Τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και Θάσου, και το Β’ Λιμενικό Τμήμα του Πόρτο Λάγους, επισκέφθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Κατσιμίγας.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία είχε διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης, την περίοδο 2011-2015, και ως εκ τούτου είναι γνώστης των ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων του.

Αυτό συνετέλεσε και στο να αναπτυχθεί ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση με τα μέλη του Δ.Σ. και τον Πρόεδρό του, Γιώργο Γκαϊτατζή, καθώς και με τους εργαζόμενους.

Εξαρχής, ο κ. Κατσιμίγας διεμήνυσε στους συνομιλητές του ότι η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία αντιμετωπίζει τον Φορέα Διαχείρισης Νέστου Βιστωνίδας- Ισμαρίδας και Θάσου όχι ως «φορέα απαγόρευσης», αλλά ως πολύτιμο σύμμαχο που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειάς μας.

Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν έντονα τη συζήτηση ήταν αυτό της διαχείρισης των υδάτων για αρδευτικούς σκοπούς. Ταύτιση απόψεων υπήρξε ως προς την ανάγκη να περιοριστούν οι αντλήσεις, κάτι που έχει τονίσει επανειλημμένα ο κ. Κατσιμίγας, και να αξιοποιηθούν τα επιφανειακά νερά της περιοχής μας, με την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών και ειδικότερα με την κατασκευή ταμιευτήρων.

Ειδική μνεία έγινε επίσης στη διαχείριση της λίμνης Βιστωνίδας και των λοιπών λιμνοθαλασσών, με έμφαση στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομών που θα διασφαλίζουν την αντιπλημμυρική προστασία και την προστασία των αλιευμάτων.

Πρώτιστος στόχος, για τον κ. Κατσιμίγα και την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, θα είναι να στηριχτεί η ιχθυοπαραγωγή στις λιμνοθάλασσες της περιοχής μας και να βελτιωθεί το εισόδημα των ιχθυοπαραγωγών που δραστηριοποιούνται σε αυτές.

Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε επί τάπητος είναι η τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας νέων τουριστικών καταλυμάτων, αλλά χαμηλού ύψους και μικρής δυναμικότητας, στο πλαίσιο μίας μη βίαιης τουριστικής ανάπτυξης.

Κατά την επίσκεψή του στο Β’ Λιμενικό Τμήμα του Πόρτο Λάγους, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ συναντήθηκε με τον Διοικητή του, Υποπλοίαρχο Απόστολο Κυλίτση, και ενημερώθηκε εκτενώς για όλα τα ζητήματα που επιλαμβάνεται η Υπηρεσία. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, βαρύτητα δόθηκε στις δράσεις που αφορούν στην τήρηση του νόμου για την αλιεία και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για τις δυνατότητες αναβάθμισης των λιμένων του Πόρτο Λάγους, του Φαναρίου και των Αβδήρων. Τέλος, ο κ. Κατσιμίγας διαπίστωσε ότι το Λιμενικό Τμήμα χρήζει περαιτέρω στελέχωσης, αλλά και ενίσχυσης με πλωτά μέσα, ώστε να μπορεί να επιτελεί με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα το σημαντικό έργο του.

Στις παραπάνω επισκέψεις τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας συνόδευαν οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ξάνθης Μαρία Καρανάσου-Μπατζακίδου, Βαλεντίνα Μπεζιάτ και Κώστας Παμπουκίδης.