Κτηνίατροι της Θράκης παρακολούθησαν σεμινάριο για τη νεκροψία αρπακτικών πουλιών

Στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE "ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη".
Screenshot_2673

Στις 7 Οκτωβρίου 2022 το WWF Ελλάς οργάνωσε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σεμινάριο με θέμα «Η κτηνιατροδικαστική νεκροψία-νεκροτομή: εφαρμογές στην πράξη», στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη: Επείγουσα δράση για την ενδυνάμωση του βαλκανικού πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη διασφάλιση της μεταναστευτικής του διαδρομής»

Η ανάγκη του σεμιναρίου προέκυψε από τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό νεκρών αρπακτικών πουλιών που εντοπίζονται στη Θράκη τα τελευταία χρόνια, είτε μέσω των δορυφορικών πομπών που έχουν τοποθετηθεί σε αυτά, είτε μέσω της ενημέρωσης που κάνουν στους αρμόδιους φορείς ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

Η νεκροψία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την αναφορά των αιτιών θανάτου, και συνεπώς η απόκτηση εμπειρίας πάνω σε θέματα νεκροψίας σε πουλιά είναι πολύ σημαντική.

Κτηνίατροι της Θράκης παρακολούθησαν σεμινάριο για τη νεκροψία αρπακτικών πουλιών

Το σεμινάριο στόχευε στην εκπαίδευση των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών στη διεξαγωγή εξέτασης ενός νεκρού αρπακτικού πουλιού, που περιλαμβάνει προσεκτική διαδικασία νεκροψίας, παρατήρησης, ερμηνείας και τεκμηρίωσης.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από τον έμπειρο Επίκουρο Καθηγητή Κτηνιατροδικαστικής και Διαγνωστικής Παθολογικής Ανατομικής των Ζώων στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Δούκα, στη γενική διαδικασία νεκροψίας-νεκροτομής, καθώς και να γνωρίσουν τις βασικές τεχνικές και τα απαραίτητα πρωτόκολλα. Επιπλέον, μετά από τη θεωρητική παρουσίαση, ακολούθησε μια πραγματική νεκροψία-νεκροτομή ενός Μαυρόγυπα.

Κτηνίατροι της Θράκης παρακολούθησαν σεμινάριο για τη νεκροψία αρπακτικών πουλιώνΣυνολικά στο σεμινάριο συμμετείχαν είκοσι κτηνίατροι, δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιώτες, από τις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης.

Ο κ. Δούκας, δήλωσε: «Η κτηνιατρική επιστήμη καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες της στις διωκτικές και δικαστικές αρχές με μοναδικό στόχο να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το αίτιο, τον μηχανισμό, τον τρόπο, τον χρόνο, και τις συνθήκες θανάτου. Πέρα από την αδιαμφισβήτητη αξία της έρευνας στον τόπο του συμβάντος (crime scene investigation/CSI), η κτηνιατροδικαστική νεκροψία – νεκροτομή είναι η ακρογωνιαία επιστημονική πρακτική για την τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη διερεύνηση κάθε περιστατικού. Κάθε μέρα, στην πράξη, οι κτηνίατροι, έχοντας το εκ του νόμου αποκλειστικό επαγγελματικό δικαίωμα της διενέργειας νεκροψίας-νεκροτομής στα ζώα, καλούνται να προσφέρουν τις γνώσεις και τις υπηρεσίες τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι της Πολιτείας και της κοινωνίας, και με σεβασμό στην ίδια την άγρια ζωή και στο περιβάλλον. Κάθε σεμινάριο συνεχούς επιμόρφωσης όπως το συγκεκριμένο, συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση του κομβικού και μοναδικού ρόλου των κτηνιάτρων ενάντια στο έγκλημα κατά της άγριας πανίδας, και αποτελεί τιμή για το πρόσωπό μου να είμαι εισηγητής-εκπαιδευτής σε αυτό».

Κτηνίατροι της Θράκης παρακολούθησαν σεμινάριο για τη νεκροψία αρπακτικών πουλιώνΗ Έλα Κρετ, ερευνήτρια πεδίου στο WWF Ελλάς, δήλωσε: «Στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια ο Ασπροπάρης αλλά και άλλα σπάνια αρπακτικά πουλιά αντιμετωπίζουν πολλές απειλές. Μια από τις σημαντικότερες είναι η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Η σωστή νεκροψία-νεκροτομή μαζί με τη δειγματοληψία για τοξικολογική ανάλυση είναι από τα βασικά βήματα για να εντοπιστεί αν το πουλί έχει πεθάνει από δηλητηρίαση ή άλλη αιτία. Το σεμινάριο των τοπικών κτηνιάτρων είναι μια από τις πολλές δράσεις που έχουμε υλοποιήσει στην περιοχή της Θράκης προς την ενημέρωση και δικτύωση αρμόδιων φορέων και πολιτών για την καταπολέμηση των δηλητηριασμένων δολωμάτων».

Κτηνίατροι της Θράκης παρακολούθησαν σεμινάριο για τη νεκροψία αρπακτικών πουλιώνΟι διοργανωτές του σεμιναρίου ευχαριστούν το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού και το Κτηνιατρικό Κέντρο Σουφλίου για τη φιλοξενία του θεωρητικού και του πρακτικού μέρους του σεμιναρίου.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και το Πράσινο Ταμείο, και ολοκληρώνεται το 2022.

Συντονιστής είναι η Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία/BirdLife Βουλγαρίας (BSPB) και συνεργαζόμενοι φορείς είναι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία/BirdLife Ελλάδας, το WWF Ελλάς, η Βρετανική Ορνιθολογική Εταιρεία/BirdLife Αγγλίας (RSPB), η DoğaDerneği/BirdLife Tουρκίας (DD), τα περιφερειακά γραφεία της BirdLife International σε Αφρική και Μέση Ανατολή, το Ορνιθολογικό και Ερευνητικό Ινστιτούτο Α.Π. Λεβέντη (APLORI), το CMS Raptors MoU, και η Οργάνωση Green Balkans.

Ιστότοπος Προγράμματος: www.LifeNeophron.eu

Λίγα λόγια το WWF Ελλάς:
Το WWF Ελλάς αποτελεί το ελληνικό τμήμα του παγκόσμιου δικτύου του WWF. Βασική αποστολή του WWF Ελλάς είναι να διατηρήσει την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας ως αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογείου, να συμβάλει στη μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος μέσω βιώσιμων λύσεων, και να αποτρέψει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το WWF Ελλάς επισκεφθείτε το http://www.wwf.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood