Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Μαξίμου αδειάζει ΥΠΕΘΑ για το “πάγωμα των ΜΟΕ” με την Τουρκία-ΣΥΡΙΖΑ: “Αυτή...

Μαξίμου αδειάζει ΥΠΕΘΑ για το “πάγωμα των ΜΟΕ” με την Τουρκία-ΣΥΡΙΖΑ: “Αυτή δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης”

Κατηγορηματικά έσπευσε να διαψεύσει το Μέγαρο Μαξίμου τα ρεπορτάζ περί «παγώματος» των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που μετέδωσαν νωρίτερα η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), με την επίκληση πηγών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Παγώνουν μέχρι νεοτέρας με πρωτοβουλία της Αθήνας οι συζητήσεις με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι συζητήσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν μέσα στον μήνα στην ελληνική πρωτεύουσα”, ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης, αποδίδοντας την εξέλιξη στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών και δη στο μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα με τη δημοσιοποίηση μάλιστα χαρτών με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων στη χάραξη θαλασσίων ζωνών.

Δεν παγώνουν τα ΜΟΕ. Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο προετοιμάζονται και θα συνεχιστούν κανονικά” διαβεβαίωσαν κατόπιν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, αναφέροντας ταυτόχρονα πως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας βρίσκεται με τον Πρωθυπουργό στο Λονδίνο και οτι δεν υπήρξε καμία σχετική διαρροή και άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα ΜΟΕ, και τονίζοντας πως ερευνάται η πηγή της αρχικής διαρροής περί παγώματος των συζητήσεων.

Τα ΜΟΕ, ως πρακτική διεθνούς πολιτικής, έχουν υιοθετηθεί από Αθήνα και Άγκυρα τα τελευταία τριάντα χρόνια και αφορούν κυρίως τους τομείς των Εξωτερικών και της Άμυνας. Πρόκειται για συναντήσεις που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και καταλήγουν σε κινήσεις και από τις δύο πλευρές για τη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας στους εν λόγω τομείς.

ΣΥΡΙΖΑ: “Αυτή δυστυχώς δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης”

“Παραμονή της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνει πάγωμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, και λίγες ώρες αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται σε ΜΜΕ ότι το ΥΠΕΘΑ έχει μαύρα μεσάνυχτα και ότι τα ΜΟΕ συνεχίζονται κανονικά. Αυτή δυστυχώς δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης”, σημειώνει χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, και καταλήγει: “Τα εθνικά θέματα και ιδίως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη χειρίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τέτοια πρωτοφανή ανευθυνότητα”.