Την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στις 6:31 σήμερα το πρωί, μετά από πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία προβλέπει 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. υπό τη μορφή δανείων, ενώ καμία χώρα χώρα δεν έχει το δικαίωμα του βέτο, καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση. Το ταμείο Ανάκαμψης θα εκταμιεύει πόρους για την επόμενη εξαετία.

“Η συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας δείχνει ότι οι 27 χώρες-μέλη μπόρεσαν να σταθούν η μια δίπλα στην άλλη με πίστη στο κοινό τους μέλλον”, τόνισε ο Σαρλ Μισέλ, και συμπλήρωσε: «Η συμφωνία αυτή στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη που αναλαμβάνει δράση. Η συμφωνία αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα. Αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειες, τις θέσεις εργασίας τους, την υγεία τους και την ευημερία τους. Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή θα θεωρηθεί κομβική στιγμή στο ταξίδι της Ευρώπης, αλλά και ότι θα μας εκτοξεύσει στο μέλλον».

Διαβάστε ΕΔΩ το κείμενο των συμπερασμάτων στα αγγλικά.

Περισσότερα από 70 δισ. € στην Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει από τις Βρυξέλλες με ένα συνολικό πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ. Τα 19 δισ. αφορούν σε επιχορηγήσεις, τα 12,5 δισ. σε δάνεια, και τα υπόλοιπα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

d4ebe5bf mitsotakis vrikselles tameio anakampsis 3Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, σημειώνοντας: “Ήταν ένας εύλογος και δίκαιος συμβιβασμός. Καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία. Πετύχαμε τελικά να έχουμε δρομολογήσει μια πολύ φιλόδοξη αντίδραση, μια αντίδραση που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί σε όλες τις οικονομίες η πανδημία. Νομίζω ότι είναι μια αντίδραση που δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει τη βοή των επικείμενων γεγονότων. Οι περιστάσεις μας ορίζουν και οι επιλογές μας τελικά μας καθορίζουν, και σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Απαντά με ένα Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ και με έναν προϋπολογισμό για τα επόμενα επτά έτη, ύψους 1,074 τρισ. ευρώ. Για πρώτη φορά η πατρίδα μας αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας. Η Ελλάδα έχοντας πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κλήθηκε να συμμετέχει και συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα τέσσερα τελευταία εικοσιτετράωρα. Συμμετείχαμε και εμείς στη συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς όφελος των πολιτών, για μια απάντηση την οποία στέλνει ενωμένη σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη, μια Ευρώπη που δείχνει αλληλεγγύη, στηρίζει την οικονομία και τους πολίτες σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες.

5aefb28f mitsotakis vrikselles tameio anakampsis 1Οι επιδοτήσεις που θα λάβει η χώρα μας από το πρόσθετο πρόγραμμα που εγκρίθηκε αντιστοιχούν σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ και τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται με όρους πιο ευέλικτους από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, πιο άμεσα, και θα δίνεται η δυνατότητα αναδρομικότητας επιλεξιμότητας από τις αρχές του 2020″. Όσον αφορά το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, αν και είναι μειωμένο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε οτι “πετύχαμε την αύξηση των πόρων από το Ταμείο Συνοχής και σταθερούς πόρους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική για τους αγρότες” και πρόσθεσε ότι “σύντομα θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα για την εργασιακή ανασυγκρότηση, καθώς το πακέτο που θα λάβει η χώρα θα το επενδύσουμε για να στηρίξουμε το εργατικό δυναμικό”.

Εμφατικό μήνυμα Μητσοτάκη

“Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να τα σπαταλήσουμε. Θα τα επενδύσουμε προς όφελος όλων των Ελλήνων. Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, θα στηρίξουμε τολμηρές πολιτικές πράσινης μετάβασης, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, τις δεξιότητες”, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μια “μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη να κάνει ένα βήμα μπροστά”.

Δείτε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη:

*Με στοιχεία και φωτό από protothema.gr