Τη διαβεβαίωση ότι “δεν συντρέχει κανείς απολύτως λόγος ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία”, παρείχε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Μάκης Βορίδης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή το κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης Χοίρων σε οικόσιτη εκμετάλλευση στην ευρύτερη περιοχή της Νιγρίτας Σερρών.

Η συγκεκριμένη ζωονόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ξεκαθάρισε ο κ. Βορίδης, και επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ενεργοποίησαν το σχετικό πρωτόκολλο το οποίο περιλαμβάνει χωρική οριοθέτηση σε δύο ζώνες ακτίνας τριών και δέκα χιλιομέτρων αντίστοιχα, μέσα στις οποίες λαμβάνεται ήδη σειρά συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της νόσου, προσθέτοντας ότι για το γεγονός έχει ήδη ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακόμη ο υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση, και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα καθώς είναι η μόνη χώρα από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οικειοθελώς και χωρίς να έχει αντιμετωπίσει κρούσμα, έθεσε σε εφαρμογή τον κανονισμό που προβλέπει αυξημένα μέτρα επιτήρησης στα σύνορά της.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε επίσης ότι στον τόπο εντοπισμού του κρούσματος βρίσκεται κλιμάκιο υπό την υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή και τον γενικό γραμματέα Γιώργο Στρατάκο, προκειμένου μαζί με τους κτηνιάτρους της οικείας περιφερειακής διευθύνσεως, να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες ενέργειες και ελέγχους.