«Λίγους μήνες μετά τις εκλογές, η Κυβέρνηση έρχεται να κάνει το αυτονόητο. Να βάλει τάξη στο θέμα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), οι οποίες μέχρι τώρα δρούσαν ανεξέλεγκτα στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα».

Αυτό τόνισε ο Βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Action24» και τους δημοσιογράφους Στ. Ζαχαρό και Κ. Δούκα.

Με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, όπως εξήγησε, «προβλέπεται η συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με στόχο τον έλεγχο στη δράση εκατοντάδων τέτοιων Οργανώσεων οι οποίες λειτουργούν στη χώρα μας, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία».

Ο κ. Λαζαρίδης αναγνώρισε ότι «υπάρχει ένας αριθμός αυτών που λειτουργούν σωστά και μάλιστα έχουν συνεργαστεί εποικοδομητικά και με τις τοπικές κοινωνίες κυρίως στα νησιά μας, ωστόσο πολλές άλλες – εκτιμώ περισσότερες από τις μισές – είναι αυτές που δεν θα κάνουν αίτηση για να ενταχθούν στο μητρώο. Πλέον, κανένας δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές ή στις ακτές χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου», υπογραμμίζοντας παράλληλα την εξελισσόμενη έρευνα της Πολιτείας για το ενδεχόμενο υποκίνησης από συγκεκριμένες Μ.Κ.Ο. των πρόσφατων επεισοδίων στη Μόρια.