Made in Greece φορητή συσκευή ανίχνευσης κορωνοϊού

Ιδανική για διενέργεια τεστ σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία, ιατρεία, κρουαζιερόπλοια, ακόμα και στο σπίτι.
DOC-20201113-8955929
Μια ανάσα πριν από την εμπορική εκμετάλλευση του προϊόντος της, βρίσκεται η νεοφυής εταιρεία Biopix-T, που δημιουργήθηκε από ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη, η οποία φιλοδοξεί να βγάλει στην αγορά τη φορητή συσκευή Iris στις αρχές του νέου έτους.

Έμπνευση των εφευρετών για το όνομά της ήταν η θεότητα του ουράνιου τόξου που ακούει στο όνομα Ίρις, κάτι που προέκυψε από τις χρωματομετρικές αναλύσεις που διεξάγει η συσκευή κατά τη διαδικασία ανίχνευσης του κορωνοϊού Covid-19.
“Το Iris είναι μια φορητή συσκευή για την εκτέλεση μοριακών αναλύσεων (DNA tests) που δημιουργήθηκε με τη χρήση της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing). Η συσκευή είναι φορητή, μπορεί δηλαδή να λειτουργήσει μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταχεία ανίχνευση DNA που προέρχεται από ιούς και βακτήρια, ή ακόμα και από μεταλλάξεις στον άνθρωπο”, αναφέρει στην «Κ» ο Δρ Γιώργος Παπαδάκης, ένας από τους εφευρέτες της συσκευής και συνιδρυτής της Biopix-Τ.
“Εν ολίγοις, η συσκευή που έχουμε αναπτύξει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση Covid-19 μέσω της ανίχνευσης του RNA του κορωνοϊού, εντοπίζοντας μόλις σε 30 λεπτά την ύπαρξη ή όχι του ιού”, συμπληρώνει, και προσθέτει: “H ανίχνευση μπορεί να πραγματοποιηθεί απ’ ευθείας από βιολογικά δείγματα, όπως επιχρίσματα και σάλιο, γεγονός που επιτρέπει την εκτέλεση ενός διαγνωστικού τεστ εκτός εργαστηρίου, σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία, ιατρεία, ακόμα και στο σπίτι”.

Made in Greece φορητή συσκευή ανίχνευσης κορωνοϊούΜεγάλο προσόν της συσκευής, που λειτουργεί ως ένα μικρό εργαστήριο ταχείας διάγνωσης Covid-19, είναι η εξαιρετικά οικονομική της κατασκευή και το μέγεθός της. Zυγίζει μόλις 370 γραμμάρια και θα κοστίζει λιγότερο από 1.000 ευρώ. Για την κατασκευή της δεν χρειάζονται ακριβά εξαρτήματα, όπως συμβαίνει με τις συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη μοριακή ανάλυση PCR. Τα μηχανήματα αυτά ζυγίζουν πάνω από 5 κιλά, κοστίζουν πάνω από 10.000 ευρώ, και η ανάλυση του τεστ απαιτεί περισσότερο από 1,5 ώρα.

Όπως διαπιστώθηκε, η μοριακή ανίχνευση του ιού μέσω της συσκευής, παρέχει το ίδιο αξιόπιστα αποτελέσματα με το κλασικό τεστ κορωνοϊού. “Αυτό επιβεβαιώθηκε στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα όπου επανεξετάστηκαν με επιτυχία ορισμένα δείγματα ασθενών. Δηλαδή από τα 38 θετικά δείγματα που εξέτασε το Ινστιτούτο με τη δική του τεχνολογία, εμείς μέσω του Iris βρήκαμε θετικά τα 37, επιδεικνύοντας ευαισθησία πάνω από 97%. Επίσης διαπιστώσαμε 100% ακρίβεια στα 51 αρνητικά δείγματα”, σημειώνει ο κ. Παπαδάκης.

Ήδη η εταιρεία έχει κρούσεις από πολλές χώρες από Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία, Αφρική για την απόκτηση της συσκευής, ενώ στην Ελλάδα την έχουν προσεγγίσει μόνο ιδιωτικά θεραπευτήρια. “Για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της Iris (clinical validation), αρχικά η συσκευή θα κατευθυνθεί σε νοσοκομεία, ενώ τα διαγνωστικά κέντρα θα είναι οι πρώτοι επίσημοι πελάτες μας. Επίσης, ήδη μας προσέγγισε μια εταιρεία από την Ιταλία που δραστηριοποιείται στη διοργάνωση κρουαζιέρας“, επισημαίνει ο κ. Παπαδάκης.
Παρ’ ότι η εταιρεία δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, η ανάπτυξη της συσκευής είχε ξεκινήσει ήδη πριν από την επέλαση της πανδημίας. “Χρόνια ασχολούμασταν με την ανάπτυξη διαγνωστικών συστημάτων. Η τεχνολογία και η μέθοδός μας απλώς προσαρμόστηκαν για τη διάγνωση του κορωνοϊού”, αναφέρει ο κ. Παπαδάκης, μιλώντας και για τη συμβολή των υπόλοιπων ιδρυτών της Biopix-T, του Δρος Αλέξανδρου Πανταζή, του Νικόλαου Φίκα, του Σέργιου Κατσαρού και της Καθηγήτριας Ηλέκτρας Γκιζελή.
Η εταιρεία έχει αντλήσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η Iris ήταν μία από τις 23 προτάσεις σε σύνολο 450 που επιλέχθηκαν από την Κομισιόν όταν ζήτησε στις αρχές της πανδημίας καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπισή της. Παράλληλα, χρηματοδοτική ενίσχυση για την εμπορευματοποίησή της παρείχε και το εγχώριο fund, Metavallon VC. “2,5 εκατομμύρια είναι η συνολική χρηματοδότηση του μεγάλου ευρωπαϊκού έργου στο οποίο συμμετέχει η εταιρεία. Οι επενδύσεις από ιδιώτες αναμένεται να ανέλθουν τελικά στα 1,4 εκατομμύρια ευρώ και να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Από αυτά η Metavallon θα συνεισφέρει περισσότερο από το 50% και θα συμπληρωθούν από ακόμη ένα fund με έδρα την περιοχή μας, και από ιδιώτες επενδυτές με δραστηριότητες σχετικές με την παροχή υπηρεσιών υγείας”, αναφέρει ο Γιώργος Καραντώνης, συνέταιρος στο Metavallon VC.
πηγή: kathimerini.gr
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood