Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης ΑΜ-Θ”, Δημήτρης Παπατολίδης, Γιάννης Στεφανίδης και Θόδωρος Συμεωνίδης, καταψήφισαν στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων ενόψει των “Λευκών Νυχτών” σε Κομοτηνή και Καβάλα.

Στην τοποθέτησή του δε ο επικεφαλής, Δημήτρης Παπατολίδης, τόινισε:

“Η Λαϊκή Συσπείρωση τοποθετείται αρνητικά στην έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της επέκτασης του ωραρίου των καταστημάτων για τις περιβόητες “Λευκές Νύχτες”. Η θέση αυτή δεν είναι καινούρια, έχουμε επανατοποθετηθεί ανάλογα και στο παρελθόν, ενώ αντίστοιχα τοποθετούμαστε σε Περιφέρειες και Δήμους πανελλαδικά. Η εμπειρία μάλιστα όλων αυτών των ετών απέδειξε πως αυτές οι εκδηλώσεις όχι μόνο δεν μπόρεσαν να αναστείλουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα για τους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους, αλλά ούτε καν να δώσουν μια ανάσα στην πνιγηρή τους κατάσταση από τη φορολεηλασία, τα συνεχόμενα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν πάρει όλες οι κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη. Η παράταση ωραρίου, οι ωραίες γιορτές και συναυλίες, δεν γεμίζουν τις τσέπες των αυτοαπασχολούμενων, αφού οι τσέπες των πελατών εργαζομένων παραμένουν άδειες και θα αδειάσουν ακόμη περισσότερο αν περάσει ο απαράδεκτος αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης που χτυπάει παραπέρα τις κλαδικές συμβάσεις.

Οι δρόμοι λοιπόν είναι γεμάτοι, τα μαγαζιά είναι όμως άδεια. Στη δεκαετία που μας πέρασε έχουν διευρυνθεί οι Κυριακές που τα καταστήματα είναι ανοιχτά, μέσα στην κρίση κατοχυρώθηκαν οι “Λευκές Νύχτες”, ενώ διευρύνθηκαν οι περιοχές που πολυκαταστήματα αξιοποιούν το τουριστικό ωράριο για να μένουν ανοιχτά καθημερινά πρωί-βράδυ, στην περιοχή για παράδειγμα του Δήμου Παγγαίου πολλαπλασιάστηκαν αλυσίδες σούπερ μάρκετ που μένουν ανοιχτά τις Κυριακές. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Εξαντλητικά ωράρια για τους εργαζόμενους, πολλές φορές και απλήρωτες υπερωρίες, εξάντληση για τους αυτοαπασχολούμενους που προσπαθούν να σωθούν κρατώντας ανοιχτά μαγαζιά βράδυ-πρωί, αλλά στο τέλος το ταμείο μείον και για την εργατική τάξη και για τους μικροεπιχειρηματίες. Αντίθετα, το απελευθερωμένο ωράριο είναι το έδαφος για τους μεγάλους ομίλους και αλυσίδες που έχουν τη δυνατότητα να συμπιέζουν το κόστος, να έχουν ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα με συνεχείς φοροαπαλλαγές – άλλωστε δεν είναι τυχαίο που αυτοί το απαίτησαν και το εφάρμοσαν πρώτο οδηγώντας σε κλείσιμο μικρές κατά βάση οικογενειακές επιχειρήσεις που δεν άντεξαν σε αυτόν το μαραθώνιο. Άλλωστε το 95% των φόρων το πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, και μόνο το 5% οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Άλλωστε τα αφεντικά αυτών των ομίλων δεν δουλεύουν τα μαγαζιά τους οι ίδιοι Σάββατα-Κυριακές. Καλοκαίρια και χειμώνες ταξιδεύουν και ζουν ζωή χαρισάμενη είτε με τις οικογένειες είτε τις φιλεναδίτσες τους, ενώ οι εργαζόμενοί τους πληρώνονται όλο και χειρότερα και βλέπουν όλο και λιγότερο τις οικογένειες και τα παιδιά τους για να βγάλουν ένα κομμάτι ψωμί.

Θέλουμε να επισημάνουμε πως στα συνοδευτικά έγγραφα που μας διαβιβάστηκαν για τις εισηγήσεις που αφορούν τα θέματα για τις “Λευκές Νύχτες”, τουλάχιστον στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις, της Κομοτηνής και της Καβάλας, υπήρχε η σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων (δηλαδή Κομοτηνής και Καβάλας), για την καταστρατήγηση του εργασιακού ωραρίου. Δε μας προκαλεί έκπληξη, γιατί και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για αυτό που αποκαλούν όχι μόνο ταξικές δυνάμεις, αλλά πλέον και άλλοι έντιμοι συνδικαλιστές, ανθρώπους των εργοδοτών, βγαλμένους μέσα από νόθες αρχαιρεσίες σε αρκετές περιπτώσεις, ή αλλιώς συνδικαλιστικές μαφίες. Άλλωστε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας δεν συνεδρίασε καν για αυτό το θέμα και διαβίβασε τέτοιο έγγραφο. Στις προκείμενες περιπτώσεις τα σωματεία εργαζομένων στους αντίστοιχους κλάδους και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα της Κομοτηνής και της Καβάλας, έχουν αντιταχθεί και με επίσημες ανακοινώσεις τους στην επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων για τις “Λευκές Νύχτες”.  Με όσα παραπάνω αναφέραμε καταψηφίζουμε την επέκταση του ωραρίου καταστημάτων γιατί προσθέτει ακόμη μια θηλιά σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους”.