Με μόλις δύο εργαζομένους (Τεχνολόγους Ιατρικών Εργαστηρίων), θα μείνει οσονούπω το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Κέντρου Υγείας (τέως ΙΚΑ) Κομοτηνής, ενώ προσεχώς κινδυνεύει να μείνει με μόνο έναν!
Κι αν σήμερα, με τρία άτομα προσωπικό, ορίζονται ραντεβού για αιμοληψία μετά από 30-40 μέρες, εύκολα καταλαβαίνει κανείς σε πόσο καιρό θα μπορεί να κλείνει ραντεβού τους επόμενους μήνες…
Από τα τρία άτομα που εργάζονται σήμερα, επίκειται στο τέλος Φεβρουαρίου η συνταξιοδότηση του ενός, και από τα δύο που απομένουν, το ένα είναι σύζυγος ενστόλου με τρίμηνη μετακίνηση.
Με δεδομένο ότι το Μικροβιολογικό Εργαστήριο εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο ευπαθείς ομάδες που αδυνατούν να εκτελέσουν τα παραπεμπτικά σε ιδιωτικές δομές, ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Θράκης ζητά τη στελέχωσή του με δύο ακόμα άτομα των οποίων το γνωστικό αντικείμενο να είναι ο Εργαστηριακός Τομέας.
Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος, σε επιστολή του από τις αρχές Δεκεμβρίου 2022 προς την αρμόδια 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας-Θράκης, η οποία ακόμη δεν έχει απαντηθεί, αναφέρει:
“Με το παρόν έγγραφο επανερχόμαστε (σχ. 156-25/5/2022), στο μείζον θέμα ελλείψεως προσωπικού που σημειώνεται στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Κέντρου Υγείας Κομοτηνής και σας γνωστοποιούμε πως από τους τρεις εργαζόμενους, ο ένας αποχωρεί με συνταξιοδότηση (2/2023), ενώ ο ένας εκ των δύο εναπομεινάντων τεχνολόγων είναι σύζυγος ενστόλου με τρίμηνη μετακίνηση.
Με γνώμονα τη συνέχιση του σημαντικού έργου του εργαστηριακού τομέα στο πεδίο της πρόληψης, αντιμετώπισης, και παρακολούθησης νοσημάτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προτείνουμε την ενίσχυση του τμήματος με δύο ακόμα άτομα.
Επιπρόσθετα, σημαντικό μέρος των ατόμων που προσέρχονται, είναι δικαιούχοι του ν. 4.368 οι οποίοι αδυνατούν να εκτελέσουν τα παραπεμπτικά σε ιδιωτικές δομές. Η στήριξη ευπαθών ομάδων αποτελεί βασικό άξονα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Η στελέχωση πρέπει να γίνει από εργαζόμενους των οποίων το γνωστικό αντικείμενο είναι ο εργαστηριακός τομέας.
Η εσωτερική μετακίνηση προσωπικού άλλων ειδικοτήτων δεν αποτελεί λύση σε έναν τομέα της υγείας ο οποίος απαιτεί συγκεκριμένες δεξιότητες και γνώσεις, όπως αυτό ισχύει για κάθε υγειονομικό κλάδο.
Γνωρίζοντας την έκταση του χώρου ευθύνης της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, λειτουργούμε ως αρωγοί, γνωστοποιώντας την υπάρχουσα κατάσταση και το λειτουργικό θέμα που θα προκύψει”.