Σφοδρή ενόχληση επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια του Μαξίμου για τον πρωθυπουργικό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρο Διακόπουλο, μετά τα όσα είπε σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο OPEN TV.
Συγκεκριμένα ανέφερε: “Έχει κάνει έρευνες το Ορούτς Ρέις, να μην κοροϊδευόμαστε. Αλλά είναι πιο πολύπλοκο το θέμα. Δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός των ερευνών. Τις πρώτες μέρες δεν είχε κάνει καθόλου έρευνες, ούτε είχε απλώσει καλώδια, ούτε ακούγαμε – γιατί με τα υδροφωνικά ακούμε αν κάνει έρευνες ή όχι. Όταν εμείς  «σηκώσαμε» το θέμα και είπαμε ότι δεν κάνει έρευνες, άπλωσε καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή “σηκώθηκε” λίγο ο καιρός και σταμάτησε τις έρευνες. Ένα καλώδιο έχει, δεν έχει δύο. Για να σας δώσω μια μεταφορά: “μαρκάρει” την περιοχή του. Όποιος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του καταλαβαίνει τι εννοώ. Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση”.
Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει διαψεύσει επανειλημμένως το προηγούμενο διάστημα τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι το ερευνητικό πλοίο έχει πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή.
Εξάλλου, λίγη ώρα αργότερα, από τον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διαβεβαίωσε ότι ο τουρκικό ερευνητικό δεν πραγματοποίησε έρευνες. Στην ερώτηση για το εάν το Oruc Reis παραβίασε κυριαρχικά μας δικαιώματα όλες αυτές τις μέρες, απάντησε χαρακτηριστικά: “Είναι ένα ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας το οποίο έχουμε καταδικάσει. Δεν είναι μόνο το ότι έπλεε το τουρκικό ερευνητικό, είναι το γεγονός ότι συνοδευόταν από ένα στολίσκο. Έρευνες πάντως δεν έκανε”.
Των δηλώσεων Διακόπουλου και Πέτσα, ακολούθησε ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ: “Την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυριζόταν στον ΑΝΤ1 πως το Oruc Reis δεν έκανε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του κ. Μητσοτάκη, κ. Διακόπουλος, επιβεβαίωνε εμφατικά στο Open πως και έρευνες έγιναν και κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας υπήρξε, διαψεύδοντας ταυτόχρονα και τις αστειότητες περί «θορύβου» που εμπόδιζε τις έρευνες. Δυστυχώς, ακόμα και στα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής,  η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αντί να προασπίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, ασχολείται μόνο με την επικοινωνιακή διαχείριση του μπάχαλου που έχει δημιουργήσει”.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού προχώρησε λίγο μετά σε διευκρινιστική δήλωση: “Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής, αναφορικά με τις πρωινές μου δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Καταρχάς, σημείωσα ότι δεν θα αναφερθώ στην τακτική κατάσταση και ότι αυτή δεν είναι η αρμοδιότητά μου. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε «προσπάθεια» ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, «πραγματοποίηση», με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της”.
Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού εξηγούν ότι οι δηλώσεις Διακόπουλου προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη, ενώ οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο πως το Oruc Reis δεν διεξάγει σεισμικές έρευνες. Ότι και αν ισχύει πάντως, ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν μπορεί πλέον να παραμένει στην θέση του, αφού αποδείχθηκε τουλάχιστον επιπόλαιος, για να μην πούμε καμιά πιο βαριά έκφραση. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει…περίεργες δηλώσεις, και κανονικά ο  Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε ήδη να τον είχε απομακρύνει από σύμβουλο του.