Λάζαρος Καμπουρίδης: “Μήπως δεν υπολογίστηκε σωστά η πρόσληψη του Φατίχ Τερίμ στον Παναθηναϊκό;”

"Μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης έχει πειστεί ότι η τοποθέτηση Τερίμ εντάσσεται στη δημιουργία καλού κλίματος ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις".
terim-840x474
  • Άρθρο του Λάζαρου Καμπουρίδη*, Αντιστράτηγου ε.α., σχετικά με την πρόσληψη του Τούρκου προπονητή Φατίχ Τερίμ από τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό, που δημοσιεύθηκε στο militaire.gr. 
Δεν μου πέφτει λόγος να σχολιάσω ποδοσφαιρικά την πρόσληψη του Φατίχ Τερίμ ως προπονητή στον Παναθηναϊκό. Εξάλλου κανένας δεν ασχολήθηκε με την ανάληψη του ρόλου του προπονητή της ομάδας μπάσκετ από τον επίσης Τούρκο, Εργκίν Αταμάν. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Τούρκοι χειροκρότησαν και δόξασαν πληθώρα Ελλήνων παικτών του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ σε τουρκικές ομάδες.
Υπάρχει όμως πολιτικό θέμα με την τοποθέτηση του Φατίχ Τερίμ, το οποίο μπορεί να έχει και «απόνερα». Όχι τόσο επειδή φαίνεται ότι είναι θιασώτης της θεωρίας των «Γκρίζων Λύκων» – αν και οι Τούρκοι δεν θα δέχονταν έναν αντίστοιχης ιδεολογίας Έλληνα ως προπονητή – αλλά επειδή η τοποθέτησή του έχει βαθιά πολιτική διάσταση.
Το 2012, ο τότε Τούρκος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, είχε καλέσει τους παραγωγούς τουρκικών σήριαλ και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους στην Τουρκία, αφού αυτά προβάλλονταν σε χώρες του εξωτερικού και τα χρησιμοποιούσε η Άγκυρα για πολιτικό σκοπό.
Η σημασία της χρονικής συγκυρίας της τοποθέτησης
Ο Ερντογάν δεν συνεχάρη τον Αταμάν όταν τοποθετήθηκε ως προπονητής στην ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, αλλά συνεχάρη τον Τερίμ για την ανάληψη της θέσης του προπονητή στην ομάδα ποδοσφαίρου, ακολουθώντας χρονικά τη Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών.
Πέρυσι τέτοια εποχή, δηλαδή όταν άρχισαν οι μυστικές συνομιλίες Αθήνας-Άγκυρας, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών υπάρχει η δυσκολία στην ελληνική κυβέρνηση να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη, αφού όπως είπε, η τουρκική κυβέρνηση δεν αντιμετώπιζε τέτοιο πρόβλημα. Δηλαδή, για τις διαπραγματεύσεις, έπρεπε να πειστεί η ελληνική κοινή γνώμη.
Και έτσι άρχισε το «μασάζ της ελληνικής κοινής γνώμης».
Το καλό πρόσωπο του Ερντογάν στην Αθήνα, η παρέκκλιση από το καθεστώς της βίζας Σένγκεν για Τούρκους σε δέκα νησιά του Αιγαίου «για την τόνωση της τοπικής οικονομίας», η παύση των υπερπτήσεων στο Αιγαίο, οι εξαγγελίες εκτέλεσης κοινών έργων, το ρίξιμο των τόνων και πολλά άλλα, αποσκοπούν μεταξύ των άλλων και στο «μασάζ της ελληνικής κοινής γνώμης». Αυτός είναι και ο λόγος της τοποθέτησης του φίλου του Ερντογάν, Τερίμ, στον Παναθηναϊκό, ο οποίος ήδη προκάλεσε αναφέροντας ότι μοιραζόμαστε το Αιγαίο.
Όμως όσοι το δρομολόγησαν, δεν σκέφτηκαν «τα απόνερα», τα οποία μπορεί στο μέλλον να λάβουν διαστάσεις, και εκεί που λέμε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα εναντίον της βίας, στην ουσία θα ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
Μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης έχει πειστεί ότι η τοποθέτηση Τερίμ εντάσσεται στη δημιουργία καλού κλίματος ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Τι θα γίνει λοιπόν, εάν μερικά θετικά σφυρίγματα υπέρ της ομάδας του Παναθηναϊκού προκαλέσουν την αντίδραση των φιλάθλων–οπαδών των άλλων ομάδων;
Πώς θα πειστεί η ελληνική κοινή γνώμη σε μία υποτιθέμενη κατάκτηση του πρωταθλήματος από την καθ’ όλα άξια ομάδα του Παναθηναϊκού, ότι η επίτευξη του στόχου δεν ήταν αποτέλεσμα του πολιτικού στόχου που προαναφέρθηκε;
Υπολογίστηκε το ρήγμα το οποίο θα δημιουργηθεί τότε στο σώμα του φίλαθλου κόσμου στην Ελλάδα;
Όσοι σχεδιάζουν, θα πρέπει να σκέφτονται την επόμενη ημέρα, καθώς και ότι ο τελικός κριτής είναι ο λαός.
πηγή: militaire.gr
*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017, και Διοικητής της XXI ΤΘΤ Κομοτηνής την περίοδο 2017-2019.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood