Τις δέουσες και σωστές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, υπογράμμισε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη.

Ο κ. Λαζαρίδης εστίασε στο τρίπτυχο «αρραγές εσωτερικό μέτωπο – διπλωματία – ένοπλες δυνάμεις», όπου έχει επιτευχθεί πρόοδος κατόπιν συγκεκριμένων δράσεων,
και εξήγησε τις αντίστοιχες κινήσεις της κυβέρνησης προκειμένου να διαχειριστεί αποτελεσματικά το θέμα:

1. Σε πολιτικό επίπεδο: «Όλα τα κόμματα στη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Καταδείχθηκε η ομοψυχία και η συναινετική διάθεση όλων. Μπορεί να υπήρχαν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά συγκεκριμένους χειρισμούς, όμως η μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει».

2. Σε διπλωματικό επίπεδο: «Πετύχαμε για πρώτη φορά η Τουρκία να είναι πραγματικά απομονωμένη. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν συναντήθηκαν στο Λονδίνο ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ερντογάν, ήδη ο Τούρκος πρόεδρος είχε υποστεί μια μεγάλη ήττα, αφού Η.Π.Α., Ε.Ε., Ρωσία, Ισραήλ και Αίγυπτος, είχαν καταδικάσει τη συνολική της στάση. Το ίδιο θα συμβεί και στη Σύνοδο Κορυφής».

3. Όσον αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις: «Την Παρασκευή ψηφίζουμε με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων, την αναβάθμιση των F-16, των Mirage 2000/-5 και των υποβρυχίων μας. Εξάλλου, μόλις χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ευχήθηκε να μη φτάσει η Τουρκία να προκαλέσει νότια της Κρήτης, αλλά από την άλλη ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Όταν λέει αυτό, στην ουσία λέει με κομψό τρόπο, κάπως διαφορετικά, τη ρήση του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, ότι υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται, και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται»…