• Στην αλλαγή του ονόματος από «Μακεδονία» σε Βόρεια Μακεδονία, συνεχίζει να εναντιώνεται η Ρωσία.

Η Μόσχα προτίθεται να φέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Tass ο πρέσβης της Ρωσίας στα Σκόπια Σεργκέι Μπαζντνίκιν. «Ξεκινάμε από το γεγονός ότι το ψήφισμα 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1993, περιέχει απ’ ευθείας αίτημα προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με το θέμα της ονομασίας. Αυτό πρέπει να τηρηθεί, και όταν συμβεί, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών και οργανωτικών», εξήγησε. Ο διπλωμάτης διευκρίνισε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της «Μακεδονίας» μποϊκόταραν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου 2018, κάτι που «δείχνει ότι η διαίρεση της κοινωνίας σε αυτήν τη χώρα έχει ενταθεί και φυσικά αυτό δεν μπορεί να μην δεν έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες σε μια τόσο εκρηκτική περιοχή όπως είναι τα Βαλκάνια». Επιπλέον ο πρέσβης σπεύδει να τονίσει πως «η Ρωσία, ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθούν να την κατηγορήσουν, σε καμία περίπτωση δεν ενδιαφέρεται να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Μακεδονία ή στα Βαλκάνια, ωστόσο είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ολοκληρώθηκε με μια σοβαρή παραβίαση του εσωτερικού και διεθνούς δικαίου, δηλαδή εκτός του νομικού πλαισίου, όπως υπογράμμισε επανειλημμένα ο πρόεδρος της Μακεδονίας, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Αντί να λύσει ένα παλιό πρόβλημα, η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να δημιουργήσει πολλά νέα».

Η Ρωσία πρώτη αναγνώρισε τη «Μακεδονία»

Η Ρωσία είναι η πρώτη υπερδύναμη που αναγνώρισε, στις 6 Αυγούστου 1992, τη χώρα στα βόρεια σύνορά μας ως «Μακεδονία». Στις 12 Οκτωβρίου 1993 την αναγνώρισε επίσης ως «Μακεδονία» η Κίνα. Οι ΗΠΑ στις 9 Φεβρουαρίου 1994 την αναγνώρισαν ως πΓΔΜ, και στις 4 Νοεμβρίου 2004, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, την αναγνώρισαν ως «Μακεδονία».

Αντίστροφη μέτρηση για τς Συνταγματικές τροποποιήσεις

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της πΓΔΜ αναμένεται να δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τελικής συμφωνίας. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών της χώρας, «η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα υποβάλουν κοινή επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, και θα τον ενημερώνουν για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τελικής συμφωνίας, η οποία βάζει τέλος στην επί δεκαετίες αντιπαράθεση μεταξύ των δυο χωρών. Στη συνέχεια, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα ενημερώσει τη Γραμματεία του ΟΗΕ, τα κράτη-μέλη, τις χώρες-παρατηρητές του ΟΗΕ, καθώς και όλους τους διεθνείς οργανισμούς των οποίων είναι μέλος, σχετικά με τις αλλαγές που σημειώθηκαν».

πηγές: in.gr / tribune.gr

επιμέλεια: inkomotini.news