Μακάριος Λαζαρίδης: «Το Κράτος σταματάει να είναι συνέταιρος του αγρότη και του ελεύθερου επαγγελματία»

ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΒΟΥΛΗ 2

Την ανάγκη «να σταματήσουμε να ζούμε με τις ψευδαισθήσεις, που επί χρόνια παρήγαγαν οι μύθοι γύρω από το Ασφαλιστικό μας σύστημα και να προσαρμοστούμε επιτέλους στην πραγματικότητα της σημερινής συγκυρίας», υπογράμμισε ο Βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριος Λαζαρίδης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)».

Με το παρόν σχέδιο νόμου, όπως είπε ο κ. Λαζαρίδης, «φροντίζουμε να επιβεβαιώσουμε ότι από εδώ και στο εξής η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας εργαζόμενος θα μπορεί ταυτόχρονα να απολαμβάνει και κοινωνική και ασφάλιση», ως εκπλήρωση μιας ακόμα προεκλογικής δέσμευσης της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως «την πιο αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ασφαλιστική πρόταση που έχει κατατεθεί ποτέ» και η οποία «δεν κρύβει το ζήτημα κάτω από το χαλί».

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος, εξήγησε, «ασφαλιστικό νομοσχέδιο συνοδεύεται από πλήρη αναλογιστική μελέτη κύριων και επικουρικών συντάξεων που επιβεβαιώνει την βιωσιμότητα του συστήματος μέχρι το 2070 καθώς και ειδική μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την επάρκεια των συντάξεων. Ταυτόχρονα, τηρεί τις εθνικές δεσμεύσεις που έχει η χώρα μας καθώς η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του Α.Ε.Π. πρέπει να συγκλίνει μετά το 2030, με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών».

Η συγκεκριμένη πρόταση, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, μεταξύ άλλων, «παρέχει κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, παρέχει ανάσες ελευθερίας στην αγορά και αποδεικνύει ότι η ψηφιακή υπηρεσία για τις συντάξεις μπορεί να γίνει άμεσα ανθρωποκεντρική».

Επιπλέον, τόνισε, πρόκειται για «μια πρόταση που αποκαθιστά τη δικαιοσύνη και θα μου δώσει τη δυνατότητα να επισκεφθώ τους αγρότες στην Λεκάνη Καβάλας και να τους πω ότι για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μπορεί κάποιος βουλευτής να φέρει καλά μαντάτα για τις συντάξεις των συμπολιτών του».

Απευθυνόμενους στο σύνολο των Βουλευτών, ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε: «Επιτρέψτε μου να το πω αγοραία όπως συζητιέται στα καφενεία, στο Οφρύνιο της Καβάλας. Με αυτό το ασφαλιστικό σύστημα και σε συνδυασμό με τις φοροελαφρύνσεις σταματάει το κράτος να είναι συνέταιρος του αγρότη και του ελεύθερου επαγγελματία. Αντίθετα, αρχίζει επιτέλους να γίνεται το στήριγμά του και να τον αφήνει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: τη δουλειά του».

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Λαζαρίδη

“Κύριε Υπουργέ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Οι αριθμοί πολλοί. Τα ποσοστά περισσότερα.

Η ουσία μία:

Το ασφαλιστικό έχει επανειλημμένως αποτελέσει υποκριτική διευθέτηση μη ρεαλιστικών παραδοχών που αφορά τις τύχες μιας μεγάλης μερίδας πληθυσμού που αξίζουν τη δικαιότερη των ρυθμίσεων.

Έχει υπάρξει πεδίο καιροσκοπικής πολιτικής διαχείρισης, η οποία αφήνει τους κανόνες του ρεαλισμού και της λογικής σε μόνιμη αποστρατεία.

Έχει αποτελέσει αντικείμενο ιδεοληπτικών και αναπόφευκτα ανεδαφικών και ανεύθυνων διακηρύξεων οραματικού χαρακτήρα για το μέλλον των εργαζομένων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Το ερώτημα το οποίο έχουμε την ευθύνη να απαντήσουμε με ειλικρίνεια – ως πολιτικό προσωπικό της χώρας – δεν είναι απλά εάν αυξάνουμε ή μειώνουμε τις συντάξεις.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε επιτέλους ευθέως είναι εάν και εφόσον είμαστε διατεθειμένοι να πάψουμε να ζούμε με τις ψευδαισθήσεις, που επί χρόνια παρήγαγαν οι μύθοι γύρω από το Ασφαλιστικό μας σύστημα και να προσαρμοστούμε επιτέλους στην πραγματικότητα της σημερινής συγκυρίας.

Και εμείς σήμερα εδώ με το παρόν σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση κάνουμε ακριβώς αυτό.

Φροντίζουμε να επιβεβαιώσουμε ότι από εδώ και στο εξής η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας εργαζόμενος θα μπορεί ταυτόχρονα να απολαμβάνει και κοινωνική και ασφάλιση.

Σήμερα είναι η μέρα που επιτέλους μια πολιτική δύναμη μπορεί να περιγράψει με σαφήνεια το ασφαλιστικό μέλλον των εργαζομένων της χώρας και να βάλει ένα τέλος στην αγωνία όσων αναρωτιούνται αν τελικά θα πάρουν σύνταξη.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη πέρα από το γεγονός ότι εκπληρώνει ακόμα μία προεκλογική της δέσμευση, έρχεται να καταθέσει μαζί με το ενδιαφέρον της για το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων και την πιο αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ασφαλιστική πρόταση που έχει κατατεθεί ποτέ.

