Μακάριος Λαζαρίδης: “Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να γίνει άμεσα δομική εθνική πολιτική”

"Η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα ήταν ούτως ή άλλως μια αναγκαιότητα. Στην παρούσα συγκυρία, ωστόσο, οφείλει να αποτελέσει πολιτική προτεραιότητα".
ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΧΩΡΑΦΙ

«Η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα ήταν ούτως ή άλλως μια αναγκαιότητα. Στην παρούσα συγκυρία, ωστόσο, οφείλει να αποτελέσει πολιτική προτεραιότητα. Η σχέση του πρωτογενούς τομέα και της τοπικής ανάπτυξης είναι άρρηκτη και διαχρονική. Τώρα, οφείλει να γίνει άμεσα δομική εθνική πολιτική». Αυτό τόνισε ο Βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα».

Η ελληνική οικονομία, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, «χρειάζεται άμεσα και επιτακτικά διαφοροποιημένες πηγές εσόδων. Την απάντηση σε αυτή την ανάγκη μπορεί κάλλιστα να δώσει ο “κοιμώμενος γίγαντας” της ελληνικής οικονομίας: ο πρωτογενής τομέας, που συμμετέχει με 4% στο Α.Ε.Π., ενώ μαζί με τη μεταποίηση, φτάνει στο 8% του Α.Ε.Π.  Στόχος μας πρέπει να είναι να φτάσουμε τον πρωτογενή τομέα στο 20% του Α.Ε.Π. της χώρας. Με όρους και προϋποθέσεις καινοτομίας. Υλοποιώντας εμπροσθοβαρείς, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις».

Το συνολικό όραμα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, όπως ανέφερε, «αναδεικνύεται στο νέο στοίχημα της χώρας» και εξήγησε ότι «με το παρόν σχέδιο νόμου:

  1. Βάζουμε τις βάσεις για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα.
  1. Περιγράφουμε και ορίζουμε με σαφήνεια και λειτουργικότητα το όραμά μας για το μέλλον όλων σχεδόν των κλάδων του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας.
  2. Κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της απόρριψης των βαριδιών που εμπόδιζαν μέχρι σήμερα τον πρωτογενή τομέα να αποδείξει και να επιδείξει το δυναμισμό του. Να αναδείξει το συγκριτικό του πλεονέκτημα ως φορέας ανάπτυξης της χώρας».

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, υπογράμμισε ο κ. Λαζαρίδης, «με κάνει να αισθάνομαι ότι μπορώ να μεταφέρω καλά νέα στην Καβάλα. Να ενημερώσω, να προσφέρω κίνητρα και να στηρίξω αξιόπιστα όλους όσοι ασχολούνται με την γεωργία, την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, την υδατοκαλλιέργεια.

Τι θα πω στον Σταύρο στην Κεραμωτή, στον Κώστα στην Νεά Καρυά, στον Βαγγέλη στην Θάσο, στον Αλέκο στο Ποδοχώρι;

Θα τους πω για την απλοποίηση της διοικητικής διαδικασίας αξιολόγησης νέων τύπων λιπασμάτων που προέρχονται από αστικά ή βιομηχανικά απόβλητα.

Θα τους πω για την αποσαφήνιση, αλλά και τη βελτίωση της νομοθεσίας για τις έγγειες βελτιώσεις.

Θα τους πω για την παράταση της προθεσμίας έως τις 31/12/2020, για την έκδοση άδειας εγκατάστασης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Θα τους πω για τη δυνατότητα ενίσχυσης με επιπρόσθετο προσωπικό του νομικού τμήματος του ΕΛΓΑ, προκειμένου να επιταχύνονται οι χρονοβόρες διαδικασίες».

Παράλληλα, υπενθύμισε την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας «που οφείλει στην παρούσα συγκυρία να αποτελέσει άμεση πολιτική προτεραιότητα. Για να συμβάλλει πιο ενεργά και πιο δομικά στην επόμενη ημέρα της οικονομικής επανεκκίνησης. Να σηματοδοτήσει μια ακόμα δέσμη κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας και την εικόνα του ευρύτερου, εθνικού επενδυτικού περιβάλλοντος, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Και αυτό πρέπει να γίνει με αποφασιστικότητα, σχέδιο και δυναμισμό. Χωρίς καθυστερήσεις. Χωρίς ναι, μεν, αλλά! Αυτό κάνουμε σήμερα και με αυτό περιγράφουμε το αύριο του πρωτογενούς τομέα».

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Λαζαρίδη

“Η επιστροφή στην κανονικότητα, με τις αναγκαίες προσαρμογές,  αποδεικνύει ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για  την ανάταξη όλων των παραγωγικών τομέων της χώρας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Επιβεβαιώνει ότι δεν χωρούν καθυστερήσεις στον εκσυγχρονισμό του Κράτους. Δεν χωρούν δικαιολογίες για τη μη διόρθωση παθογενειών. Δεν χωρούν παλινωδίες στη συνολική ανάπτυξη της χώρας. Και σε αυτήν, το συνολικό όραμα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αναδεικνύεται στο νέο στοίχημα της χώρας.

Τι εννοώ;

Ένα από τα πρώτα συμπεράσματα που βγάζει κανείς από την υγειονομική κρίση του COVID-19 είναι ότι έχει σοβαρές και απρόβλεπτες επιπτώσεις σε ευρύτατο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ένα ακόμα συμπέρασμα που μπορεί να βγει με ασφάλεια είναι ότι όσο λιγότερο εξαρτημένη είναι μία οικονομία από ένα τομέα ή κλάδο, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα μπορεί να βρει διεξόδους ανάπτυξης και επανεκκίνησης για την επόμενη ημέρα.

Στη χώρα μας, ο τριτογενής κλάδος – ο κλάδος των υπηρεσιών μέσα στις οποίες είναι και ο τουρισμός – αποτελεί το 70% του Α.Ε.Π. της χώρας.

Για να μειωθούν οι δεδομένες επιπτώσεις στον κλάδο του τουρισμού, χρειάζεται να βάλουμε μία νέα λέξη στο λεξιλόγιο της πολιτικής μας στοχοθεσίας. Ποια είναι αυτή; Η διαφοροποίηση. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται άμεσα και επιτακτικά διαφοροποιημένες πηγές εσόδων.

Την απάντηση σε αυτή την ανάγκη μπορεί κάλλιστα να δώσει ο «κοιμώμενος γίγαντας» της ελληνικής οικονομίας: ο πρωτογενής τομέας. Ο πρωτογενής τομέας συμμετέχει με 4% στο Α.Ε.Π., ενώ μαζί με τη μεταποίηση, φτάνει στο 8% του Α.Ε.Π. 

Στόχος μας πρέπει να είναι να φτάσουμε τον πρωτογενή τομέα στο 20% του Α.Ε.Π. της χώρας. Με όρους και προϋποθέσεις καινοτομίας. Υλοποιώντας εμπροσθοβαρείς, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Τι κάνουμε με το παρόν σχέδιο νόμου;

Βάζουμε τι βάσεις για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα.

Περιγράφουμε και ορίζουμε με σαφήνεια και λειτουργικότητα το όραμά μας για το μέλλον όλων σχεδόν των κλάδων του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας.

Κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της απόρριψης των βαριδιών που εμπόδιζαν μέχρι σήμερα τον πρωτογενή τομέα να αποδείξει και να επιδείξει το δυναμισμό του. Να αναδείξει το συγκριτικό του πλεονέκτημα ως φορέας ανάπτυξης της χώρας.

Πρόκειται για ένα γνήσια πρακτικό σχέδιο νόμου. Απλουστεύει, θεραπεύει, βελτιώνει, απελευθερώνει.

Οι καινοτομίες του σχεδίου νόμου είναι πολλές και σημαντικές. Για παράδειγμα, το ψηφιακό μελισσοκομικό́ μητρώο μας επιτρέπει να στηρίξουμε αυτούς που πραγματικά είναι μελισσοκόμοι. Ταυτόχρονα αποτρέπει την εισαγωγή αμφιβόλου ποιότητας μελιού το οποίο νοθεύεται και πωλείται ως ελληνικό.

Η ολοκληρωμένη ρύθμιση των θεμάτων του Δικτύου Γεωργικής Λογιστικής Πληροφόρησης αποτελούν ένα μόνο δείγμα της συνολικής προσαρμογής στη ρεαλιστική και καινοτόμα διαχείριση του αγροτικού προϊόντος.

Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που με κάνει να αισθάνομαι ότι μπορώ να μεταφέρω καλά νέα στην Καβάλα. Να ενημερώσω, να προσφέρω κίνητρα και να στηρίξω αξιόπιστα όλους όσοι  ασχολούνται με την γεωργία, την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, την υδατοκαλλιέργεια.

Τι θα πω στον Σταύρο στην Κεραμωτή, στον Κώστα στην Νεά Καρυά, στον Βαγγέλη στην Θάσο, στον Αλέκο στο Ποδοχώρι;

Θα τους πω για την απλοποίηση της διοικητικής διαδικασίας αξιολόγησης νέων τύπων λιπασμάτων που προέρχονται από αστικά ή βιομηχανικά απόβλητα.

Θα τους πω για την αποσαφήνιση, αλλά και τη βελτίωση της νομοθεσίας για τις έγγειες βελτιώσεις. Θα τους πω για την παράταση της προθεσμίας έως τις 31/12/2020, για την έκδοση άδειας εγκατάστασης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Θα τους πω για τη δυνατότητα ενίσχυσης με επιπρόσθετο προσωπικό του νομικού τμήματος του ΕΛΓΑ προκειμένου να επιταχύνονται οι χρονοβόρες διαδικασίες.

Αλλά και σε όλους τους συμπολίτες μου καταναλωτές θα πω για τις πρόνοιες που περιέχει για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων. Καταπολέμηση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων για την οποία είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.  Και τώρα γίνεται πράξη!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Αυτό το σχέδιο νόμου μας δίνει μια εξαιρετική αφορμή. Να δούμε τα επόμενα βήματα μας πάνω στην κατεύθυνση που χαράσσουμε σήμερα.

Να δούμε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, οικονομικής μόχλευσης και επενδύσεων. Να επενδύσουμε στην αλλαγή του αγροδιατροφικού μοντέλου με στροφή στην εξωστρέφεια και στην κατανάλωση. Και επιπλέον, να συνδέσουμε την πρωτογενή παραγωγή με τις Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας (Α.Π.Ε.), στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αλλά και με τον τουρισμό και τη χημική – φαρμακευτική βιομηχανία.

Να δούμε την αλλαγή ποικιλιακής σύνθεσης καλλιεργειών με στόχο τη δωδεκάμηνη διάθεση, αλλά και την υιοθέτηση νέων καινοτομικών μεθόδων σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς.

Να προωθήσουμε συστήματα βιοαερίου με πρώτη ύλη τα γεωργικά υπολείμματα και στην καθιέρωση ανάκτησης συστατικών, αλλά και στις ενεργειακές κοινότητες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα ήταν ούτως ή άλλως μια αναγκαιότητα. Στην παρούσα συγκυρία, ωστόσο, οφείλει να αποτελέσει πολιτική προτεραιότητα. Η σχέση του πρωτογενούς τομέα και της τοπικής ανάπτυξης είναι άρρηκτη και διαχρονική. Τώρα, οφείλει να γίνει άμεσα δομική εθνική πολιτική.

Κλείνοντας υπενθυμίζω την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας που οφείλει στην παρούσα συγκυρία να αποτελέσει άμεση πολιτική προτεραιότητα. Για να συμβάλλει πιο ενεργά και πιο δομικά στην επόμενη ημέρα της οικονομικής επανεκκίνησης.

Να σηματοδοτήσει μια ακόμα δέσμη κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας και την εικόνα του ευρύτερου, εθνικού επενδυτικού περιβάλλοντος, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Και αυτό πρέπει να γίνει με αποφασιστικότητα, σχέδιο και δυναμισμό. Χωρίς καθυστερήσεις. Χωρίς ναι, μεν, αλλά!

Αυτό κάνουμε σήμερα και με αυτό περιγράφουμε το αύριο του πρωτογενούς τομέα. Ένα αύριο που πέρα από περήφανους οφείλει να μας βρίσκει και σύμφωνους.

Είναι προφανές  ότι υπερψηφίζω το σχέδιο νόμου.

Σας ευχαριστώ”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood