“Να διακόψει η κυβέρνηση τις διαπραγματεύσεις με την Eldorado για τη Θράκη”, ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι βουλευτές ΑΜ-Θ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συγχρόνως απευθύνουν κάλεσμα “πριν να είναι αργά, όλοι οι αιρετοί που βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης – βουλευτές, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων – σε πνεύμα σύμπνoιας και ενότητας να αναλάβουμε δράση ώστε να σταματήσει εν τη γενέσει της αυτή η πρωτοβουλία”.
Η ανακοίνωση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ της ΑΜ-Θ:

“Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ότι διαπραγματεύεται με την Eldorado προκειμένου να προχωρήσει η εξόρυξη χρυσού στη Θράκη, αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη που υπονομεύει την αναπτυξιακή προσπάθεια και οδηγεί σε πισωγύρισμα τον τόπο μας. Μετά από μια μακρά περίοδο διαβούλευσης, επιστημονικής τεκμηρίωσης από ειδικούς επιστήμονες, συνεχείς ενωτικούς αγώνες, αποτελεί δεδομένο για την περιοχή ότι η εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού και η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, είναι ασύμβατα μεγέθη. Η εξόρυξη χρυσού με κυάνιο υπονομεύει τις παραγωγικές αναπτυξιακές δυνατότητες που διαθέτει η περιοχή στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό, καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, εξαντλεί τους πλούσιους φυσικούς πόρους, βάζει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων. Είναι γνωστό ότι αυτή που θα ωφεληθεί είναι μόνο η εταιρεία χρυσού στην οποία ουσιαστικά χαρίζεται ο χρυσός ελέω του μεταλλευτικού κώδικα, ενώ στις τοπικές κοινωνίες θα μείνει να διαχειριστούν τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα του κυανίου. Τα όποια πρόσκαιρα οφέλη της δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις μακροπρόθεσμες καταστροφικές επιπτώσεις. Σε αυτές τις ουσιαστικές παραδοχές βασίστηκε μέχρι σήμερα η καθολική και ομόθυμη αντίθεση των παραγωγικών, κοινωνικών, επιστημονικών Φορέων, της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά του χρυσού, της Αυτοδιοίκησης, της Περιφερειακής αρχής, που μέσω σχεδόν ομόφωνων αποφάσεών τους, εξέφρασαν την αντίδραση των πολιτών της περιοχής, προτάσσοντας την ανάγκη εφαρμογής ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης για τον τόπο. Την αντίθεση αυτή έλαβε υπ’ όψιν η πρόσφατη  απόρριψη εκ μέρους της προηγούμενης κυβέρνησης της αδειοδότησης των περιβαλλοντικών όρων για έρευνα εξόρυξης στη Θράκη. Αυτήν την εκφρασμένη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας όφειλε να γνωρίζει και να σεβαστεί  η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Μητσοτάκης. Ας σταματήσει η συνεχής επίκληση της γνώμης της τοπικής κοινωνίας, κάνοντας σαν να μη γνωρίζουν την αντίθεσή της.

Αν αναζητούν συναινέσεις και συνενόχους για τα σχέδιά τους που βάζουν σε κίνδυνο την περιοχή μας, ας το πουν καθαρά. Θεωρούμε επιβεβλημένη, πριν να είναι αργά, όλοι οι αιρετοί που βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης – βουλευτές, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων – σε πνεύμα σύμπνoιας και ενότητας να αναλάβουμε δράση ώστε να σταματήσει εν τη γενέσει της αυτή η πρωτοβουλία. Να διακόψει η κυβέρνηση κάθε διαπραγμάτευση με την Eldorado ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Αυτό επιβάλλει σήμερα το συμφέρον του τόπου, το οποίο οφείλουμε όλοι να υπηρετούμε βάζοντας πάνω από όλα τις ανάγκες των συμπολιτών μας.

ΧΑΡΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΓΚΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΒΡΟΥ
ΖΕΪΜΠΕΚ ΧΟΥΣΕΪΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΤΑΝΙΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ”.