Μια πρόταση που δεν κρύβει το ζήτημα κάτω από το χαλί.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος, ασφαλιστικό νομοσχέδιο συνοδεύεται από πλήρη αναλογιστική μελέτη κύριων και επικουρικών συντάξεων που επιβεβαιώνει την βιωσιμότητα του συστήματος μέχρι το 2070 καθώς και ειδική μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την επάρκεια των συντάξεων.

Ταυτόχρονα, τηρεί τις εθνικές δεσμεύσεις που έχει η χώρα μας καθώς η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του Α.Ε.Π. πρέπει να συγκλίνει μετά το 2030, με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

Μία πρόταση που απομακρύνεται από τους μέχρι σήμερα όρους κατατρεγμού απέναντι στην επιχειρηματικότητα.

Αντίθετα, παρέχει κίνητρα για την ανάπτυξή της. Η πλειοψηφία από τα 1,5 εκατομμύρια των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, που τόσα χρόνια πλήρωναν το μάρμαρο, είναι πλέον ωφελημένοι μέσα από το συνδυασμό ασφαλιστικού και φορολογικού.

Μία πρόταση που παρέχει ανάσες ελευθερίας στην αγορά: Η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικών εισφορών, όπου ο καθένας θα μπορεί να επιλέξει ελεύθερα την κατηγορία των ασφαλιστικών του εισφορών, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, για όσο χρόνο επιθυμεί, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα και για μελλοντική σύνταξη είναι πλέον κατάκτηση.

Μία πρόταση που αποδεικνύει ότι η ψηφιακή υπηρεσία για τις συντάξεις μπορεί να γίνει άμεσα ανθρωποκεντρική. Βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και στη διαχρονική συναλλαγή για κάτι αυτονόητο μεταξύ πολίτη και πολιτικών. Αποκαθιστούμε έτσι τις καθυστερήσεις σε πάνω από 1.000.000 εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ που μας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μια πρόταση που αποκαθιστά τη δικαιοσύνη και θα μου δώσει τη δυνατότητα να επισκεφθώ τους αγρότες στην Λεκάνη Καβάλας και να τους πω ότι για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μπορεί κάποιος βουλευτής να φέρει καλά μαντάτα για τις συντάξεις των συμπολιτών του.

Θα τους πω ότι πλέον αντιμετωπίζονται με την αρμόζουσα ευαισθησία και υπευθυνότητα, καθώς εντάσσονται σε ένα ειδικό ευνοϊκό και προστατευτικό πλαίσιο μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών.

Θα τους πω ότι αυτός ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης ακόμα και με την επιλογή της χαμηλότερης κλίμακας εισφορών – που πλέον έχουν το δικαίωμα να μπουν.

Θα τους πω ότι σύνταξη δεν σημαίνει απαραίτητα αποστρατεία: με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο οι συνταξιούχοι αγρότες που θέλουν να συνεχίσουν να δουλεύουν δεν θα έχουν καμία περικοπή στη σύνταξή τους, υπό την προϋπόθεση ότι συνεχίζουν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον αγροτικό τομέα. Κάτι που τονώνει ακόμα περισσότερο την παραγωγική ανασυγκρότηση του κλάδου.

Και θα τους πω ότι αυτό θα γίνει άμεσα, καθώς οι εισφορές Ιανουαρίου των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών. Ήδη ο e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει τα σχετικά ειδοποιητήρια που θα σταλούν μετά την ψήφιση του νόμου. Και θέλω νασυγχαρώ τον υπουργό και τους συνεργάτες του γι’ αυτό.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να το πω αγοραία όπως συζητιέται στα καφενεία, στο Οφρύνιο της Καβάλας.

Με αυτό το ασφαλιστικό σύστημα και σε συνδυασμό με τις φοροελαφρύνσεις σταματάει το κράτος να είναι συνέταιρος του αγρότη και του ελεύθερου επαγγελματία. Αντίθετα, αρχίζει επιτέλους να γίνεται το στήριγμά του και να τον αφήνει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: τη δουλειά του.

Αυτή ακριβώς είναι η νοοτροπία που διαφοροποιεί το παρόν σχέδιο νόμου από την προηγούμενη αντίληψη, η οποία όχι μόνο δεν άνοιξε δρόμους, αλλά, αντιθέτως, διόγκωσε τα αδιέξοδα, επιβάρυνε την ανάπτυξη και στοχοποίησε τα πλέον παραγωγικά και δυναμικά στρώματα της μεσαίας τάξης, μέσω μιας φορολογικής ουσιαστικά πολιτικής, διαλύοντας τους τελευταίους αναπτυξιακούς θύλακες της ελληνικής κοινωνίας.

Βέβαια, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτή η προσπάθεια κρίθηκε θεμελιωδώς αντισυνταγματική.

Όμως, πρωτίστως καταδικάστηκε στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων ασφαλισμένων και συνταξιούχων, οι οποίοι απαξιωτικά θα την θυμούνται και συνεκδοχικά θα αναφέρονται σε αυτήν ως «νόμος Κατρούγκαλου».

Σας ευχαριστώ”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood