Ενόψει των νέων βροχοπτώσεων και των ζημιών που προκλήθηκαν, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τον λαό του νομού Ροδόπης “να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, και μαζί με τη διεκδίκηση της αποκατάστασης των όποιων καταστροφών, την άμεση εκτίμηση των ζημιών, και την έγκαιρη απόδοση των αποζημιώσεων, να αγωνιστεί για μια άλλη πολιτική, που θα θωρακίζει από φυσικές καταστροφές, μιας πολιτικής που θα έχει στο κέντρο της τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος”.

Στη σχετική της ανακοίνωση η “Λαϊκή Συσπείρωση”, αναφέρει:

“Οι βροχές γενικά είναι επιθυμητές πιο πολύ από τους αγρότες, ιδιαίτερα σε κρίσιμες καλλιεργητικές περιόδους. Όμως τα τελευταία χρόνια οι βροχές δημιουργούν προβλήματα κυρίως στους αγρότες αλλά και στον αστικό πληθυσμό, αντί να λύνουν. Αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά με τις πρόσφατες βροχές που συνεχίζονται. Ήδη έχουν προκαλέσει καταστροφές σε καλλιέργειες, σε υποδομές, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά δίκτυα, οδοποιία, κ.λπ. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε περίτρανα ότι ο νομός μας, ιδιαίτερα δε στις περιοχές του κάμπου, παραμένει ανοχύρωτος μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα. Η αντιπλημμυρική του θωράκιση είναι ανεπαρκής, όπως βέβαια έχουμε επισημάνει πολλές φορές αλλά αναγνωρίζουν και εκείνοι που τοπικά έχουν την ευθύνη για αυτήν επιτέλους τη θωράκιση.

Φτάσαμε στο σημείο μόλις βρέξει λίγο παραπάνω από το μέσο, να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα πλημμυρίσει μεγάλο κομμάτι του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών (Αμάραντα-Ίσαλος-Πάμφορο-Λοφάριο), του πρώην Δήμου Αιγείρου και νυν Δήμου Κομοτηνής (Καλλίστη και η περιφέρειά της, Ροδίτης και τα πέριξ, γειτονιές του Ηφαίστου), τμήμα του Δήμου Ιάσμου, και βέβαια γίνεται αδιάβατος ο δρόμος κάτω από τη διάβαση του τρένου στην οδό Υψηλάντου. Αυτά είναι από τα πιο σταθερά σημεία που πλημμυρίζουν.

Οπωσδήποτε τα καιρικά φαινόμενα παίζουν τον ρόλο τους, όμως αυτά δεν είναι πια η αιτία των καταστροφών, γιατί είναι γνωστά ότι θα συμβούν ακόμα και την εποχή που θα συμβούν. Τη βασική ευθύνη γι’ αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση έχει η πολιτική που ακολούθησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, και οι διάφορες συγκυβερνήσεις των παραπάνω κομμάτων. Μια πολιτική δραστικής μείωσης των δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας, που άπειρες φορές έχουμε ζητήσει. Μια πολιτική που συναποφασίζεται μαζί με το διευθυντήριο των Βρυξελλών. Πολιτική που δεν θεωρεί επιλέξιμα τα αντιπλημμυρικά έργα, γιατί δεν ευνοούν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Π.χ. το ΕΣΠΑ και η συνέχειά του, το ΣΕΣ, δεν περιλαμβάνουν τα αναγκαία έργα προστασίας. Όμως και τοπικής κλίμακας έργα, όπως καθαρισμός κοιτών ποταμών, αποστραγγιστικών δικτύων που θα βοηθούσαν στην απορροή των τοπικών υδάτων, δεν γίνονται. Μόνιμα βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης… Άρα έχουν ευθύνες και οι τοπικοί άρχοντες. Ο καθένας ανάλογα με την ευθύνη του χώρου που ελέγχει.

Άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο για τις καταστροφές που συμβαίνουν, έχουν να κάνουν με την εμπορευματοποίηση της γης, που δεν επιτρέπει τη γρήγορη και φθηνή υλοποίηση των σχετικών έργων, με την καταστροφή των δασών, για να προχωρήσει η αξιοποίησή τους από τους ομίλους για να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα και για άλλες δραστηριότητες, με τα κατασκευαστικά έργα που στο όνομα του κέρδους κατασκευάζονται χωρίς να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ανάσχεσης και ακύρωσης των επιπτώσεών τους στις περιοχές και στο περιβάλλον. Π.χ. Εγνατία Οδός στην περιοχή του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών, η κατασκευή του ΤΑΠ στην περιοχή του Παμφόρου πέρυσι τον χειμώνα. Έτσι καταλήγουμε και σε ένα πιο γενικό συμπέρασμα, πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η Ε.Ε. που θωρακίζει την κερδοφορία των ομίλων, δεν μπορούν να οδηγήσουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Η έλλειψη συντονισμού οργάνων και φορέων, η απουσία οργάνου που μπορεί να πάρει άμεσες αποφάσεις, η έλλειψη τεχνικού εξοπλισμού σε περιοχές με σοβαρά και κρίσιμα προβλήματα, η έλλειψη ανθρώπινου και ειδικευμένου δυναμικού σε πολλές υπηρεσίες, ολοκληρώνουν την εικόνα, που μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι ο νομός Ροδόπης, κυρίως δε τα λαϊκά στρώματα, είναι ανοχύρωτος στη βροχή.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρεί ότι για αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία χρειάζεται η επεξεργασία και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις, την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων, και την κατασκευή των απαραίτητων έργων. Γι΄ αυτόν τον λόγο θεωρεί ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων απαιτεί τη δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα διαχείρισης των υδάτων, που θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού, με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, η οποία θα αξιοποιεί και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τον λαό του νομού να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και μαζί με τη διεκδίκηση της αποκατάστασης των όποιων καταστροφών, την άμεση εκτίμηση των ζημιών και την έγκαιρη απόδοση των αποζημιώσεων, να αγωνιστούν για μια άλλη πολιτική, που θα εξασφαλίζει από φυσικές καταστροφές, μιας πολιτικής που θα έχει στο κέντρο της τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος“.