Στις δύο ακόμα σημαντικές πρωτοβουλίες στήριξης του πρωτογενούς τομέα από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δηλαδή στην ένταξη των αγροτών σε ευνοϊκή ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, και στην πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, σημειώνοντας:
“Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για έμπρακτη συμπαράσταση στους αγρότες, λαμβάνει για μία ακόμη φορά “σάρκα και οστά”. Συνεχίζουμε”.

Ρύθμιση οφειλών στη ΔΕΗ: Η συμφωνία ΥΠΑΑΤ και ΔΕΗ για την ένταξη των αγροτών σε νέα ευνοϊκή ρύθμιση με στόχο την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να διακανονίσουν τις οφειλές τους είτε να προκαταβάλλοουν το 15% της συνολικής οφειλής και να εξοφλήσουν το υπόλοιπο ποσό σε 18 μηνιαίες δόσεις, είτε να προκαταβάλλουν το 20% και να αποπληρώσουν την υπόλοιπη οφειλή σε 20 μηνιαίες δόσεις. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνεται τηλεφωνικά μέσω του πανελλαδικού τηλεφωνικού κέντρου της ΔΕΗ στον αριθμό 11770, από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 07:00 – 21:00. Στη ρύθμιση εντάσσονται τόσο οι ενεργές όσο και οι μη ενεργές ρυθμίσεις, δηλαδή ισχύει και για τις παροχές για τις οποίες έχει καταγγελθεί η σύμβαση. 

Σύνταξη με ένα “κλικ”: Εντάχθηκαν στην πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης, «ΑΤΛΑΣ» του e-ΕΦΚΑ, οι αποφάσεις συντάξεων γήρατος αγροτών του τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση. Στην κατηγορία περιλαμβάνεται η έκδοση σε πρώτη φάση τουλάχιστον 12.000 συντάξεων του τέως ΟΓΑ με το «πάτημα ενός κουμπιού», παρακάμπτοντας έτσι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεκαετιών και επιτρέποντας στους αγρότες να εισέλθουν πρώτοι στη νέα ψηφιακή εποχή που εγκαινιάζει η Κυβέρνηση. Ο άμεσος αυτός τρόπος έκδοσης των συντάξεων αποτελεί εφαρμογή του νόμου 4.670/2020 που ψηφίστηκε πρόσφατα και με τον οποίο εντάχθηκαν για πρώτη φορά στην ηλεκτρονική διαδικασία και οι αγρότες του τέως ΟΓΑ.