Έπειτα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με συναρμόδιους Υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη και τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα και σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής, αποφασίστηκε η εφαρμογή δέσμης μέτρων για τον κορωνοϊό, που περιλαμβάνουν και την απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, από τις 12 τα μεσάνυκτα ως τις 7 το πρωί, σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Στις περιοχές αυτές εντάσσεται ο νομός Ροδόπης, καθώς και όλη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η απόφαση πάρθηκε με βάση τα στοιχεία για το επιδημιολογικό φορτίο και περιλαμβάνει ακόμη τις περιοχές: Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, Δήμος Μυκόνου, Δήμος Πάρου, Δήμος Σαντορίνης, Δήμος Βόλου, Δήμος Κατερίνης, Δήμος Ρόδου, Δήμος Αντιπάρου, Δήμος Ζακύνθου και Δήμος Κω. Η απαγόρευση αυτή δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοίνωσε η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είναι τα εξής:

  • Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο.
  • Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.
  • Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.
  • Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.
  • Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.