνταξιοδοτήθηκε το 2015. Διετέλεσε μέλος, πρόεδρος και αντιπρόσωπος του συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς και αιρετή εκπρόσωπος στην ΑΔΕΔΥ. Συμμετέχει ενεργά στον σύλλογο “Γυναίκα και Δημιουργία”, ενώ συγχρόνως προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της στον σύλλογο ατόμων με νοητική υστέρηση “Άγιοι Θεόδωροι”. Είναι παντρεμένη με τον Στέφανο Μπακιρτζή, υπάλληλο της ΔΕΥΑ Κομοτηνής και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

Η κ. Πετεινάκη δέχτηκε τις ερωτήσεις μας και απάντησε:

  • Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση;

Αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά γιατί πιστεύω στον ενεργό πολίτη, τον πολίτη που μάχεται, που διεκδικεί, οραματίζεται, στοχεύει και πετυχαίνει. Η τοπική αυτοδιοίκηση ως θεσμός υπερασπίζεται τη δημοκρατία και επιλύει προβλήματα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη.

  • Ποια είναι μερικά θέλω σας για τον Δήμο;

Θέλουμε και θα προσπαθήσουμε για έναν Δήμο καθαρό που θα δίνει έμφαση στην ανακύκλωση. Θέλουμε και θα προσπαθήσουμε να αναδειχθεί η Κομοτηνή σε σύγχρονο οικονομικό και τουριστικό κέντρο. Θέλουμε και θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε οι νέοι να παραμείνουν και να μην φεύγουν από την πόλη μας.

  • Απευθυνόμενη στους συνδημότες σας, πείτε μας μας για ποιον λόγο θα πρέπει να εμπιστευτούν την “Κοινωνία Πολιτών” και εσάς προσωπικά;

Είμαστε μια ανεξάρτητη παράταξη με πολυφωνία, καλό συντονισμό και λειτουργία, γεγονός που οφείλεται στην προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του Γιάννη Γκαράνη, ενός ανθρώπου δοκιμασμένου επαγγελματικά και αυτοδιοικητικά. Όσον αφορά εμένα προσωπικά, έχω μεράκι και όρεξη να προσφέρω. Θα κινηθώ με γνώμονα τις αρχές και τις αξίες που έχω ως άνθρωπος. Θα εργασθώ ευσυνείδητα, με ειλικρίνεια και εντιμότητα, και θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των συνδημοτών μας.

  • Ποια είναι η γνώμη σας για τη σχέση πολιτικής και αυτοδιοίκησης;

Θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία σχέση μεταξύ κεντρικής πολιτικής σκηνής και αυτοδιοίκησης. Πολλές φορές βέβαια οι παρατάξεις επιζητούν τη στήριξη και την κομματική καθοδήγηση. Εμείς στην “Κοινωνία Πολιτών” είμαστε πέρα και πάνω από κομματικές ταμπέλες. Ζητάμε τη στήριξη των συνδημοτών μας. Ζητάμε να μας δώσουν τη δύναμη να διοικήσουμε τον Δήμο και να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης.

  • Πως βλέπετε τη συμμετοχή της γυναίκας στα κοινά;

Μια γυναίκα νοιώθει υπεύθυνη απέναντι στον εαυτό της, την οικογένειά της και την κοινωνία. Αυτό είναι το αίσθημα που την ωθεί να συμμετέχει στα κοινά. Την προβληματίζουν θέματα της καθημερινότητας, αλλά και το μέλλον. Τα θέματα της παιδείας, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας, είναι τομείς στους οποίους οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες. Με τον νέο εκλογικό νόμο η συμμετοχή των γυναικών είναι ενισχυμένη και έτσι ικανές και δυναμικές γυναίκες θα στελεχώσουν τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

  • Ο κόσμος πιστεύει πλέον σε όλους αυτούς που ασχολούνται με τα κοινά και στα νέα πρόσωπα; Πιστεύετε ότι μπορείτε να δώσετε όραμα και να πείσετε για ένα νέο ξεκίνημα;

Εκτιμώ πως οι συμπολίτες μας καταλαβαίνουν όσους διακατέχονται από την αγάπη για τον τόπο τους. Αυτά είναι τα μηνύματα που εισπράττω καθημερινά από την επαφή μου με τους δημότες. Βέβαια, αυτή η σχέση είναι αμοιβαία, διότι όπως είπα, πρόθεση μου είναι ένα καλύτερο μέλλον για την Κομοτηνή, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μου.

  • Ένα μήνυμα προς τους συνδημότες σας, ενόψει των εκλογών της Κυριακής της 26ης Μαΐου;

Σε αυτές τις εκλογές οι συνδημότισσες και οι συνδημότες μου θα πρέπει να δείξουν με την ψήφο τους εμπιστοσύνη στην “Κοινωνία Πολιτών” και στον Γιάννη Γκαράνη. Κατέρχομαι στις εκλογές και συμμετέχω διότι θεωρώ ότι δεν είναι ώρα για αδράνεια και αδιαφορία, αλλά ήρθε η ώρα της δράσης, της συμμετοχής, της έκθεσης των ιδεών μας και της συντονισμένης προσπάθειάς μας για μια καλύτερη πόλη. Ζητώ λοιπόν από τις συνδημότισσες και τους συνδημότες μου να με τιμήσουν με την ψήφο τους στις 26 Μαΐου, γιατί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, και υπόσχομαι ότι θα φανώ αντάξια της τιμής και της εμπιστοσύνης τους.